Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Doktorat Vice Mihanovića prokazao je i akademsku zajednicu. Kako je moguće da šute o toj sramoti?

Očekivalo bi se da će takozvana stručna javnost reagirati, ali svi su podvili rep

Profesorski kadar uglavnom šuti kao zaliven i ne bi se štel mešati. To ponašanje čovječjih ribica ne priliči najbolje obrazovanim ljudima, eliti koja po ugledu na svoj moralni lik i stručno djelo formira generacije hrvatskih studenata

Povodom totalne bruke oko doktorata šefa splitskog HDZ-a Vice Mihanovića na osječkom Ekonomskom fakultetu, čovjek se morao pitati kako to da šute kao zaliveni svi profesori, docenti i asistenti koji školuju studente u toj ustanovi. Ako sam dobro izbrojila te učene glave naredane na službenoj stranici, ima ih ukupno 74.

Dakle, nitko od njih nije digao glas. Nitko se nije uključio u raspravu o tome kako je uopće moguće da Mihanovićev doktorat prođe, takav kakav jest i kakav je prihvaćen. Nitko se nije osjetio pozvanim da zucne o toj aferi koja nosi žig njihovog fakulteta, a onda i osječkog Sveučilišta, čiji su svi oni članovi. Očekivalo bi se da će takozvana stručna javnost reagirati, ona snaga koju zovemo snagom iznutra, ali svi su podvili rep kao da ih se to ne tiče.

Umirovljeni profesori spašavaju čast

Javno je progovorila samo profesorica s osječke Ekonomije dr. Slavica Singer. Nakon što je naknadna ”inspekcija” osječkog Sveučilišta spasila Mihanovića dosad neviđenim nalogom Ekonomskom fakultetu da fakultet popravi glomazni nered i šlamperaj u već obranjenom doktoratu, dr. Singer je ocijenila da ”takva disertacija uopće nije smjela doći do obrane”.

Niti joj je mentor smio dati zeleno svjetlo, niti su je smjeli prihvatiti profesori pred kojima ju je Mihanović obranio, rekla je dr. Singer koja je pokopala i rad sveučilišnog povjerenstva. ”Da sve ovo nije tužno, bilo bi smiješno”, kazala je u prosincu.

Ali profesorica Slavica Singer više ne radi, u mirovini je, moguće bi se javila i da nije, ali jest, pa ne znamo. Sad su se javila još dvojica penzioniranih osječkih sveučilišnih profesora s otvorenim pismom u kome od ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa traže da ne dopusti zatvaranje afere koja na silu želi biti zaključena. Nevolja s tim pravednički intoniranim apelom je u tome što ni njih dvojica nisu čisti, jedan je optužen za plagiranje, a drugi je nepravomoćno osuđen za primanje mita. Kakva travestija.

Omerta u akademskoj zajednici

Nije još poznato što će ministar Fuchs i hoće li išta poduzeti, ali očito je da i u ovom slučaju možemo govoriti o simptomu blasfemične šutnje unutar akademske zajednice koja u pravilu stavlja flaster na usta kad god se u njihovim redovima događaju nepravilnosti, pogodovanja, politička podmićivanja i ostale blamaže.

Omerta uz rijetke iznimke obilježila je i mandate rektora Zagrebačkog sveučilišta Damira Borasa kao i sve druge dubioze koje ponekad iscure u javnost uglavnom kroz otkrića iz medija, a itekako su poznate u fakultetskim kuloarima.

Tvornica HDZ-ovskih doktorata

Pa evo, samo slučaj doktorata Vice Mihanovića, neuspješnog kandidata HDZ-a za gradonačelnika Splita na prošlogodišnjim lokalnim izborima, skrenuo je pozornost na nekoliko neugodnih detalja vezanih uz osječko visoko školstvo i tamošnji Ekonomski fakultet, koji je postao tvornica HDZ-ovskih doktorata.

Na primjer, dekan osječke Ekonomije je dr. Boris Crnković čiji je otac Luka Crnković također bio profesor na tom fakultetu. Kao članovi HDZ-a, sin i otac proslavili su se 2007. godine, kada je sin još bio asistent, slanjem stotina predizbornih poruka biračima u kojima su nagovarani da glasaju za Ivu Sanadera. Za agitaciju je korišten tatin službeni mobitel, a budući da su otkriveni, obojica su dobili opomenu tadašnjeg dekana. No, 14 godina nakon toga, dekan je postao upravo Boris Crnković.

Zgodan je i sastav fakultetske komisije koja je odabrana da ocijeni postignuće doktoranda Mihanovića, a pred kojom je njegov invalidni doktorski rad prošao kao po loju. Za predsjednika komisije postavljen je profesor Pomorskog fakulteta u Splitu Joško Dvornik, a za članove profesori osječke Ekonomije Željko Turkalj i Mane Medić.

Tko je ocjenjivao Mihanovića?

Dvornik je član HDZ-a i predsjednik Upravnog vijeća splitske Lučke uprave čiji je ravnatelj Vice Mihanović. Ne znam kako je priča završila i je li završila, ali protiv Joška Dvornika još prije par godina vodio se postupak zbog optužbe da je od kolege dr. Ivana Komara prepisao svoj magistarski rad uključujući i pravopisne greške.

Predsjednik sveučilišnog povjerenstva koje je trebalo ugasiti vatru oko Mihanovićevog već obranjenog doktorata bio je profesor emeritus Vinko Kandžija, a članovi dr. Ivana Šandrk Nukić, dr. Zdravko Tolušić, dr. Jerko Glavaš i dr. Zdenko Klepić. Umirovljeni profesor Kandžija uvezan je s vladajućom politikom kao nekadašnji savjetnik Franje Tuđmana, a kasnije i veleposlanik za zemlje Magreba.

A s njim su o Mihanovićevom pomorskom doktoratu suodlučivali Ivana Šandrk Nukić koja je profesorica na osječkom fakultetu građevinarstva i arhitekture te Zdravko Tolušić koji se posvetio ekonomici poljoprivrednih proizvoda i voćarstva. Profesor Jerko Glavaš je, pak, aktivni član HDZ-a, a bio je i pomoćnik voditelja doktorskih studija na kojima se Mihanović kalio u znanstvenika.

Klijentelističke i rođačke veze

Pa evo obilja informacija za Radovana Fuchsa – najviše zahvaljujući Indexu – da mu pomogne u procjeni situacije. Ona je u Osijeku krajnje složena, ali ni na mnogim drugim lokacijama nije puno bolja samo se u široj javnosti za to ne zna.

Klijentelističke, političke i rođačke mreže razastrte su po svim sveučilišnim koritima i rukavcima i zato su mnogi sposobni mlađi ljudi sa znanstvenim aspiracijama glavom bez obzira već pobjegli iz Hrvatske.

Profesorski kadar, međutim, uglavnom šuti kao zaliven i ne bi se štel mešati. To ponašanje čovječjih ribica ne priliči najbolje obrazovanim ljudima, eliti koja po ugledu na svoj moralni lik i stručno djelo formira generacije hrvatskih studenata.

Zašto šuti ministar Fuchs?

Previše njih pruža primjer kakav znanstvenik i pedagog ne smije biti. A u toj se kaljuži ne oglašavaju ni oni koje sve to grize jer, ako zinu protiv jačih, odoše napredovanja, ode novac za projekte, odoše specijalizacije i usavršavanja u inozemstvu. Možda hoće tek kad odu u penziju.

Bivša ministrica znanosti Blaženka Divjak upotrijebila je za slučaj Mihanović termin ”prostituiranje znanosti”. Ono je ovdje, na žalost, obilježje šireg plana. Vječna šteta što to ne vidi ministar Fuchs koji je u situaciji da nešto poduzme. Ali i on šuti pa vjerojatno i neće.


*Dekan Boris Crnković uputio je ispravak na ovaj tekst

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više