Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal DORH-u pod vodstvom Zlate Hrvoj Šipek još se jedino možemo smijati

Posljednja dva slučaja - lažni vještak i progon Katarine Peović - još jednom su razotkrila zabrinjavajuće stanje Državnog odvjetništva

FOTO: Pixsell/Telegram

Jer, bolje da im se smijemo i da nas zabave, nego da se vješamo o štrik što su takve kakve jesu. Kapa dolje i lažnom vještaku Ismetu Kamalu koji nas je, u režiji DORH-a, ogulio za milijun eura. A na hrvatskom ne zna reći ni hvala

DORH pod vodstvom Zlate Hrvoj Šipek kao da je otišao na kvasinu. Nekidan smo čuli da Ismet Kamal, potpisnik financijskog vještačenja za aferu Agrokor – koje je naručio DORH i platio ga 1,15 milijuna eura – ne samo da nije ovlašteni vještak, nego da ne govori i ne razumije hrvatski. To je na Županijskom sudu u Zagrebu izjavio sam Kamal. Rekao je da se vještačilo na temelju dokumentacije iz Agrokora na hrvatskom jeziku. A kad su ga pitali zna li on hrvatski, odgovorio je: ”Ne”.

A odmah poslije toga, u rafalu, iz DORH-a stiže i ovo s Katarinom Peović. Protiv zastupnice Radničke fronte pokrenuli su progon zbog kršenja izborne šutnje na prošlim izborima za Europski parlament koji su održani 2019. godine. Zašto? Zato što je Katarina Peović na dan izbora objavila svoju sliku ispred glasačke kutije s potpisom da je, evo, upravo glasala i pozvala ”sve obespravljene” da iskoriste sva raspoloživa sredstva ”u borbi za radnu većinu”.

Peović može biti novčano kažnjena s 30 tisuća kuna, odnosno 3984 eura, ako sud, kome ova budalaština dođe na stol, prihvati tužbu DORH-a. Ali valjda ipak neće.

DORH ima neke svoje kriterije

Jer, svi su mediji na dan svakih izbora puni snimki političara s birališta, kamere ih čekaju i oni daju općenite izjave u kojima redovito pozivaju građane da izađu i iskoriste svoje biračko pravo. Poziv na izbore nije kršenje izborne šutnje ni u najrastezljivijem tumačenju. Stoga čudi da revnosni DORH, koji očigledno ima neke svoje, nama ostalima nepoznate kriterije, nije podnio tužbe i protiv drugih političara, a ne da nadrlja samo Katarina Peović.

DORH-u možemo pomoći s nekoliko autentičnih sličica s europskih izbora 26. svibnja 2019. godine, kada je izabrano svih ovih 12 eurozastupnika iz Hrvatske kojima mandat još traje, a na kojima se, navodno, Katarina Peović oglušila o pravilo izborne šutnje.

Toga dana, predsjednik Vlade Andrej Plenković glasao je na svom je biračkom mjestu, što su slikom i tonom prenijele sve televizije, novine i portali, a onda je održao i kraći govor.

I premijer je pozivao na izbore

U izvještajima se navodi da je premijer pozvao građane na izbore naglasivši da zastupnici u Europskom parlamentu rade za Hrvatsku. ”Mislim da je jako važno da što veći broj naših sugrađana izađe na izbore”, rekao je Plenković nakon što je ubacio listić u kutiju.

Svuda je citiran i tadašnji predsjednik SDP-a Davor Bernardić, sniman također na biralištu: “Pozivam sve da izađu na izbore. Iznimno je važno izaći na izbore i odlučiti kakva će biti budućnost Hrvatske”, poručio je Bernardić.

Zatim Gordan Jandroković: “Volio bih da što više ljudi izađe na današnje izbore”, izjavio je predsjednik Sabora, slikan s drugim biračima u pozadini, te nastavio nizati razloge zbog kojih je sudjelovanje na izborima važno za sve.

Onda i aktualna predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, također s ekstenzivnom izjavom o tome kako je izlazak na izbore ”najbolji način kako hrvatski građani mogu izabrati da njihova politička opcija uđe u Europski parlament”.

Kapa dolje i lažnom vještaku

Ne znam je li ovo dovoljno, ali ako DORH-u treba, može im se za pet minuta poslati još nekoliko kila dokumentacije o navlas sličnim nastupima brojnih drugih hrvatskih političara na dan europskih izbora 26. svibnja 2019. Zato je čelnik Mosta Nikola Grmoja poručio Zlati Hrvoj Šipek i DORH-u da je i on, kao i mnogi drugi, ”kršio izbornu šutnju” na način kako ju je navodno kršila Katarina Peović. I on je sigurno negdje slikan i pozvao je ljude na glasanje. Samo smo sve to već odavna zaboravili budući da je DORH, evo, skočio na stražnje noge u pogledu ovoga čak četiri godine nakon što se taj tako važni događaj dogodio.

Dodajmo ovome da bi se i Državno izborno povjerenstvo moglo natjecati s DORH-om u disciplini uveseljavanja javnosti na temu izborne šutnje. Oni su sada objavili da su nakon europskih izbora 2019. prijavili DORH-u 14 slučajeva s egidom kršenja izborne šutnje, jedan od njih je i ovaj biser s Katarinom Peović. A kada su ih pitali zbog čega ne prijavljuju kršitelje na ostalim izborima, odgovorili su da to ”nema puno smisla” kad za probijanje šutnje na tim izborima nije propisana nikakva novčana kazna.

Visoke hrvatske institucije često nagone građane na smijeh, ali neka nitko ne kaže da i time ne pokazuju svoju korisnost za društvo. Jer, bolje da im se smijemo i da nas zabave, nego da se vješamo o štrik što su takve kakve jesu. Kapa dolje i lažnom vještaku Ismetu Kamalu koji nas je, u režiji DORH-a, ogulio za milijun eura. A na hrvatskom ne zna reći ni hvala.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više