Doznajemo: Bandićeva gradska firma kažnjena jer nije na zagrebačkoj tržnici provodila mjere protiv korone

Općinski prekršajni sud u Zagrebu prekršajno je kaznio GSKG i njezinog direktora

ZADNJA IZMJENA: kol 1, 2020
Što se upravo događa s koronavirusom:

Javna zagrebačka tvrtka, Gradsko stambeno komunalno gospodarstvo (GSKG), jedna je od prvih koja je prekršajno kažnjena zbog nepoštivanja mjera uvedenih u koronakrizi. Nepravomoćnu presudu nedavno je objavio Općinski prekršajni sud u Zagrebu kaznivši GSKG s 20 tisuća kuna zbog kršenja Zakona o sustavu civilne zaštite.

Kako proizlazi iz presude, GSKG nije početkom travnja osigurao dovoljno sredstava za dezinfekciju na ulazu u jednu gradsku tržnicu, niti je, kako je utvrđeno, kontroliran ulaz u nju.

Nadzor na tržnici

Bio je 9. travanj kada je Inspektorat civilne zaštite proveo nadzor na ovoj tržnici. Inspektor je odmah uočio da se ulaz u njezin zatvoreni dio uopće ne nadzire. Naime, na ulazu nije bilo djelatnika, niti je bio osiguran razmak od tri do pet metara koliko je bilo propisano.

Osim toga, nije bilo postavljenih dezinfekcijskih sredstava što je Stožer civilne zaštite također propisao Odlukom o posebnom načinu rada tržnica za vrijeme proglašene epidemije bolesti Covid-19.

Tko je odgovoran?

Inspektori su u nadzor došli i idući dan te uočili iste nedostatke. Zbog toga su razgovarali s predstavnikom tržnice koji im je objasnio da oni nisu nadležni za zajedničke dijelove prostora, već samo za pojedine lokale.

I iz Tržnica Zagreb inspektorima su rekli kako oni ne provode mjere jer otvorene klupe za prodaju u to vrijeme nisu radile. Inspektorima je preostalo još da se obrate GSKG-u čiji ih je direktor, Joško Jakelić, također pokušao uvjeriti da ni nisu odgovorni za provođenje mjera na zatvorenom dijelu placa.

Ključna svjedočenja

“Kako nije bilo kontrole na ulazima, ljudi su mogli bez ikakvog nadzora ulaziti”, pojasnio je inspektor na sudu dodajući kako je dosta lokala u zatvorenom dijelu tržnice radilo. Sve je fotografirao i slike priložio kao dokaz.

Jedan od suvlasnika poslovnih prostora na tržnici prisjetio se kako su aktivisti Civilne zaštite nekoliko dana kontrolirali ulaz, no tada su samo nestali.

“Ostali smo bez ikakvog nazora, pa samo se počeli raspitivatiš to se događa. Iz Tržnica Zagreb rekli su nam tada da nemaju namjeru do daljnjeg otvarati prodajne prostore. Postalo nam je jasno da nećemo dobiti pomoć, a nismo imali novca sami organizirati kontrolu ulaza i nabavku dezinficijensa”, svjedočio je predstavnik trgovaca s tržnice.

GSKG: ‘Nismo nadležni’

Direktor GSKG Joško Jakelić objašnjavao je sudu kako oni samo upravljaju objektom u kojem se tržnica nalazi. “Mi nemamo obvezu osigurati ni organizirati rad tržnice. Mi njome upravljamo samo u građevinskom smislu”, izjavio je.

“Ne znam zašto nas je inspektor prijavio umjesto da riješi problem s Civilnom zaštitom čiji su aktivisti napustili tržnicu. Mi smo se u to vrijeme najviše bavili objektima stradalima u potresu i nije nam zadaća bila provoditi mjere Stožera. Zato poričem i vlastitu krivnju kao i krivnju GSG”, zaključio je Jakelić.

Sud: ‘Zaraza se mogla širiti’

Sud nije prihvatio njegovu obranu budući da prema Ugovoru GSKG s ovom zagrebačkom tržnicom, gradska firma ima obvezu organizirati funkcioniranje zajedničkih dijelova objekta. “Suvlasnici su upravljanje povjerili GSKG i ta je tvrtka u ovom konkretnom slučaju morala provesti mjere Stožera civilne zaštite. To je trebalo biti plaćeno sredstvima pričuve što ih GSKG prikuplja”, stoji u presudi.

Osim što GSKG mora platiti 20 tisuća kuna, i direktoru Jakeliću izrečena je novčana kazna od 10 tisuća kuna. Inače, za pravnu osobu zakon predviđa kaznu i do 70 tisuća kuna, a za odgovornu do 20 tisuća kuna. Ni GSKG ni Jakelić nisu dobili maksimalne kazne iako je sud otegotnom okolnošću ocijenio potencijalnu opasnost teških posljedica prekršaja što su ga počinili, odnosno opasnost od širenja zarazne bolesti do čega je moglo doći zbog nepoštivanja mjera.

Ana Raić Knežević
Telegram autor
2134 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program