Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Došli smo do iskaza napadača na varaždinskog profesora: 'Tukli smo ga, ali ga nismo htjeli ubiti'

Četvero mladih uhićeno je zbog premlaćivanja Nine Čengića nakon sukoba u varaždinskoj Kulturani

FOTO: PIXSELL

Četvero osumnjičenih za ubojstvo 35-godišnjeg varaždinskog profesora Nine Čengića priznali su istražiteljima da su ga pretukli, doznaje Telegram iz izvora bliskih policiji. Uvjeravaju, međutim, da im nije bila namjera ubiti Čengića. Željeli su, tvrde, samo mu se osvetiti jer su se ranije tijekom večeri posvađali u njihovom klubu Kulturana.

Čengić je tamo u petak navečer pio, da bi u jednom trenutku pozvao policiju prijavivši da ugostiteljski objekt krši epidemiološke mjere. Zbog toga su ga izbacili iz lokala, no on nije otišao kući već se vratio i snimao klub pun gostiju. Iako tada policijska patrola stiže do lokala, no vrlo brzo i odlazi, te ubrzo slijedi napad na profesora.

Detalji prijave protiv napadača

Sumnja se da su ga napali Asja G. (24), Ivan G. (20), Ivor V. (29) i Dominik Ž. (25). Istražitelji tvrde da je Ivor V. u subotu oko četiri sata izudarao Čengića drvenom palicom, te ga oborio na tlo. Zatim su ga, sumnja se, i ostali nastavili tući udarajući ga rukama i nogama po glavi.

Navodno su prije nego što su pobjegli kartonskom ambalažom prekrili profesorovo tijelo, dok su mu mobitel uništili. Dan kasnije Čengić je od zadobivenih ozljeda preminuo.

Što su vidjeli svjedoci napada?

Kako je u Kulturani tijekom te kobne večeri bilo barem 15 ljudi, istražitelji su uvjereni da će uspjeti u nastavku procesa rasvijetliti sve detalje ove tragedije. Do sada je, naime, ispitan tek dio očevidaca.

Telegramovi izvori potvrđuju da su svi uhićeni priznali da su sudjelovali u napadu na Čengića. Negiraju, međutim, ubojstvo, odnosno tvrde da im nije bila namjera usmrtiti ga.

Tko je udarao profesora palicom?

Nakon što ih je policija predala tužiteljstvu samo je prvoosumnjičeni Ivor V. iznio obranu u nazočnosti odvjetnika. I u tom iskazu priznao je da je tukao profesora koji ih je ranije tijekom večeri pijan provocirao u klubu. No, nije želio priznati da je u napadu koristio drvenu palicu. Kaže da ni nema bilo kakvu palicu.

U svom je iskazu još uvjeravao i kako udarci koje je on zadao Čengiću nisu bili toliko jaki da bi u konačnici doveli do smrtnog ishoda.

Ostalih troje osumnjičenika nakon prvotnog priznanja u policiji, na ispitivanju u državnom odvjetništvu odlučili su se, doznajemo neslužbeno, braniti šutnjom.

Čiji je udarac bio koban za Čengića?

Jučer smo javili da im je odlukom Županijskog suda u Varaždinu određen jednomjesečni istražni zatvor. Prihvaćen je zahtjev tužiteljstva da ih se zadrži kako ne bi u nastavku postupka utjecali na svjedoke i ometali istragu, ili pak pokušali ponoviti kazneno djelo.

Ključno za rasvjetljavanje ovog zločina, osim iskaza preostalih očevidaca, bit će i vještačenje kojim će se analizirati svi udarci koje je nesretni profesor zadobio. Vještak će morati precizno reći koji je udarac bio koban, te tko ga je i čime nanio Čengiću.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više