Dosad neobjavljene snimke atomske eksplozije iz 1955. izgledaju jezivo

Četiri atomske eksplozije proveo je SAD u Nevadi u sklopu testova

ZADNJA IZMJENA: lis. 2, 2015
Foto: Youtube

Do sad neobjavljeni video četiri atomske eksplozije koje je proveo SAD u sklopu nuklearnih testova u Nevadi 1955. godine ugledao je svjetlo dana. Šest desetljeća nakon događaja, eksplozije koje su bile dio operacije “Čajnik”, moguće je pogledati u videu, piše RT.

Serija od četrnaest nuklearnih ispitivanja provedenih u Nevadi početkom 1955., bio je dio ove operacije koja je za cilj imala daljnji razvoj taktike za kopnene snage i poboljšanje američkog nuklearnog arsenala. Operaciju je odobrio tadašnji američki predsjednik Dwight Eisenhower u kolovozu 1954.

Bombe s niskim do umjerenim dosegom tada su testirane kako bi se procijenile vojne inovacije koje uvodi SAD, što je i provedeno u kasnijim generacijama oružja.

Jezivi nuklearni oblak

Novi uređaji imali su široku stratešku namjenu, uključujući protuzračnu obranu i ratovanje protiv podmornice. Kasnija ispitivanja u 1956. godini, pod nazivom “Crveni drozd”, također su testirala kompaktnije i lakše generacije nuklearnog oružja.

Snimku je objavio YouTube portal Atom Central, a oblak nuklearne gljive, piše RT, uljeva strahopoštovanje i izgleda nevjerojatno jezivo.

Filip Raunić
Novinar
1269 članaka Više o autoru