Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Donosimo detalje slučaja koji bi mogao pokopati Dumbovića; milijunski poslovi, dubiozni manevri i vile u Istri

Bivši gradonačelnik Petrinje i njegov sin jutros su uhićeni. Dumbović je osumnjičen za nezakonito pogodovanje

FOTO: Pixsell

Bivši gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović i njegov sin Darko uhićeni su u akciji policije i USKOK-a. Istražitelji za sada službeno ne otkrivaju za što ih se točno tereti, no prema pouzdanim, neslužbenim informacijama u pitanju je Dumbovićeva navodna zlouporaba gradonačelničke pozicije u vrijeme dok je vodio Petrinju. Sumnja se da ju je iskoristio kako bi tvrtki svog sina omogućio unosne poslove na gradskim objektima.

U ovom trenutku nije potvrđeno koji su točno poslovi obuhvaćeni kaznenom prijavom, no Telegramovi izvori navode kako su, među ostalim, u pitanju radovi na lokalnom vrtiću, ali i drugim nekretninama povezanima s gradom. Na tim su poslovima Dumbovićeve firme, navodno, izdašno zarađivale. Je li i što je pri tome bilo nezakonito otkrit će se u nastavku istrage. Dumbović je osumnjičen za nezakonito pogodovanje, za što zakon predviđa do pet godina zatvora.

Čudna prodaja i kupovina zemljišta

Telegramov Andrej Dimitrijević još je lani objavio da je Grad Petrinja prodao privatnoj firmi zemljište za 63.000 kuna, a onda ga opet otkupio za 565.000 kuna. Riječ je o zemljištima u poduzetničkoj zoni Mošćenica, a firma s kojom je Grad izveo ovaj financijski manevar je Titan Commerce čiji je direktor njegov sin Darko Dumbović.

Kako bi se ova jeftina prodaja mogla realizirati, gradska uprava mijenjala je pravila i tako omogućila tvrtki Darka Dumbovića tzv. pravo prvokupa. Otkupljivanje istog zemljišta po znatno višoj cijeni pravdali su pak potrebom smještaja kontejnera nakon potresa.

Je li bilo sukoba interesa

Poslovanje tvrtke Titan Commerce i Grada Petrinje već je istraživalo i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. No, nisu pokrenuli postupak protiv Dumbovića jer je njegov sin poslove s Gradom dobivao na javnim natječajima koje su provodila povjerenstva oformljena posebno za to.

Inače, Dumbović se i ranije obraćao Povjerenstvu vezano uz dodjelu bespovratnih sredstava Europske unije i prodaju gradskog zemljišta tvrtki Titan Commerce. U oba slučaja Povjerenstvo je dalo mišljenje da se mora izuzeti iz postupka odlučivanja, pa su umjesto njega to odlučili članovi gradskih povjerenstava.

Gradnja vila u Istri

Titan Commerce je tijekom godina, kako proizlazi iz javno dostupnih podataka, zarađivao milijune. Samo za 2019., primjerice, prijavili su 8,2 milijuna kuna prihoda i nešto više od pola milijuna kuna dobiti, a fakture iz gradskih tvrtki počele su curiti u vrijeme prirodne katastrofe, kada je Titan Commerce angažiran na brojnim poslovima u obnovi Petrinje. Problematičnim se činilo i to što je u gradskoj tvrtki Privreda, s kojom Titan Commerce posluje, Dumbović stariji bio član skupštine. Sam Dumbović tvrdio je da je sve čisto.

Zanimljivo je da je jedino ova firma Dumbovićevog sina bila uspješna dok su tijekom posljednjih sedam godina u stečaju i likvidaciji, s više od tri milijuna kuna nikad plaćenih dugovanja, završile druge dvije obiteljske tvrtke u vlasništvu gradonačelnika i članova njegove obitelji. Riječ je o firmi Dumbović d.o.o. koju je osnovao Darinko Dumbović i koja je otišla u stečaj s 1,9 milijuna kuna duga, te tvrtki DUM PEK koju je vodio Darko Dumbović a u stečaj je otišla zbog gotovo 1,2 milijuna kuna dugovanja.

Nedugo nakon poslovnih uspjeha Darko Dumbović, odnosno njegov Titan Commerce, počeli su, kako je Telegram doznao iz dobro obaviještenih izvora, graditi vile u Istri. O tome je izvještavao i Nacional, a istražitelji su danas obavili pretragu i tih novoizgrađenih objekata.