Došlo je do malog diplomatskog skandala između Japana i Južne Koreje, a sve zbog kipa tzv. žene za utjehu

Japanci su opozvali dvojicu svojih diplomata iz Koreje

ZADNJA IZMJENA: sij. 7, 2017
Foto: AFP

Japan je opozvao dvojicu svojih visokih diplomata iz Južne Koreje zbog kontroverznog kipa koji je postavljen ispred japanskog konzulata u južnokorejskom gradu Busanu prošlog tjedna, javlja CNN.

Tokio će zaustaviti pregovore s Južnom Korejom o planiranoj zamjeni valute i odgoditi gospodarske razgovore na visokoj razini, kao jedan od prvih odgovora na postavljeni kip, rekao je glavni tajnik japanske vlade Yoshihide Suga na tiskovnoj konferenciji u petak.

Žene za utjehu

Kip su postavili članovi civilne organizacije u prosincu, a predstavlja žene koje su bile prisiljene raditi kao seksualne robinje za japanske vojnike tijekom Drugog svjetskog rata. “Činjenica je da postavljanje ovog kipa žene ima negativan utjecaj na odnos između Japana i Koreje, što je žalosno”, izjavio je Suga.

Privremeno su opozvani japanski veleposlanik u Južnoj Koreji i generalni konzul Japana u Busanu. Južna Koreja se povodom ove japanske odluke oglasila priopćenjem u kojem su izrazili žaljenje zbog ovakve odluke Japana. “Naša vlada ističe još jednom, da ako i postoje teški problemi između dvije zemlje, obje vlade, na temelju povjerenja moraju kontinuirano razvijati odnos.”

‘Diplomatsko poniženje’

Južna Koreja i Japan u prosincu 2015. postigli su dogovor o rješavanju pitanja tzv. žena za utjehu. Japan je uplatio više od 8 milijuna američkih dolara južnokorejskom fondu za žrtve. To je pitanje dugo bilo sporno u odnosima dviju zemalja, a Južna Koreja tražila je snažniju ispriku i kompenzaciju za žrtve.

No, zastupnici bivših žena za utjehu nisu bili zadovoljni ovakvim dogovorom, čak su ga nazivali “diplomatskim poniženjem”. Procjenjuje se da je oko 200 tisuća žena, uglavnom Korejki, bilo prisiljeno raditi kao seksualne robinje za japanske vojnike. Među njima su bile i žene iz Kine, Tajvana i Indonezije.

Tajana Vlašić
Telegram autor
3114 članka Više o autoru