Politika & Kriminal

Donosimo snimku. Dvije carinice na granici tajno snimljene kako traže mito. Iz Carine za Telegram: ‘Degutantno, zvali smo Uskok’

Putnik im, čuje se na snimci, nudi švedske krune. 'Svaka čast švedskom novcu, ali što ćemo s njim', odgovaraju carinice i šalju ga na bankomat

Dvije carinske službenice na graničnom prijelazu Slavonski Šamac, između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, pedantno objašnjavaju putniku kako bi bilo jednostavnije da im plati mito nego da se stvar komplicira, piše prekršajna prijava, naplati velika kazna i da putnik, uza sve to, još mora čekati 3-4 sata i imati problema s policijom.

Kada im je putnik, koji ih je tajno snimio, rekao kako nema dovoljno novca u novčaniku, dvije carinske službenice ljubazno su uputile ga su da se vrati do obližnjeg mjesta, vjerojatno do Slavonskog Šamca, i na bankomatu podigne iznos koji su očekivale.

‘Svaka čast švedskim krunama, ali…’

Tijekom tajno snimljenog razgovora između putnika i hrvatskih carinskih službenica, koja je objavljena na kanala Youtube, čuje se glas jedne od dvije carinice kako objašnjava putniku da kazna za neprijavljenu robu koju je iz BiH htio prenijeti u Hrvatsku sigurno ne bi bila ispod 10 tisuća kuna. Kaže, kada to ”stave na vagu”, može biti i više, ali da će izgubiti i puno vremena: na granici će morati stajati najmanje tri sata. No, potom se ispravila: ”Možda ćete stajati i četiri sata jer šefica već piše dva prekršaja”. Upozorava ga kako bi mogao imati problema i s policijom, što mu veli, nikako ne bi savjetovala.

Zatim, čuje se na snimci, počinje postupak traženja mita: ”Čuli ste kolika je kazna, vi predložite nešto kolegici…”, kaže carinska službenica na što putnik odgovara kako slabo stoji s gotovinom, te kako nije bio pripravljen za takvu situaciju. Tada mu druga carinska službenica kaže: ”Mi nemamo bankomat ovdje”, na što putnik odgovara kako u novčaniku ima gotovine oko stotinjak eura, a potom precizira da se radi o 1500 švedskih kruna.

Jedna od dvije carinske službenice, čiji je glas zabilježen na tajnoj snimci, potom kaže kako ”kolegica gubi na plaći ako ne napiše prekršaj”, čime sugerira putniku kako bi to valjalo kompenzirati. Na spomen švedskih kruna, jedna od carinica ga retorički pita: ”Svaka čast švedskim krunima, ali što ćemo mi s njima?”.

‘Ako nemate novca, moramo pisati prekršaj’

Putnik kaže da bi rado dao novac koji očekuju, ali nema, jer sa sobom nosi malo gotovine budući da sve plaća karticama. Na to jedna od carinica kaže: ”Pa ništa, onda moramo raditi prekršaj”. On im nudi švedske krune što one odbijaju i upućuju ga da ode do bankomata i podigne kune, točno mu opisujući gdje se u selu nalazi bankomat, te da do bankomata autom ima manje od tri minute.

Kada se putnik vratio i rekao kako mu je kartica blokirana za inozemne transakcije, one su se smilovale i, pod uvjetom da se vrati u BiH i ostavi stvari koje nije mogao unijeti u Hrvatsku, može nastaviti putovanje. Radilo se o teglici meda, boci Pelinkovca, tri butelje vina i 15-ak pašteta.

Donosimo reakciju Carinske uprave

Telegram se obratio Carinskoj upravi radi provjere autentičnosti snimke koja se vrti na kanala Youtube, te s pitanjem što je konkretno učinjeno povodom tog događaja. Odgovor objavljujemo u cijelosti:

”Vezano uz vaš upit izvješćujemo vas da je Carinska uprava upoznata s konkretnom snimkom te da je odmah po saznanju pokrenula postupak unutarnjeg nadzora i kontrole radi utvrđivanja svih činjenica i okolnosti slučaja.

S time u vezi ističemo da je u dosadašnjem tijeku provedbe unutarnjeg nadzora i kontrole nesumnjivo utvrđen identitet službenica te mjesto događaja, pri čemu su u tijeku istražne radnje i provjere radi preciznog utvrđivanja svih okolnosti događaja (utvrđivanje točnog identiteta sudionika razgovora, provjere tijeka putničkog prometa radi utvrđivanja identiteta prijevoznog sredstva, međunarodna suradnja, provjere svih relevantnih službenih evidencija i sl.)”, stoji u odgovoru Carinske uprave.

Bit će odmah udaljene iz državne službe

”S obzirom da je iz dosada utvrđenih okolnosti slučaja razvidno postojanje osnovane sumnje u počinjenje kaznenih djela s obilježjem korupcije o navedenom događaju je žurno, preliminarno pisanim aktom izvješten i USKOK”, piše u nastavku odgovora.

”U ovome trenutku, a s obzirom da je iz same osnovne analize sadržaja snimke i dostupnih informacija sasvim razvidno eklatantno nezakonito postupanje i prekoračenje ovlasti od strane ovlaštenih carinskih službenica s obilježjima korupcije, Carinska uprava je udaljila službenice s poslova graničnog carinskog nadzora.

Napominjemo da će se po okončanju unutarnjeg nadzora i kontrole, koji se žurno provodi, s obzirom na koruptivni karakter postupanja, konkretne službenice biti privremeno udaljene iz državne službe do okončanja disciplinskog postupka, protiv istih će biti pokrenut disciplinski postupak te podnesena kaznena prijava USKOK-u.”

‘Nanijele su nemjerljivu štetu Carinskoj upravi’

”Neovisno o daljnjem postupanju USKOK-a i provedbi unutarnjeg nadzora i kontrole te nastavno disciplinskog postupka, u povodu konkretnog događaja Carinska uprava posebno ističe da je iz samog sadržaja snimke razvidno skandalozno, sramotno i degutantno postupanje koje nema i ne može imati bilo kakvo opravdanje.

Takvo besprizorno i skaradno postupanje nanijelo je nemjerljivu štetu carinskoj službi i svim carinskim službenicima koji savjesno obavljaju svoje dužnosti, pri čemu posebno ističemo da Carinska uprava oštro sankcionira svako, pa i najmanje koruptivno postupanje u službi, kao i da službenicima koji se odaju ovakvim i sličnim oblicima nečasnih radnji nema mjesta u carinskoj službi”, stoji na kraju odgovora Carinske uprave, Ministarstva financija našem portalu.

Da je bruka velika i da teško kompromitira Carinsku upravu više je nego jasno: snimka na Youtubeu već ima oko 1.500 pregleda, a vrti se i dalje.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu