Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Doznajemo: Bandić ljudima u Gračanima prisilno uzeo zemlju kako bi izgradio parking kraj Sljemenske žičare

Vlasnici parcela, koji su sve danas gledali, policiji su podnijeli kaznenu prijavu

Grad Zagreb danas je prisilno u Gračanima preuzeo parcele koje mu navodno trebaju za rekonstrukciju dijela Gračanske ceste tik uz donju stanicu nove Sljemenske žičare. Učinjeno je to iako vlasnici tvrde da su ih gradonačelnik Milan Bandić i njegovi suradnici prevarili. Ranije su im za ovu izvlaštenu zemlju obećali naknadu od 250 eura po metru kvadratnom, no to im nije ni ponuđeno ni plaćeno. Riječ je o ukupno nešto više od 2.100 metara kvadratnih, što bi značilo da trojici vlasnika pripada oko četiri milijuna kuna. Aktualna ponuda Grada tri je puta niža.

Odvjetnik Boris Jukić, koji zastupa dvojicu suvlasnika, uvjerava i kako je Grad tijekom postupka izvlaštenja napravio niz nezakonitih poteza. Zbog toga je podnijeta i kaznena prijava protiv odgovornih u gradskoj upravi.

Kronologija oduzimanja zemlje u Gračanima

Unatoč negodovanju vlasnika i upozorenjima pravnika da je riječ o ilegalnom postupku, predstavnici Grada Zagreba, predvođeni Zlatkom Makarom, voditeljem Odjela za naknade i izvlaštenja, danas su stigli u Gračane gdje je provedeno tzv. prisilno preuzimanje zemljišta.

O ovom zemljištu Telegram je pisao još u travnju prošle godine. Tada je već u tijeku bio postupak izvlaštenja koji je na osnovu projekta Sljemenske žičare zatražio Grad Zagreb. Sve je vođeno prema Zakonu o izvlaštenju i određivanju naknade.

Zemljište koje je Gradu za to bilo potrebno otkupljivano je, prema riječima suvlasnika Tomislava Mihalinčića, po cijeni od 250 eura za metar kvadratni. “Gradu je u jednom trenutku ponestalo novca, ali su nam Bandić i njegovi savjetnici rekli da će i našu zemlju naknadno otkupiti po istoj cijeni. U međuvremenu, a od tada je prošlo već desetak godina, zabranili su nam da ju prodajemo”, kaže Mihalinčić. “Ovo je već četvrto zemljište koje nam Grad otima”, kaže Mihalinčić.

Tko su vlasnici ove zemlje koju uzima grad?

Gospodin Tomislav Mihalinčić je s Josipom i Rudolfom Mihalinčićem suvlasnik na ovim parcelama u Gračanima. Kako se u međuvremenu projekt Sljemenske žičare ponešto izmijenio, njihova zemlja Gradu sada navodno treba za dovršetak rekonstrukcije Gračanske ceste. U pitanju su rotor i parkirna mjesta. Radovi bi trebali biti gotovi do kraja ovog mjeseca.

U međuvremenu, Josip Mihalinčić je u travnju ove godine preminuo. Iako bi u toj situaciji postupak izvlaštenja trebao biti prekinut, što je Rudolf Mihalinčić i tražio, nadležna tijela Grada Zagreba utvrđuju da su njegova supruga i kćer nasljednice. Grad je to zaključio iako ostavinska rasprava iza pokojnog Josipa uopće nije provedena.

“Budući da su poslovi izvlaštenja prema Zakonu o izvlaštenju i određivanju naknade hitni postupci od interesa za Republiku Hrvatsku, odlučili smo pitanje nasljednika iza pokojnog vlasnika riješiti kao prethodno pitanje sukladno Zakonu o općem upravnom postupku. Utvrdili smo da su zakonski nasljednici njegova supruga i kćerka, svaka u jednakom dijelu”, odgovorili su iz Grada Zagreba na upit Telegrama.

Odvjetnik optužuje Grad za nezakonitosti

Međutim, pri tome Grad propušta nasljednicama uručiti rješenje prema kojem sada one moraju sudjelovati u postupku izvlaštenja. “Supruga moj pokojnog klijenta uopće nije obaviještena o ovom postupku. Grad joj nije poslao odluku na adresu na kojoj se već godinama nalazi, a to je starački dom, budući da je teško bolesna i u postupku je oduzimanja poslovne sposobnosti. Ona nije mogla preuzeti nikakvu odluku jer uopće ne može shvatiti svoje postupke.

Tu se ne radi o javnom interesu niti hitnosti realizacije koji bi pretezao pred interesom osobe koja ne može te svoje interese niti zastupati niti štititi. U odnosu na nju, ovaj je postupak ugrožavajući i nezakonit”, rekao je tijekom postupka prisilnog preuzimanja zemljišta odvjetnik Jukić.

Još jedna nepravilnost istaknuta je u ovom slučaju: naknadu od gotovo 1,4 milijuna kuna za izvlaštenje ovih parcela u Gračanima, Grad Zagreb uplatio je na poseban račun uz naznaku “Rudolf Mihalinčić i drugi”. Suvlasnici zemljišta, dakle, taj novac nikad nisu dobili. Tko su ti drugi nigdje se ne navodi i upitno je tko uopće može podići i podijeliti taj iznos.

Odvjetnik Boris Jukić (krajnje desno) kaže da grad radi nezakonito

Tko je uopće potpisao potvrde?

No, voditelj gradskog Odjela za naknade i izvlaštenja Makar sve je te prigovore danas samo zabilježio i nastavio dalje s procedurom. Nije prekinuo postupak ni kada mu je Tomislav Mihalinčić rekao da se na dostavnicama (potvrdama primitka službene pošte op.a.) ne nalazi njegov potpis. Šokirani vlasnik pokazao je potpis s osobne iskaznice, ali uzalud.

I odvjetnik Jukić ukazuje kako na dostavnici nije potpis njegovog drugog klijenta, Rudolfa Mihalinčića. Bez obzira na to, predstavnik Grada Zagreba zaključio je da su svi, uključujući i udovicu koja je u domu i uopće ne zna što se oko nje događa, uredno primili službeno rješenje kojim ih se obavještava da će im zemlja danas biti prisilno oduzeta ako ju dragovoljno ne predaju.

Grad Zagreb i njegovi izvođači sada mogu finalizirati projekt kraj Sljemenske žičare, a na policiji i DORH-u je da na osnovu kaznene prijave Mihalinčića provjere jesu li parcele za to legalno oduzete.

Hoće li policija intervenirati zbog sumnjivog oduzimanja zemlje u Gračanima