Došli smo do tužbe Dalić protiv Todorića, evo par detalja

Potpredsjednica Vlade Martina Dalića tužila je bivšeg šefa Agrokora zbog klevete

ZADNJA IZMJENA: lis. 11, 2017
Foto: Screenshot N1

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić podnijela je protiv Ivice Todorića privatnu tužbu zbog klevete o kojoj će uskoro početi raspravljati Općinski kazneni sud u Zagrebu. Na tom sudu potvrđeno nam je da je tužba zaprimljena, no sam početak procesa još nije zakazan.

U tužbi Dalić navodi da ono što je Todorić o njoj pisao na svom blogu od 22. do 29. rujna ove godine, kada ju je optužio za prijetnje, nije istina. Tvrdi kako je sve napisao kako bi je “omalovažio i prikazao kao osobu koja zloupotrebljava svoje ovlasti kao članica Vlade”. Cilj joj je, prema već poznatim Todorićevim tvrdnjama, bilo, nakon donošenja Lex Agrokora, oteti mu kompaniju.

Kakvu kaznu traži za Ivicu Todorića

Tužbom Martina Dalić, koju zastupaju odvjetnici Neven Gotal i Lovro Kovačić, traži da se Todorića kazni po zakonu, a to je maksimalna novčana kazna od 500 dnevnih dohodaka. Dalić tužbom traži i da Todorić objavi ispriku i snosni naknadu troškova postupka koji je pokrenula protiv njega.

Upravo činjenica da je Todorić informacije o Martini Dalić objavio na blogu koji je, kako je i sam potvrdio u jednoj objavi, dostupan iznimno velikom broju ljudi, prema tužbi bi trebala biti otegotna okolnost za vlasnika Agrokora. Tako se u tužbi navodi da je “optuženi bio svjestan da će njegovi tekstovi biti citirani u većini medija te da će prouzročiti štetu časti i ugledu ministrice Dalić obzirom na njene dužnosti u Vladi.”

Među dokazima e-mailovi gospođe Dalić

Dalić opovrgava i Todorićeve navode da bi krizna situacija u Agrokoru bila riješena da se nije umiješala Vlada i prisilila ga da potpiše aktivaciju Zakona o Agrokoru. Kao dokaz navodi svoje poslane mailove, a iz kojih je, tvrdi, “vidljivo da nikakvih njenih prijetnji prema Todoriću nije bilo, niti je ona imala bilo kakvog motiva za takvo postupanje”.

Dalić u tužbi postavlja pitanje zašto Todorić njezine prijetnje nije prijavio nadležnim tijelima, podsjećajući da se kazneno djelo prijetnje progoni po službenoj dužnosti, odnosno da bi policija ili DORH, čim bi saznali za to, morali protiv nje pokrenuti postupak.

‘Vidljiv je kontinuitet snižavanja kreditnog rejtinga’

Dalić u svojoj tužbi predlaže i da sud na glavnu raspravu pozove i ispita Todorića, te nju kao svjedokinju, kao i da se pročitaju svi tekstovi s Todorićeva bloga u kojemu smatra da je neistinito optužuje, kao i njeni medijski istupi u kojima govori o Agrokoru, te priopćenje Vlade u kojemu stoji da je tražila pregled svojih e-mail računa te da je utvrđeno da nije bilo prijetnji članovima Uprave Agrokora.

Potpredsjednica Vlade među dokazima navodi i izvješće agencije Moody’s koja je snizila rejting Agrokora u veljači ove godine, izrazivši istovremeno i zabrinutost zbog netransparentnosti koncernovog računovodstva. Daljnji pad rejtinga dogodio se 11. travnja ove godine. “Iz navedenog je vidljiv kontinuitet snižavanja kreditnog rejtinga koji je isključivo posljedica stanja u koncernu, a zasigurno ne ponašanja Vlade ili Dalić”, stoji u tužbi.

Kao dokaz navela intervju ruskog veleposlanika

Ministrica Dalić u tužbi dalje navodi i kako je “Todorić zajedno sa svojom Upravom imao vremena riješiti situaciju u kojoj se našla njegova firma”. “Obzirom da se ocjena agencija odnosi na poslovanje koncerna u vrijeme dok je na njegovom čelu bio okrivljenik, jasno je da su netočni njegovi navodi u kojem navodi da bi oštećenica ‘upropastila’ Agrokor lažnim bilancama”, pojašnjava.

Kao još jedan od dokaza navodi i intervju koji je početkom veljače ove godine dao ruski veleposlanik u Hrvatskoj Anvar Azimov, koji je za Novi list naglasio kako ruske banke koje su davale kredite Agrokoru to više neće činiti. I ta njegova izjava nalazi se među dokazima protiv Todorića, kao i poruka dobavljača koncerna koji su 6. lipnja u priopćenju poručili: ‘Za situaciju u Agrokoru odgovoran je vlasnik’.

Ana Raić Knežević
Telegram autor
1072 članka Više o autoru