Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Dosta sramotna nagrada. HRT upravo proglašen najvećim europskim ovisnikom o tužbama protiv novinara

HRT je maloprije ostvario jedan od zapaženijih međunarodnih uspjeha. Nagradu je primio Hrvoje Zovko, kao jedna od HRT-ovih žrtava

Hrvatska radiotelevizija upravo je pobijedila u finalu europskog SLAPP natjecanja, i to u kategoriji najvećeg ovisnika godine o tužbama. CASE coalition, udruženje nevladinih organizacija diljem Europe, odlučilo je nagraditi pojedince, tvrtke i institucije najsklonije SLAPP tužbama, odnosno tužbama kojima nastoje suzbiti kritički govor i propitivanje medija. HRT je naprosto briljirao u natjecanju koje se ove godine prvi puta održava.

U kategoriji ovisnika godine o tužbama, HRT je bio nominiran zajedno s francuskom tvrtkom Bolloré i slovenskim biznismenom Rokom Snezićem, no čini se kako su ovi konkurenti za HRT bili sitan zalogaj. U obrazloženju HRT-ove nagrade, koju je predstavila liberalna europarlamentarka Ramona-Victoria Strugariu, stoji kako HRT ima posebno slabu točku na SLAPP tužbe, pogotovo s obzirom na 36 tužbi koje je pokrenuo protiv vlastitih novinara.

Nagradu je svečano primio Hrvoje Zovko

Nagradu za HRT preuzeo je Hrvoje Zovko, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva i bivši HRT-ov zaposlenik. U javljanju na ceremoniju dodjele, Zovko je kazao kako u posljednje tri godine proživljava životnu i profesionalnu dramu jer mu je, ističe, HRT čak dva puta nezakonito dao otkaz nakon što je govorio o cenzuri i pritiscima na javnom servisu.

“Prvi puta 2018., ali sam ih dobio na sudu, a drugi puta u ožujku ove godine. Meta sam SLAPP tužbi i HRT me godinama zlostavlja. Protiv mene su, zbog mojih javnih nastupa, podigli tri tužbe od kojih samo jedna iznosi 35.000 eura”, kazao je Zovko i dodao kako ga HRT želi uništiti.

HRT u “najvećoj potrebi za anti-SLAPP rehabilitacijom”

Pojasnio je i da HRT SLAPP tužbama zastrašuje svoje kritičare i vlastite zaposlenike što je, smatra Zovko, sramota za Hrvatsku i cijelu Europsku uniju. “Mene neće zastrašiti i ja se nikada neću predati. S obzirom na sve što sam rekao, jasno je da HRT zaslužuje ovu nagradu. Pozdrav iz Zagreba!”, zaključio je predsjednik HND-a svoje javljanje na SLAPP-erski “Eurosong”. U kratkoj izjavi za Telegram, Zovko kaže kako mu je ovo “najdraža nagrada koju je primio”.

Nagrada koju je HRT upravo dobio u propozicijama natjecanja zamišljena je kao nagrada individualcu ili organizaciji “koja ima najnezdraviji odnos s tužbama i koja je u najvećoj potrebi za anti-SLAPP rehabilitacijom”.

Cijelu dodjelu možete pogledati u nastavku:

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više