Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

DORH istražuje bivšeg HDZ-ovog gradonačelnika Benkovca koji je uhljebljen u županijskoj tvrtki

Branko Kutija nije nam odgovorio hoće li ostati na funkciji koju je dobio kršeći zakon

14.07.2016., Knin - Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Tomislav Tolusic na predstavljanju projekta Tehnicke pomoci Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU u pripremi Programa integrirane, fizicke, gospodarske i socijalne regeneracija malih gradova na ratom pogodjenom podrucju. Branko Kutija. 
Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
FOTO: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Telegramu je potvrđeno da Općinsko državno odvjetništvo u Zadru provodi izvide nad Brankom Kutijom, bivšim HDZ-ovim gradonačelnikom Benkovca koji je nezakonito zaposlen u Županijskoj upravi za ceste Zadarske županije. Jučer smo javili kako je pravomoćno utvrđeno da je Kutija zapošljavanjem u ŽUC-u prekršio Zakon o sprječavanju sukoba interesa. Naime, nije smio unutar godine dana od silaska s dužnosti dobiti posao u ŽUC-u jer je ta tvrtka za njegovog gradonačelničkog mandata bila u poslovnom odnosu s Gradom Benkovcem.

U međuvremenu je Kutija čak izabran za ravnatelja ŽUC-a. Telegram ga je prije nekoliko dana pitao planira li odstupiti s te funkcije zbog utvrđenog sukoba interesa. Još nam nije odgovorio. U međuvremenu nam je potvrđeno da zadarsko tužiteljstvo provodi protiv njega izvide.

Zašto sada istražuju Kutiju?

Izvidi su pokrenuti na osnovu prijave Povjerenstva za odlučivanje u sukobu interesa koje je utvrdilo da je Kutija nakon prestanka gradonačelničke dužnosti prije isteka roka od 12 mjeseci počeo raditi u tvrtki s kojom je grad bio u poslovnom odnosu. Grad Benkovac i ŽUC zajedno su financirali geodetska snimanja prema ugovoru iz 2016. godine. Kutija je do svibnja 2017. bio gradonačelnik Benkovca, a u ŽUC-u je počeo raditi već u prosincu te godine.

Osim toga, od rujna 2013. do studenog 2017. Kutija je bio imenovan i u Upravno vijeće Županijske uprave za ceste Zadarske županije. Član tog vijeća postao je odlukom ondašnjeg zadarskog župana Stipe Zrilića.

Sukob interesa je potvrđen

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u travnju 2019. donosi konačnu odluku prema kojoj je Kutija bio u sukobu interesa prilikom zapošljavanju u ŽUC-u. Nije prihvaćeno njegovo obrazloženje da su ŽUC i Grad Benkovac morali surađivati jer je svatko upravljao dijelom cesta čije je geodetsko snimanje obavljano.

O konačnoj odluci Povjerenstvo je odmah obavijestilo i nadležno državno odvjetništvo. U ovom slučaju radilo se o Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru. Ono je sada za Telegram potvrdilo da su izvidi ovog slučaja još uvijek u tijeku, te da se prikupljaju svi relevantni podaci potrebni za donošenje državnoodvjetničke odluke.

Zakon predviđa da se pravni poslovi koji su sklopljeni kršenjem zakonskih odredbi o sukobu interesa ponište. Drugim riječima, tužiteljstvo bi trebalo tražiti poništenje Kutijinog ugovora o radu sa ŽUC-om ako za to prikupi dovoljno dokaza.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više