Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

DORH je istraživao i ove HDZ-ove ministre i zaključio da je sve OK. Koliko im javnost nakon svega vjeruje?

Svi ovi ministri smijenjeni su nakon što su ih mediji uhvatili u aferama. Premijer ih je smijenio iz Vlade, a onda su istražitelji zaključili kako nisu počinili kaznena djela

Bez intervencije Ureda europskog tužitelja, izgledno je, ne bi došlo do uhićenja bivše ministrice Gabrijele Žalac zbog afere koju je Telegram otkrio još 2019. godine. USKOK je nakon provedenih izvida zaključio da nema elemenata za pokretanje službene istrage, a prema posljednjim informacijama, ni glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek u cijelom predmetu nije vidjela ništa sporno.

Na temelju informacija objavljenih prije više od dvije godine, koje je Telegramov novinar podijelio s OLAF-om, europski tužitelji ipak su otvorili istragu koja je rezultirala uhićenjem Gabrijele Žalac i drugih aktera u aferi Softver. Zbog cijele situacije nadvila se sumnja nad radom DORH-a i USKOK-a, pogotovo nakon recentnih nejasnoća.

Time se otvorilo još važnih pitanja. Također nakon medijskih otkrića, provodili su se izvidi i protiv mnogih nekadašnjih ministarskih kolega Gabrijele Žalac, no u većini slučajeva nije se dogodilo ništa. Više-manje svi ministri, koje su novinari uhvatili u aferama, smijenjeni su sa svojih funkcija. Zatim je USKOK pokretao izvide da provjeri navode objavljene u medijima no istražitelji u tim slučajevima uglavnom “nisu pronalazili elemente kaznenih djela”. I to je bilo to.

Izvidi protiv Martine Dalić i Gorana Marića

Tako su još u ljeto 2018. provedeni izvidi protiv Martine Dalić, smijenjene nakon afere Hotmail, s identičnim zaključkom – nije utvrđena osnovana sumnja da je u postupanju nekadašnje potpredsjednice Vlade bilo elemenata kaznenog djela.

Izvidi su, 2019., provođeni i protiv bivšeg ministra državne imovine Gorana Marića, nakon niza objava u medijima oko sumnjivog stjecanja vrijednih nekretnina i drugih neobičnih poslova. USKOK je također krenuo provjeravati je li bilo nezakonitosti u njegovom radu, no nikada nije otvorena ni službena istraga.

I Tolušić i Kujundžić bili predmet izvida

Pod povećalom USKOK-a našao se i Tomislav Tolušić,nakon što je Telegramov Drago Hedl otkrio da je bivši ministar poljoprivrede u imovinskoj kartici naveo dvostruko manju kvadraturu svoje kuće u Virovitici, a uopće nije prijavio još jednu zgradu koja se nalazi na istom zemljištu. Uz sve to, radove na Tolušićevim nekretninama izvodila je tvrtka kojoj je bivši ministar davao milijunske poslove dok je bio virovitičko-podravski župan.

Poslove još jednog bivšeg Plenkovićevog ministra, nekadašnjeg prvog čovjeka zdravstva Milana Kujundžića, USKOK je češljao također zbog Telegramovih otkrića o njegovim imovinskim dubiozama.

Kako se prošle godine pisalo, izvidi su počeli odmah nakon objave Telegramovog istraživačkog specijala, a istražitelji su se, između ostalog, fokusirali na činjenicu da su Kujundžić i njegova supruga Tatjana svoju vilu na Markuševcu kupili iz propale obiteljske tvrtke za 100 tisuća eura, iako su banke tada tu kuću procjenjivale na trostruko veći iznos. Uz to su istraživali i milijunske iznose koji su preko državnih bolnica isplaćeni tvrtki Kujudžićevog susjeda i nekadašnjeg poslovnog partnera koji se prije toga bavio iznajmljivanjem plovila.

Mercedes i državni ispiti Gabrijele Žalac

USKOK je izvide provodio protiv i nedavno uhićene Žalac zbog skupocjenog Mercedesa koji je bio parkiran u dvorištu njezine kuće u Vinkovcima. Provjeravali su je li bivša ministrica pogodovala tvrtki Josipa Stojanovića Jollyja koja se baš u to vrijeme prijavila na natječaj za nabavu splitskih autobusa financiranih iz EU fondova.

Na nedavnoj, sad već famoznoj pressici, Hrvoj-Šipek i šefica USKOK-a Vanja Marušić branile su svoje (ne)djelovanje oko afere Softver tvrdnjom da su otvorili predmete protiv brojnih dužnosnika, bivših i aktualnih, pa čak i protiv same Žalac. No, zaboravile su spomenuti da se slučajevi, a i njihove potencijalne kazne, teško mogu usporediti. Ukratko, službeno su pokrenuli istragu protiv Žalac zato što je navodno preko Josipe Rimac svom bratu sredila polaganje državnog ispita, ali nisu vidjeli kriminal u tome što je kao bivša ministrica javnim novcem platila 13 milijuna za softver koji zapravo košta nešto više od 2 milijuna kuna.

Iako su dakle iz Vlade Andreja Plenkovića zbog afera morali otići i Martina Dalić, Goran Marić, Tomislav Tolušić i Milan Kujundžić, protiv nikoga od njih nije ni otvorena službena istraga jer su istražitelji već tijekom izvida zaključili da bivši ministri nisu prekršili Kazneni zakon. Procesuiran je samo Lovro Kuščević čije smo afere otkrivali tolikim intenzitetom da su posve zagušile javni prostor. Nakon što se posljednjih tjedana vrh DORH-a toliko kompromitirao, nameće se stoga jednostavno pitanje: da je Ured europskih istražitelja pročešljao i afere ostalih HDZ-ovih ministara, bi li rezultat bio isti?