Donald Trump je ponovno nominiran za Nobelovu nagradu za mir

Trump je bio nominiran 2018. godine zbog povijesnog summita s Kim Jong-unom

ZADNJA IZMJENA: ruj 9, 2020
Foto: AFP

Američki predsjednik Donald Trump nominiran je za Nobelovu nagradu za mir. Nominaciju za nagradu predao je Christian Tybring-Gjedde, zastupnik u norveškom parlamentu, koji je pohvalio Trumpove napore i težnje za rješavanjem konflikata diljem svijeta.

“Mislim da se više trudio stvoriti mir nego mnogi drugi kandidati za nagradu za mir”, rekao je Tybring-Gjedde, zastupnik u parlamentu koji je istovremeno predsjednik norveške delegacije u NATO savezu.

Kako je otkrio u intervjuu za Fox News, u pismu odboru za Nobelovu nagradu Tybring-Gjedde je napisao kako je Trumpova administracija odigrala ključnu ulogu u stvaranju odnosa između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Posebno ističe Trumpov odnos sa Sjevernom Korejom

“Za očekivati je da će i druge zemlje Bliskog istoka slijediti primjer Ujedinjenih Arapskih Emirata. Time bi se situacija na Bliskom istoku mogla znatnije promijeniti, te od njega stvoriti regiju kooperativnosti i prosperiteta”, napisao je zastupnik Tybring-Gjedde, koji trenutno izvršava svoj četvrti mandat u parlamentu.

Uz Izrael i Emirate, zastupnik ističe Trumpovu ulogu u drugim konfliktima. Navodi “nove dinamike” u pregovorima između Indije i Pakistana oko graničnog spora u regiji Kashmir, te u sporu između Sjeverne i Južne Koreje. Posebice ističe kako se Trump odnosio prema Sjevernoj Koreji po pitanju nuklearnog naoružanja.

Jako je nahvalio Trumpa

U ostatku pisma, Tybring-Gjedde hvali Trumpovo povlačenje značajnog dijela američke vojske s Bliskog istoka. “Doista, Trump je razbio 39-godišnji niz američkih predsjednika koji su ili započeli rat ili su doveli Ameriku u neki internacionalni oružani sukob. Posljednji američki predsjednik koji je to učinio bio je laureat za nagradu za mir Jimmy Carter“, piše, te ističe da on nije veliki simpatizer Trumpa. Kaže da je svoju odluku donio temeljem činjenica.

Trumpu ovo pak nije prva nominacija za nagradu za mir. Zastupnik Tybring-Gjedde i zastupnik Per-Willy Amundsen su još 2018. godine nominirali Trumpa zbog singapurskog summita s Kim Jong-Unom. Isto je navodno učinio i tadašnji japanski premijer Shinzō Abe, navodno na nagovor Amerike. Trump tada nije dobio nagradu.

Do sada su Nobelovu nagradu za mir dobili američki predsjednici Barack Obama (2009.), Theodore Roosevelt (1906.), Woodrow Wilson (1920.) i Jimmy Carter (2002.). Pobjednik nagrade za mir za 2021. godinu bit će objavljen u listopadu sljedeće godine.

Ivan Luzar
Telegram autor
1783 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program