Donald Trump intenzivno tone

Nove ankete ukazuju na rekordnu nepopularnost američkog predsjednika

ZADNJA IZMJENA: srp. 16, 2017

Potpora američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, nakon šest mjeseci na čelu najveće svjetske sile, pala je na rekordno niskih 36 posto, pokazalo je najnovije zajedničko ispitivanje Washington Posta i ABC Newsa, objavljeno u subotu. To je najniži rejting nekog američkog predsjednika u prvih šest mjeseci mandata, zabilježen u posljednjih 70 godina.

Potpora američkom predsjedniku pala je sa 42 posto, koliko je zabilježeno u travnju. Istodobno je, prema ispitivanju, za pet posto porastao broj onih koji ne podupiru američkog predsjednika i sada iznosi 58 posto. Sveukupno 48 posto ispitanika navodi da “snažno ne odobrava” trenutačno obavljanje dužnosti američkog predsjednika.

Vodstvo zemlje slabije i problem Rusije

Jedino je Gerald Ford u veljači 1975., došao blizu, s rejtingom od 39 i pol posto, nekoliko mjeseci nakon što je pomilovao omraženog Richarda Nixona. Najnovije ispitivanje pokazuje da skoro polovica Amerikanaca, 48 posto, smatra da je vodstvo njihove zemlje u svijetu slabije otkako je Trump preuzeo dužnost predsjednika u siječnju ove godine, u usporedbi sa 27 posto koji smatraju da je to vodstvo sada jače.

Šezdeset posto ispitanika smatra da se Rusija pokušala upetljati u ishod američkih predsjedničkih izbora 2016., a 63 posto smatra kako je bilo neprimjereno što se Trumpov sin nalazio s ruskim lobistima kako bi prikupio informacije o Hillary Clinton.

Znatno gori predsjednik od prethodnika

Polovica Amerikanaca, njih 50 posto, smatra da Trump predsjedničku dužnost obavlja gore nego li većina prethodnih predsjednika, dok samo nešto manje od 25 posto smatra da on tu dužnost obavlja bolje nego li njegovi prethodnici.

Cijenjeni sajt FiveThirtyEight, analitičara Natea Silvera, zbraja i konteksutalizira sve ankete o popularnosti američkog predsjednika, kako bi došao do prosječnih vrijednosti i eliminirao eventualne nedostatke pojedinačnih ispitivanja. Po njihovim izračunima, Trumpov trenutni rejting iznosi 39,1 posto, a 55,3 posto birača ne odobrava njegov rad: