Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Doktor koji je ranije liječio Matijanića: 'Bio je ozbiljno imunokompromitiran. Liječnika na telefonu to nije zanimalo'

Ranije je objavljen razgovor koji su novinar Indexa i njegova partnerica vodili s liječnikom Hitne

FOTO: Pixsell

Liječnik Petar Šore, specijalist reumatologije, interne medicine i sportske medicine, koji je bio upoznat s medicinskim stanjem preminulog novinara Vladimira Matijanića, za Index je progovorio o njegovom zdravstvenom stanju. Rekao je da je Matijanić bio ozbiljno imunokompromitiran, suprotno onome što mu je na telefon rekao liječnik Hitnog infektološkog prijema KBC-a Split.

Podsjetimo, u snimkama koje je objavio Index, a koje uključuju pozive koje su Matijanić i njegova partnerica Andrea Topić uputili bolnici i Hitnoj, čuje se razgovor s liječnikom Hitne kojemu je Matijanić opisao sve simptome kao i da ima Sjogrenov sindrom, intersticijsku bolest pluća te sumnju na još dvije autoimune bolesti. Liječnik koji se javio ustvrdio je da Matijanić nije imunokompromitiran kada mu je rekao koje sve lijekove prima.

Doktor Petar Šore sada je ispričao da to što liječnik na snimci govori nema nikakvog smisla. “To je li pacijent uzimao terapiju ne određuje je li on bio imunokompromitiran, već imunokompromitiranost određuju njegove dijagnoze, a za njih se liječnik na telefonu nije pretjerano interesirao. Vladimir je bio itekako imunokompromitiran i njegovo je stanje bilo ozbiljno. On je 99 posto imunokompromitiran zbog dijagnoze, tek 1 posto je imunokompromitiran zbog terapije”, kazao je.

Šore: ‘Ofrlje su to ocijenili, takvih slučajeva dnevno sigurno imaju stotine’

Ocijenio je velikom greškom to što Matijanić nije bio prepoznat kao imunokompromitirani pacijent, ali i to što nije hospitaliziran. “Na telefonu ga je pitao koliko Dekortina uzima i od kada, a uopće ga nije zanimala njegova povijest bolesti – Vladimir je unatrag dvije godine zbog autoimunih bolesti bio hospitaliziran. Ofrlje su to ocijenili. Siguran sam da takvih slučajeva na dnevnoj bazi u splitskoj bolnici ima na stotine, samo nitko o tome ne vodi računa”, rekao je.

Dodao je da se radi o vrlo bahatom načinu pristupanja problemu, od same komunikacije s pacijentom gdje na snimci liječnik pita Matijanića je li cijepljen a kada dobije odgovor da nije kaže: “e je**ga.” “Ne ulazi u meritum stvari, ne interesira se za to što mu je netko pogrešno savjetovao da se ne cijepi. Banalizirana je njegova bolest. Vladimir je sam rekao ‘imam Sjogren, sarkoidozu i druge dvije bolesti’, pacijent je izričito rekao da je imunokompromitiran na bazi dijagnoze, ne na bazi terapije”, kazao je reumatolog.

‘Ne bih se usudio dati čovjeku injekciju Solumedrola i ostaviti ga kod kuće’

Šore je komentirao i korištenje kortikosteroida u njegovom liječenju. Naime, Matijanić je pio Dekortin tek drugi dan, na dan kad je preminuo. Negova partnerica kaže da je Hitnu, kada je prvi put došla tog dana, pitala može li mu biti loše od Dekortina koji je kortikosteroid. Index piše da su joj na to rekli kako ne može, da mu nije loše od toga i dali mu injekciju Solumedrola koji je također kortikodteroid.

Šore je poručio da su kortikosteroidi uobičajeni u liječenu covida, ali jedino u slučaju da se to liječenje odvija u bolnici pod stalnim nadzorom, a nikako kod kuće, kako se ne bi dogodilo ovo što se i dogodilo. “Ja se ne bih usudio dati čovjeku injekciju Solumedrola i ostaviti ga kod kuće samoga s time. Pogreška je što su mu to dali i ostavili ga kod kuće bez da prate što se dešava s plućima”, rekao je.

Index piše i da medicinski tim Matijaniću nije napravio ni EKG te da nije jasno kako su po prvom dolasku na dokumentaciji napisali da se u slučaju pogoršanja javi na Hitnu infektologiju kada se u tom trenutku nije mogao pomaknuti. Topić je rekla i da su Hitnu koja je došla prvi put, u 13:07, molili da ga povedu sa sobom, ali oni su to dobili rekavši da se radi o normalnim simptomima covida.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više