DORH i Uskok, koje se danima proziva zbog afere Janaf, sada su reagirali. Kažu da uhićuju samo kada imaju dovoljno dokaza

Posebno kritičan prema DORH-u i Uskoku bio je predsjednik Milanović

ZADNJA IZMJENA: ruj 23, 2020
Foto: Sasa Zinaja/NFOTO/PIXSELL

Državno odvjetništvo i USKOK odlučili su danas konačno reagirati na prozivke u aferi Janaf. Naime, nakon što je Nacional u utorak objavio kako Dragan Kovačević, predsjednik Uprave Janafa nije uhićen još 11. studenog prošle godine kada mu je, kako se sumnja, poduzetnik Krešo Petek predao 1,96 milijuna kuna mita, da se ne bi naštetilo predsjedničkoj kampanji njegove supruge, zaredale su broje druge teorije.

Od toga tko je za sumnjivo ponašanje Dragana Kovačevića znao, do toga hoće li slučaj propasti jer Kovačević nije zatečen s milijunskim mitom u rukama.

Tko je prešao razinu prihvatljive kritike?

U kritikama Državnog odvjetništva i USKOK-a izredali su se gotovo svi političari, a posebno žestok bio je predsjednik RH Zoran Milanović.

DORH i USKOK sada u zajedničkom priopćenju, koje je zapravo poruka glavne državne odvjetnice Zlatke Hrvoj Šipek i ravnateljice USKOK-a Vanje Marušić, kažu kako su za kritike uvijek otvoreni. No, smatraju da su neke izrečene posljednjih dana “prešle razinu prihvatljivu za demokratsko društvo koje poštuje vladavinu prava i trodiobu vlasti kao najviše vrednote, koje jamči i Ustav Republike Hrvatske”. Nisu precizirali čija je točno kritika bila po njihovom mišljenju neprihvatljiva.

Najvažnije je dobiti osuđujuću presudu

Podsjetili su i kako je DORH u svom radu samostalan, što mu garantira i Ustav.

“Cilj je i dužnost DORH-a i USKOK-a u suradnji s policijom provesti izvide, otkriti kazneno djelo i počinitelja, te ga procesuirati i ishoditi pravomoćnu osuđujuću presudu u postupku. Ti postupci vode se prema Zakonu o kaznenom postupku, Zakonu o državnom odvjetništvu i Zakonu o USKOK-u. Pri tome se uvijek rukovodimo zaštitom probitaka kaznenog postupka i prikupljanjem dokaza o počinjenju kaznenih djela na temelju relevantnih zakonskih odredbi vodeći računa o pravima obrane. Do pravomoćne osuđujuće presude kojom se nikome ne povrjeđuje ni jedno pravo ne dolazi se spekulacijama i kalkulacijama kakvima svjedočimo u posljednjih par dana”, navode u priopćenju DORH i USKOK.

Hapsimo onda kad imamo dokaze

Objašnjavaju još kako dinamika njihovog rada ovisi isključivo o prikupljenim dokazima za određena kaznena djela. Time su, zapravo, odgovorili, predsjedniku Milanoviću i svim ostalima koji su smatrali da je Kovačevića trebalo uhititi čim mu je Petek navodno predao mito.

Kad se pak istraga otvori svaki okrivljenik, pojašnjavaju, ima mogućnost braniti se kako želi. “Zakon o kaznenom postupku daje pravo svakom okrivljeniku da se brani na način koji smatra za sebe najpovoljnijim zbog čega se u javnost često plasiraju neprovjerene i nepotpune informacije s ciljem opstruiranja kaznenog postupka, a čemu i sada svjedočimo”, dosta jasno poručuju iz DORH-a i USKOK-a na teorije što su se proširile ovih dana.

“Državno odvjetništvo kao tijelo kaznenog progona ne može bitno utjecati na uzroke kriminalnog ponašanja pa tako i korupcije jer se po logici stvari bavi posljedicama ali da bi u tome mogli biti uspješni potrebna nam je potpora zakonodavne i izvršne vlasti i povjerenje građana. Diskreditiranje državnog odvjetništva tome sigurno ne doprinosi”, poručuju na kraju.

Ana Raić Knežević
Telegram autor
2062 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program