Politika & Kriminal

Došli smo do detalja: Plan je bio da krug oko Rimac 25 godina Hrvatskoj prodaje preskupu struju. I zaradi milijarde

Sumnja se da je firma u čijem su vlasništvu vjetroelektrane kod Knina nezakonito dobila povlašteni status

Među osumnjičenima u posljednjoj antikorupcijskoj akciji USKOK-a, u kojoj je uhićena i moćna HDZ-ovka Josipa Rimac, pod sumnjom da je ozbiljno zlorabio svoju funkciju našao se i predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske regulatorne agencije (HERA) Tomislav Jureković.

I na njega je, kako se sumnja, Josipa Rimac utjecala ne bi li pogodovala Milenku Bašiću i njegovoj tvrtki C.E.M.P. koja je investitor u vjetroelektranu Krš-Pađene. U pitanju je projekt nedaleko Knina vrijedan oko 1,8 milijardi kuna koji je krajem prošle godine finaliziran.

Koliko bi država plaćala Bašiću?

USKOK sada tvrdi da je Josipa Rimac urgirala kod Jurekovića ne bi li HERA izdala Bašiću status povlaštenog proizvođača električne energije. To u stvarnosti znači da bi njegov C.E.M.P. mogao Hrvatskom operatoru tržišta energije (HROTE), državnoj tvrtki koja otkupljuje energiju iz obnovljivih izvora, prodavati struju po cijeni višoj od redovne.

U subotu je priopćeno da je u pitanju iznos od 94 eura po megavatu koliko bi Bašić mogao fakturirati hrvatskom otkupljivaču. Redovna otkupna cijena iznosi 43 eura po megavatu. Iznos koji je odobren C.E.M.P.-u je, dakle, za 118 posto veći.

Sumnjiv status povlaštenog proizvođača

USKOK smatra kako C.E.M.P. uopće nije imao pravo postati povlašteni proizvođač električne energije. Naime, 30. prosinca 2019., kada je sporno rješenje izdano nakon sastanka Upravnog vijeća HERA-e kojim je predsjedao Jureković, ta firma, tvrde istražitelji, nije bila upisana u Registar obnovljivih izvora energije.

Osim toga, C.E.M.P., što je jedna od inkriminacija u ovoj aferi koja uključuje šefa Hrvatskih šuma Krunoslava Jakupčića, nije na svim zemljišnim česticama na kojima se nalazi vjetropark Krš-Pađene imao upisano pravo služnosti. I to je bio jedan od razloga zbog kojeg nije mogao dobiti povlašteni status.

Sumnja se da je šef Hrvatskih šuma ipak popustio pritiscima Josipe Rimac i povukao negativna mišljenja o navodno nezakonitom korištenju šumskog zemljišta što je omogućilo Bašiću da krene u postupak dobivanja uporabnih dozvola za vjetroelektrane. HERA na kraju utvrđuje da je C.E.M.P. baš sve uvjete zadovoljio.

Jureković potpisuje tri sumnjiva dokumenta

Jureković je navodno to napisao na zahtjev Josipe Rimac. Nju su pak, kažu istražitelji, Bašić i Stipić izdašno nagrađivali za njezin utjecaj na direktore u državnim tijelima. Tako je C.E.M.P. dobio povlašteni status.

Pod Jurekovićevim predsjedanjem HERA 30. prosinca 2019. najprije izdaje jedno rješenje kojim C.E.M.P.-u omogućuje da fakturira količinu struje proizvedene na osnovu snage od 20 megavata. Zatim u ožujku slijedi novo rješenje za još 42 megavata, da bi zatim, 18. svibnja ove godine, posljednje HERA-ino rješenje obuhvatilo proširenje snage od 80 megavata iz vjetroelektrane Krš-Pađene. Povlašteni status, prema tim rješenjima, C. E. M. P. je dobio na 25 godina, iako je ugovor potpisan na 14 godina.

Koliko je Bašić mogao naplatiti državi?

Prema dostupnim podacima energetskih stručnjaka vjetroelektrana po megavatu instalirane snage godišnje proizvede od 2.400 do 2.800 MWh. U slučaju C.E.M.P.-a u pitanju su 142 megavata, uz cijenu od 94 eura po megavatu, te period od 25 godina.

To bi, izračunali smo, iznosilo oko 6,3 milijarde kuna vrijednih faktura što bi ih država platila Bašiću. Zbog sumnji da nije imao pravo na status povlaštenog proizvođača iznos je, ako se odbije od redovne cijene, oko 3,4 milijarde kuna viši za razdoblje od 25 godina, na koliko im je izdano rješenje. Da su skuplju energiju isporučivali tijekom 14 godina, na koliko je potpisan ugovor, na napumpanoj cijeni zaradili bi 1,9 milijardi kuna.

USKOK u ovom trenutku Bašiću ne stavlja na teret konkretan iznos, već samo ‘znatnu nezakonitu zaradu’ koja je veća od 60 tisuća kuna. Naime, nezakonita zarada od 60 tisuća kuna kažnjiva je prema zakonu.