Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Dolenec pozvala radnike Čistoće da se vrate na posao, moguće i uvođenje radne obveze: 'Ovaj štrajk smatramo nezakonitim'

Tomaševićeva zamjenica sazvala je presicu

FOTO: N1 screenshot

Zamjenica gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića Danijela Dolenec izašla je danas pred novinare i govorila o prosvjedu radnika Čistoće koji sada traje već drugi dan. Kazala je da se pojavljuju novi zahtjevi za materijalnim pravima, s čime se Grad slaže.

“Pregovori koji su trajali kroz jesen nisu bili uspješni zbog razlika u naglascima što je Uprava smatrala da je najvažnije i na to što su Sindikati htjeli”, kazala je. Ocijenila je da su prioritet bili komunalni radnici koji su imali najniža primanja.

“Stalo nam je da javnost i radnici znaju da smo voljni pregovarati. Isto tako ističemo da ako je kolektivni ugovor na snazi i da se poštuje, da ovo smatramo nezakonitim štrajkom. Moramo moći pregovarati”, kazala je.

‘O svemu smo voljni pregovarati’

“Jučer nije bilo odvoza, a sankcija za radnike nije bilo, tako smo odlučili. Njihov zahtjev za kolege koje su dobili otkaz je bio da se smanji ta kazna. I to smo ustupili smatrajući da imaju pravo u obrazloženju”, kazala je.

“To je napravljeno pod pretpostavkom da će se danas vratiti na posao što se nije dogodilo, nego je danas izašao niz zahtjeva. O svemu smo voljni pregovarati, ali podsjećamo da je Čistoća komunalno poduzeće”, kazala je.

“Moramo se vratiti na pregovore, radnike pozivamo da se vrate na posao. Mislim da je izuzetno važno i da sindikati preuzmu svoj dio odgovornosti”, rekla je.

‘Ispitujemo zakonske mogućnosti’

Na novinarsko pitanje razmatraju li nametanje radne obveze kazala je da ovo ne može ovako funkcionirati dulje od nekoliko dana: “Ispitujemo zakonske mogućnosti”, kazala je. “Kolektivni su na snazi do kraja godine, o njima znači svakako moramo pregovarati”, rekla je.

Upitana tko će odvoziti otpad ako radnici ne prestanu sa štrajkom kazala je da je ovo cijeli novi set zahtjeva koje su čuli i ranije te da se dobar dio njih može ispuniti. Na pitanje kako to da platformi Možemo koja je zelena najviše problema radi upravo ono u čemu bi trebali stručnjaci kazala je: “Uzeli smo si u rješavanje najteže probleme u gradu, sve su to teški procesi, iako su nam svi savjetovali da ih ne diramo.”

Na pitanje hoće li im to birači zamjeriti kazala je da pretpostavljaju kako to birači razumiju. Na pitanje jesu li opcija otkazi ako i sutra ne bude odvoza, odnosno do kada će se čekati na sankcije kazala je: “Naša glavna poruka danas je vratite se na posao da bismo pregovarali. Nadamo se i očekujemo da će sutra biti odvoza u prvoj smjeni i da ćemo biti za stolom u pregovorima.” Kazala je i da je uprava, uz predstavnike sindikata, spremna uključiti i predstavnike radnika koji štrajkaju u pregovore.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više