Politika & Kriminal

Donesena odluka: sudac Krušlin izlazi na slobodu, ostala dva suca i Drago Tadić ostaju u pritvoru

Odbijen je zahtjev Uskoka da se braći Mamić opet odredi istražni zatvor

Za još važnih vijesti, istraga i analiza pretplatite se na Dnevni Telegram newsletter.

Završilo je ročište na kojem se donosila odluka o istražnom zatvoru uhićenim osječkim sucima, Dragi Tadiću te braći Mamić. Na njemu je odlučeno da će sudac Darko Krušlin biti pušten na slobodu, dok Drago Tadić, sudac Zvonko Vekić i sudac Ante Kvesić ostaju iza rešetaka.

Tadić ostaje u pritvoru zbog opasnosti od bijega, utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja djela, Vekić zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, a Kvesić zbog opasnosti od ponavljanja djela. Odbijen je zahtjev USKOK-a da se Zdravku i Zoranu Mamiću opet odredi istražni zatvor.

O odluci vezanoj uz suca Kvesića govorio je njegov odvjetnik. “On je sad u nepovoljnijoj poziciji jer se protiv njega nije vodio stegovni postupak, za razliku od Krušlina i Vekića. On još radi na sudu u Osijeku. Sad dolazi do situacije da će ga vjerojatno predsjednik Županijskog suda udaljiti s dužnosti, a onda prestaju razlozi za zadržavanje u istražnom zatvoru”, rekao je.

‘Razočaran dokazima’

O onome što se događalo na ročištu kratko je govorio i Tadićev odvjetnik. “Doista sam razočaran s dokazima, ipak se radi o sucima županijskog suda, na ovaj način se otvara Pandorina kutija i mislim da bismo trebali biti puno oprezniji. Temeljem riječi jednog bjegunca pokreće se postupak protiv tri suca, malo je to previše”, rekao je odvjetnik.

Izjavu je potom medijima dala i predstavnica USKOK-a Ksenija Krizman, koja je kazala kako će razmatranje odluke o izručenju braće Mamić uslijediti nakon što USKOK podnese žalbu na sadašnju odluku kojom je sudac odbio prijedlog da se odredi istražni zatvor za Mamiće. “Obrazloženje suda je to da je protiv njih već istražni zatvor određen u drugim spisima i da postoji tjeralica. Postoji zakon koji kaže da ako istražni zatvor iz drugih predmeta nije konzumiran, a to je slučaj kod braće Mamić, praksa je Vrhovnog suda da ne postoji razlog da se ne donese novo rješenje o istražnom zatvoru. Tako da definitivno smatramo da postoje razlozi za žalbu”, rekla je djelatnica USKOK-a.

“Da bi se tražilo izručenje, treba biti doneseno rješenje o istražnom zatvoru. Vidjet ćemo kakva će biti odluka po žalbi”, rekla je te dodala: “Da braća Mamić dođu u Hrvatsku, oni bi išli u istražni zatvor. To nema veze s ovim postupkom”.

Podsjetimo, USKOK je pokrenuo istragu protiv trojice osječkih sudaca, braće Mamić i poduzetnika Drage Tadića zbog primanja i davanja gotovo pola milijuna eura mita, trgovanja utjecajem te davanja mita za trgovanje utjecajem.

 

Otkrijte još članaka kao ovaj u Telegramovim newsletterima

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu