Politika & Kriminal

Doviđenja, Merčep ni na Ustavnom sudu nije srušio presudu za ratni zločin

Merčep je zbog povezanosti s ratnim zločinom u Pakračkoj Poljani osuđen na 7 godina zatvora

FOTO: HRT screenshot

Tomislav Merčep izgubio je i posljednju bitku na hrvatskim sudovima da dokaže svoju nedužnost za zločine počinjene tijekom Domovinskog rata u Pakračkoj Poljani. Naime, Ustavni sud Republike Hrvatske odbio je njegovu tužbu u kojoj je tvrdio da postupak što je protiv njega vođen nije bio pravedan, da je osuđen na osnovu nezakonitih dokaza, te da je proglašen krivim i prije nego što mu je izrečena presuda. Merčep se sada može žaliti još jedino na Europskom sudu za ljudska prava u Strasborugu, što će, kako neslužbeno doznajemo, i učiniti.

“Moju navodnu krivnju sud je utvrdio na osnovu novinskih napisa i intervjua. Ti intervjui nisu bili autorizirani i ne mogu biti relevantni dokazi”, naglasio je u ustavnoj tužbi Merčep aludirajući na intervju Mire Bajramovića, jednog od pripadnika njegovih postojbi, Feral Tribuneu. Merčep je istražiteljima zamjerio i što su protiv njega kao dokaze priložili dokumente o ekshumaciji tijela u Pakračkoj Poljani.

Žalio se zbog ekshumacije tijela

“Ta ekshumacija provedena je nezakonito i suprotno pravilima medicinske struke. Tijela su najprije ekshumirali pripadnici Agrentinskog bataljuna pri UN-u 1993. godine, a nakon obdukcije su ponovno zakopana. Još jednom su ekshumirana 1995. godine, te ponovno zakopana. Posljednja ekshumacija bila je 2010. godine i tada je rađena nova obdukcija, iako su tijela u tom iskapanju bila teško oštećena.

Ostalo je nerazjašnjeno i na kojoj su lokaciji nađena tim više što je u sudskom nalogu za ekshumaciju bilo navedeno da se pretraži područje na kojem je djelovala vojna policija. Dakle taj nalog se nije donosio na mene”, naveo je Merčep ističući kako je u Parkačkoj Poljani u tom periodu, krajem 1991. godine, boravio tek dva dana. U vrijeme ubojstva obitelji Zec, tvrdi, nije bio u Zagrebu.

Ipak, na osnovu svih dokaza pravomoćno je osuđen na sedam godina zatvora, a Ustavni sud sada kaže kako nikakvih povreda njegovih ustavnih prava nije bilo. Prema pravomoćnoj presudi Merčep nije spriječio ubijanja i mučenja građana Hrvatske srpske nacionalnosti koja su bila iznimno brutalna i bezobzirna.

Vrhovni sud: ‘To nije bila obrana od agresora’

“To je učinjeno u vrijeme nejžešćih borbi hrvatskih branitelja protiv agresora, bivše JNA, te naoružanih vojnih i paravojnih formacija pobunjenog srpskog stanovništva potpomognutih dragovoljcima iz ostatka bivše Jugoslavije. No, ovakva kršenja međunarodnih ratnih pravila nisu mogla biti u funkciji obrane od agresora već upravo suprotno”, navedeno je među argumentima kojima je Vrhovnog suda kaznu od prvotnih pet i pol godina zatvora povisio na konačnih sedam.

Iako je Ustavni sud priznao kako je u postupku protiv Merčepa bilo propusta, posebno u korištenju spornih dokumenata o ekshumaciji, ustavni suci su zaključili da to nije utjecalo na ishod procesa u kojem mu je na teret stavljena zapovjedna odgovornost.

Merčep je zbog sumnji u povezanost s ratnim zločinom u Pakračkoj Poljani bio uhićen u procincu 2010. godine, a 2011. je protiv njega podignuta optužnica. Pravomoćna presuda izrečena mu je u veljači ove godine, a u zatvoru je proveo već tri godine i tri mjeseca.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu