Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Doznajemo da će Gotovina odlučiti hoće li biti onog vojnog mimohoda

Očekuje se da umirovljeni general odluku priopći na sastanku u Vladi

28.06.2013.,  Zagreb - U atriju palace Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Zrinskom trgu 11, odrzana je svecana sjednica i prigodni koncert u povodu ulaska Republike Hrvatske u clanstvo Europske unije. Ante Gotovina. 
Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Ideju o velikom mimohodu u Zagrebu, povodom obilježavnja 20 obljetnice vojno-redarstve operacije Oluja i oslobađanja okupiranih dijelova Hrvatske, prvi je smislio umirovljeni general Ante Gotovina, kaže izvor Telegrama.

Konkretno, zamisao o takvom obilježavanju obljetnice pobjede u glavnom gradu Republike Hrvatske, spontano je nastala još prije dvije godine, tijekom druženja Gotovine i ministra obrane Ante Kotromanovića.

Umirovljeni general Gotovina i ministar Kotromanović nisu mogli ni zamisliti da će ta inicijativa postati kontroverzno političko pitanje, a koje sad prerasta u ozbiljan sukob oko ustavnih ovlasti predsjednice države Kolinde Grabar-Kitarović i premijera Zorana Milanovića.

Pozicije Vlade i oporbe

Pozicije obiju strana, šefice države i Vlade, su poznate: predsjednica inzistira da je ona jedina koja može izdavati konačne zapovijedi vojsci, odnosno načelniku Glavnog stožera HV-a generalu Dragi Lovriću. Vlada, pak tvrdi da je Ustav sasvim jasan: u miru vojskom upravlja Vlada i ministar obrane.

Na stranu predsjednice stao je i njezin bivši šef, predsjednik HDZ-a Tomislav Karmarako. Sugovornici Telegrama upoznati s događanjima u HDZ-u, objašnjavaju da Karamarko ne želi da Milanović skuplja politički kapital na događaju koji HDZ smatra svojim potencijalom.

Prema onome što se čuje iz oporbene stranke, proslava Oluje u Kninu trebala je biti proba lansiranja nacionalne izborne kampanje i njenih ključnih poruka, a mimohod u Zagrebu skrenuo bi pozornost javnosti.

Gotovina će progovoriti na sastanku u Vladi

Dobro upućeni izvori očekuju da se Ante Gotovina oko ideje mimohoda u Zagrebu javno očituje. Po svemu sudeći, to će dogoditi na prvoj sjednici Državnog odbora za organizaciju obilježavanja Oluje, tijela koje je formirala Vlada i predsjednica države. Kada će točno biti ta sjednica još se ne zna, ali navodno cijela stvar će biti izvedena diskretno, bez javne najave sjednice, kaže izvor Telegrama.

Nakon oslođađajuće presude u Haagu Ante Gotovina se, uglavnom, klonio politike. Nije učinio ništa što bi se moglo protumačiti kao zauzimanje političkih pozicija bliskih lijevoj vladi ili konzervativnoj oporbi. Izjave tipa ‘ja sam samo ribar’ ili ona antologijska ‘neka se Srbi vrate, ovo je i njihova domovina’ nisu baš s oduševljenjem dočekane u političkim krugovima koji su očekivali njegov politički angažman.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više