Donosimo detaljan popis novih mjera i na koga se točno odnose, a koga zaobilaze

Točno je objašnjeno tko se mjera mora pridržavati te tko je odgovoran za njihovo provođenje

FOTO: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Na stranici koronavirus.hr objavljene su i detaljno objašnjene nove mjere. Tamo stoji i kako su se baš sve osobe na području Republike Hrvatske dužne držati mjere fizičke distance, svih propisanih mjera, preporuka i uputa HZJZ-a.

Još jednom su podsjetili kako razmak između ljudi u zatvorenim prostorima mora biti najmanje 2 metra. Na otvorenom minimalna udaljenost mora biti metar i pol. Telegram donosi popis novih mjera.

1. Ograničenje broja ljudi

Novim mjerama zabranjeno je održavanje svih javnih događanja i okupljanja na kojima je prisutno više od 25 ljudi na jednom mjestu. Na privatnim okupljanjima i svečanostima, pak, može biti prisutno najviše 10 osoba. Trajanje javnih okupljanja i svečanosti svih vrsta ograničeno je do 22 sata.

Na pogrebima, posljednjim ispraćajima i polaganjima urni može biti prisutno najviše 25 osoba. Sućut se mora izraziti bez bliskog kontakta, a uprave groblja moraju nadzirati pridržavanje protuepidemijskih mjera. Ograničenje broja ljudi vrijedi i za trgovine.

Moraju ograničiti broj kupaca tako da svaki kupac ima najmanje 4 m2 površine. Na ulazu mora biti istaknuto koliko ljudi istovremeno smije ući. Za vrijeme kada se očekuju gužve trgovine i šoping centri moraju poduzeti dodatne mjere kako bi osigurali da ne uđe više ljudi nego što je dopušteno.

2. Ograničenje radnog vremena

Sve prodavaonice, trgovine i trgovački centri obvezni su primjenjivati pojačane mjere higijene i svakodnevnog čišćenja prostora, redovito provjetravati prostore, osigurati dovoljno punktova s dezinfekcijskim sredstvima za tuke i uz njih postaviti kratke obavijesti o općim mjerama smanjenja rizika od zaraznih bolesti.

Na vidnim mjestima moraju istaknuti posebne mjere i preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koje se odnose na djelatnost trgovine.

Radno vrijeme pekarnica i trgovina kruhom i pekarskim proizvodima također je ograničeno do 22 sata. Zabranjeno je prodavati alkohol u vremenu od 22 do 6 sati ujutro.

3. Zabrana rada ugostiteljima

Novim mjerama do 21. prosinca zabranjen je rad ugostiteljskih objekata i pružanja ugostiteljskim usluga na poljoprivrednim gospodarstvima, osim za ugostiteljske objekte iz skupina „Hoteli“, „Kampovi“ i vrste Učenički ili Studentski dom ili Akademis iz skupine „Ostali ugostiteljski objekti za smještaj“, a koji smiju usluživati samo goste koji u njima koriste uslugu smještaja, odnosno učenike i studente

Iznimno od ove protuepidemijske mjere, ugostiteljskim objektima iz skupine „Restorani“, skupine „Catering objekti“ i vrste kavana, pivnica, buffer, krčma, konoba i klet iz skupine „Barovi“ dozvoljena je priprema i dostava hrane i pića.

4. Kako mogu dostavljati hranu?

Navedeni ugostiteljski objekti dostavu, odnosno isporuku hrane mogu vršiti uz pridržavanje svih protuepidemijskih mjera na jedan od sljedećih načina:osobnim preuzimanjem pred ulazom u ugostiteljski objekt bez ulaska u isti

Hranu mogu dostavljati vlastitim dostavnim vozilom, zatim temeljem ugovora o poslovnoj suradnji sklopljenim između ugostitelja i treće osobe (pravne ili fizičke-obrtnici), koji su registrirani i upisani u Upisnik subjekata u poslovanju s hranom te takozvanim „Drive-in“ načinom.

5. Teretane, svadbe i sajmovi

Obustavljene su svadbene svečanosti, zabranjen je rad casina, automat klubova i uplatnih mjesta za klađenje. Zabranjen je rad teretanama, fitnes centrima te sportskim i rekreacijskim centrima. Zabranjeno je održavanje dječjih i drugih radionica te organiziranih plesnih škola

Obustavljeno je održavanje svih amaterskih kulturno umjetničkih izvedbi, programa, manifestacija te proba amaterskih sastava, družina i zborova, uključujući crkvene zborove. Zabranjena je i konzumacija hrane i pića tijekom kino projekcija.

Zabranjeno je održavanje sajmova i drugih oblika gospodarskih i turističkih događanja ili priredbi gdje se prodaju, izlažu ili prikazuju proizvodi. Škole stranih jezika mogu svoju djelatnost obavljati samo online ili na drugi način za održavanje kontakta na daljinu.

6. Tko smije trenirati?

Zabranjeni su svi treninzi i natjecanja osim za klubove koji se natječu u 1. i 2. rangu natjecanja u seniorskoj konkurenciji i u 1. rangu natjecanja u juniorskoj konkurenciji na nacionalnoj razini u ekipnim sportovima te treninga i natjecanja vrhunskih sportaša (sportašice i sportaši I., II. i III. kategorije) u individualnim sportovima

Ona sportska natjecanja i treninzi koji jesu dopušteni moraju se održavati bez gledatelja i uz strogo pridržavanje epidemioloških mjera i posebnih preporuka i uputa HZJZ-a. Organizatori moraju osigurati da se svi prisutni pridržavaju mjera

7. Mjere u auto školama

Auto škole teorijski dio mogu održavati samo online ili na drugi način za održavanje kontakta na daljinu, satovi vožnje mogu trajati najviše 45 minuta uz obvezno mjerenje tjelesne temperature prije ulaska u automobil.

Pauza između dva kandidata mora biti minimalno 10 minuta za prozračivanje i dezinfekciju automobila te se mora voditi evidencija svih polaznika na satovima vožnje.

8. Nošenje maski i mise

Obvezno je korištenje maski za lice ili medicinskih maski na otvorenom prostoru kada nije moguće održavati fizičku distancu od najmanje 1,5 metar

Obveza stanara, upravitelja zgrada, poslodavaca i predstavnika javnih ustanova je redovito dezinficiranje svih zajedničkih površina (rukohvati, liftovi, radne površine, sanitarni čvorovi i sl.)

Preporuka je da se misna slavlja kad god je to moguće prenose putem radio ili TV programa ili na drugi način koji će omogućiti vjernicima da prisustvuju misnom slavlju bez dolaska u vjerske objekte.

9. Na koga se ne odnose mjere

Protuepidemijske mjere zabrane održavanja javnih događanja i okupljanja na kojima je prisutno najviše 25 osoba na jednom mjestu te ograničenje trajanja do 22,00 sata ipak se ne odnose na sve.

Od njih su izuzete profesionalne umjetničke izvedbe i programi koji ne uključuju zborno pjevanje, kino projekcije, izložbe u muzejskim, galerijskim i ostalim izložbenim prostorima te sjednice predstavničkih tijela. Za ta događanja broj ljudi ograničava se ovisno o prostoru u kojem se održavaju.

Svaka osoba mora imati najmanje 4 m2 površine i strogo se mora pridržavati epidemioloških mjera. Na ulazu mora biti istaknuto koliko najviše ljudi smije ući. Organizatori moraju osigurati da se prostori redovito prozračuju i dezinficiraju te da se mjere provode.

10. Obaveze poslodavaca

Nove mjere odnose se i na poslodavce, odnosno radna mjesta. Obaveza poslodavaca je da zabrane dolazak na radna mjesta radnicima koji imaju povišenu tjelesnu temperaturu i smetnje s dišnim organima, a posebno suhi kašalj i kratak dah.

Obavezni su i smanjiti fizički kontakt između zaposlenika, uvesti rad od kuće kada je to moguće kao i klizno radno vrijeme. Moraju organizirati rad u smjenama, odnosno skupinama kada god je moguće, smanjiti broj fizičkih sastanaka na minimum te redovito provjetravati prostorije u kojima radnici borave.