Dosad je prebrojano 74 posto glasova; Orban premoćno osvaja izbore

Orbanova stranka zasad osvaja 134 od 199 mjesta u parlamentu

ZADNJA IZMJENA: tra 8, 2018
Foto: Profimedia, Alamy

Viktor Orban, kako se čini, treći put dobiva parlamentarne izbore u Mađarskoj. Njegova stranka Fidesz, prema prvim preliminarnim rezultatima, osvaja 49,5 posto glasova, odnosno 134 od 199 mjesta u parlamentu. No, to još nije finalna brojka, budući da je dosad prebrojano 74,6 posto glasova.

Prema prvim rezultatima mađarska oporba je ozbiljno propala; krajnje desni Jobbik osvaja 20 posto, dok su socijalisti zasad na 11,85 posto. Nešto prije ponoći, Orban se u Budimpešti obratio svojim biračima:

“Pobijedili smo. Hvala vam što ste vjerovali u nas, hvala vam što se ostali uz nas”, rekao je mađarski premijer ispred sjedišta Fidesza. Nastavio je sa zahvalama, nakon čega je rekao kako su dobili “veliku bitku”. “Ovo je bila odlučujuća pobjeda. U budućnosti ćemo moći braniti svoju rodnu zemlju”, rekao je. Ubrzo je s okupljenima zapjevao, a završio je riječima: “Neka dugo živi Mađarska, hvala vam na svemu”.

Izgled mađarskog parlamenta

Evo kako bi mađarski parlament trebao izgledati prema dosad prebrojanih 74,6 posto glasova:

  • Koalicija Fidesz -Kršćansko-demokratska narodna stranka: 134 mjesta
  • Jobbik: 26 mjesta
  • Socijalisti: 20 mjesta
  • Preostalih devet mjesta odlazi manjim strankama

Loš prolaz u glavnom gradu, super na selu

Mađarski mediji su ranije izašli s nekim procjenama, prema kojima je Orbanova stranka dosta loše prošla u Budimpešti, ali je zato briljirala na selu, gdje je, navodno, prošla bolje nego 2014., na posljednjim izborima, piše The Guardian.

Službena vladina stranica, AboutHungary, čini se podržava ove rezultate. Prema njima koalicija koju čine Fidesz i Kršćansko-demokratska narodna stranka u parlamentu osvaja 116 od 199 mjesta, no u međuvremenu je ta brojna znatno narasla.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program