DORH traži skidanje imuniteta Kuščeviću i zbog afere koju je razotkrio Telegram

Otkriveni su detalji za što Državno odvjetništvo tereti bivšeg ministra

ZADNJA IZMJENA: kol 29, 2019

Državno odvjetništvo (DORH) uputilo je Hrvatskom saboru zahtjev za skidanje imunitetu zastupniku HDZ-a Lovri Kuščeviću, donedavnom ministru uprave zbog zlouporabe položaja i ovlasti, potvrdio je u četvrtak predsjednik Mandatno-imunitetnog povjerenstva Žarko Tušek.

Tušek je najavio da će u petak sazvati sjednicu Mandatno-imunitetnog povjerenstva za ponedjeljak ili utorak, na kojoj će se raspravljati o DORH-ovom zahtjevu za odobrenje za pokretanje postupka protiv Kuščevića, koji je akter u nekoliko nekretninskih afera. Kako neslužbeno doznaje Hina, Kuščević je prvoosumnjičeni, a tereti ga se po članku 291. Kaznenog zakona koji se odnosi za zlouporabu položaja i ovlasti i to zbog prenamjene prostornog plana općine Nerežišća.

Izmjene prostornog plana i dodjela POS-ovih stanova

No, kako neslužbeno doznaje 24sata, u opsežnom zahtjevu DORH-a Kuščevića se, osim za zlouporabu položaja i ovlasti za dvije izmjene prostornog plana, tereti i za dodjelu POS stanova u Nerežišćima.

Jedna od dvije izmjene prostornog plana datira iz 2015. godine kojom je Kuščevićeva dotadašnja štala mogla postati kuća, o čemu je prvi detaljno pisao Telegram.

U drugom se slučaju, doznaje 24sata, radi o izmjena prostornog plana iz 2010. godine kojim je, među ostalim, i zemljište Kuščevićeve supruge prenamijenjeno iz poljoprivrednog u građevinsko, što je slučaj kojeg su otkrila upravo 24sata. Isti izvor piše da Kuščević nije jedini protiv kojeg se pokreće istraga zbog izmjena prostornog plana. S njim su još tri odgovorne osobe.

Osim dva slučaja izmjena prostornog plana, Kuščevića se tereti i za zlouporabu položaja i ovlasti pri dodjeli stanova POS u Nerežišćima, što je afera koju je otkrio Index. Naime, dok je Kuščević bio načelnik, stan je po povoljnijim uvjetima dobio i njegov šogor Ivica Žuvić.

Bivši ministar i politički tajnik HDZ-a podnio ostavke 8. srpnja

Dosadašnja praksa MIP-a bila je da se imunitet zastupniku skida uvijek kada to zatraži DORH.

Policija je prije desetak dana obavila pretres Kuščevićevih nekretnina u Nerežišću na Braču. Uskok je 20. kolovoza potvrdio da provodi izvide vezane za njegove nekretnine te da će “daljnjem postupanju” odlučiti nakon što se policijskim izvidima osiguraju dokazi i prikupe sve potrebne obavijesti.

Bivši ministar uprave i nekadašnji politički tajnik HDZ-a podnio je 8. srpnja ostavke na te funkcije, a dva dana kasnije premijer Andrej Plenković razriješio je Kuščevića ministarske dužnosti, nakon čega je on istog dana aktivirao saborski mandat.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program