Politika & Kriminal

DORH je potvrdio kako istražuje Todorića i zbog pozajmica Nexus fonda; sumnjaju da su investitori oštećeni za 47, 5 milijuna kuna

Istragom su obuhvaćeni i Ivan Todorić te predsjednik uprave Nexusa Marko Lesić i član uprave Krešimir Ružđak

FOTO: Nova TV screenshot

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo potvrdilo je u četvrtak da je pokrenulo novu istragu protiv osnivača Agrokora Ivice Todorića i još tri osobe zbog malverzacija povezanih s nezakonitim isplatama pozajmica pri čemu je za investitore nastala šteta od 47,500.000 kuna. Kako piše net.hr istraga je otvorena zbog nezakonitog preusmjeravanja novca iz Nexus fonda u poslovanje Konzuma.

Odvjetništvo je objavilo samo dob osumnjičenika, no mediji su ranije objavili da su pod istragom Ivica Todorić, njegov savjetnik i sin Ivan Todorić te predsjednik uprave Nexusa Marko Lesić i član uprave Krešimir Ružđak. Telegram je jučer pisao o ovoj istrazi, kada smo objavili pojednostavljeni pregled ove afere origninalno objavljen u srpnju.

Ivicu i Ivana Todorića tereti se da su potaknuli suosumnjičene šefove Nexusa da suprotno odgovarajućim zakonskim odredbama, bez znanja ulagatelja i protivno odluci Povjereničkog odbora daju ukupno 117,5 milijuna kuna zajma Konzumu, iako su ta sredstava bila strogo namijenjena za ulaganje u tvrtku Zagreb-Montaža.

Pozajmice Agrokoru

Šefove Nexusa tereti se da su zlouporabili povjerenje zbog nezakonitih zajmova koje je 2016. investicijski fond Nexus Private Equity Partneri preko tvrtke Nexus ulaganja dao Agrokoru. Oni su prema sumnjama tužiteljstva sklapanjem više ugovora o financijskom zajmu, isplatili dioničkom društvu novčana sredstva u vidu pozajmica, iako svjesni financijskih teškoća tog društva, a time i mogućnosti nastupa štete za ulagatelje u korist dioničkog društva.

Sumnja se da su od 17. kolovoza 2016. dioničkom društvu isplatili pozajmicu u iznosu od 22.500.000 kuna, a potom od 25. kolovoza do 17. listopada 2016. daljnje kratkoročne pozajmice u iznosu od 95.000.000 kuna, od čega je dioničko društvo vratilo pozajmice u iznosu od 70.000.000 kuna, objavilo je Državno odvjetništvo.

Nepripadajuća dobit od 47,5 milijuna kuna

Pritom je u nevraćenom dijelu dioničkom društvu pribavljena nepripadna dobit od 47.500.000 kuna, dok je za ulagatelje čiji novac nije uložen sukladno ugovorima nastupila šteta. Osumnjičenici su zbog prikrivanja takvog postupanja nisu prikazali pozajmice u kvartalnom izvješću o pojedinim ulaganjima za treći kvartal 2016. godine za fond, nakon čega su tako sastavljeno izvješće 11. studenoga 2016. dostavili ulagateljima.

Ivica Todorić živi odnedavno u Londonu, gdje se vodi postupak o njegovu izručenju Hrvatskoj koja ga traži zbog slučaja Agrokor. Britanski sud pustio ga je na slobodu uz jamčevinu od 100.000 funti i mjere opreza.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu