Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

DORH dobio godinu dana da popravi zabrljanu optužnicu protiv Todorića. Ako ne podignu novu, slučaj propada

Riječ je o optužbama za izvlačenje milijardu kuna iz koncerna Agrokor

29.01.2021., Zagreb - Kongresna dvorana zgrade Kockica na Prisavlju. Nakon odrzanog optuznog vijeca u aferi Agrokor Ivica Todoric obratio se medijima. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
FOTO: Sanjin Strukic/PIXSELL

Vijeće Županijskog suda u Zagrebu dalo je rok od godinu dana državnom odvjetništvu da ispravi optužnicu protiv Ivice Todorića i suoptuženih za izvlačenje milijarde kuna iz koncerna Agrokor. Tužiteljstvo ju je povuklo sredinom studenog kada je uhićena Mirela Alerić Puklin, koja je kao zamjenica županijskog državnog odvjetnika u Zagrebu radila na tom slučaju, prije nego što je napustila DORH i počela raditi kao privatna odvjetnica.

Nju se povezuje s curenjem povjerljivih informacija iz istrage afere u Agrokoru, odnosno USKOK tvrdi da je odavala tajne podatke Piruški Canjugi, nekadašnjoj članici Todorićeve uprave. Zbog toga je optužnica povučena na doradu, potvrdili su tada iz DORH-a.

DORH skriva blamažu?

Odvjetnik Anto Nobilo, koji zastupa upravo Pirušku Canjugu, tvrdio je kako je do povlačenja optužnice došlo ne bi li se zataškala blamaža s financijskim vještačenjem u aferi Agrokor. Naime, nalaz je potpisao poljski KPMG iako je većinu posla obavila hrvatska podružnica KPMG-a koja je surađivala s privremenom upravom Agrokora nakon Todorićevog s čela kompanije.

Nobilo je bio uvjeren da se povlačenjem optužnice željelo minirati svjedočenje Kamala Ismaila, iz poljskog KPMG-a, kojem je država platila 8,6 milijuna kuna za izradu vještačkog nalaza. Taj je nalaz, po mišljenju obrane nezakonit dokaz.

Rok za novu optužnicu

Nakon povlačenja optužnice nagađalo se u kojem roku bi ona mogla biti ponovno podignuta, a sada je jasno da to mora biti učinjeno do 24. prosinca iduće godine. Ukoliko ju tužiteljstvo ne podigne ponovno smatrat će se, navodi se u rješenju Županijskog suda u Zagrebu, da je odustalo od kaznenog progona Todorića i ostalih.

To se, prema riječima glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek, neće dogoditi, već će optužnica nakon što neki detalji budu bolje razjašnjeni, te pregledano ono što je radila Mirela Alerić Puklin, biti ponovno podignuta.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više