Politika & Kriminal

Doznajemo detalje novog vojnog cyber centra koji američka vlada otvara u Zagrebu. Ulažu skoro 5 milijuna dolara

Hrvatska je sa SAD potpisala ugovor o osnivanju novog Operativnog centra za kibernetičku sigurnost Hrvatske vojske

FOTO: PIXSELL/hr.usembassy.gov

Vlada Sjedinjenih Američkih Država ulaže nešto manje od pet milijuna dolara (oko 26 milijuna kuna) u uspostavu novog Operativnog centra za kibernetičku sigurnost Hrvatske vojske. Taj centar će, osim za zaštitu hrvatskih oružanih snaga, služiti i zaštiti drugih institucija od širokog spektra prijetnji nacionalnoj sigurnosti zemlje.

Ugovor o ovoj suradnji potpisan je prošli mjesec. Telegram je došao do detalja o ovom novom Centru koji će se nalaziti u širem centru Zagreba, a za koji je i Hrvatska namijenila sredstva iz proračuna za 2021. i 2022. godinu.

Gdje će točno biti ovaj Centar?

Operativni centar za kibernetičku sigurnost Hrvatske vojske bit će, kako je potvrđeno Telegramu iz američkog veleposlanstva, smješten u Hrvatskom vojnom učilištu ‘Franjo Tuđman’. U Zagrebu se već nalazi i Operativno središte cyber sigurnosti Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH. Uz novi Centar stiže i poseban mobilni tim.

Pukovnik američke kopnene vojske Matt Denny objašnjava nam kako će novi Centar biti na usluzi hrvatskim stručnjacima koji rade u području računalne. Posebno ističe kako će moći donositi procjene o cyber ugrozama, analizirati računalne napade i provjeravati otpornost računalnih mreža kako bi mogli čim brže odgovoriti na cyber incidente.

Forenzične analize cyber napada

Pukovnik Denny nam otkriva i da će Centar imati mogućnost forenzične analize. To konkretno znači da se u slučaju cyber napada kreće u potragu za dokazima koji bi mogli poslužiti i na sudu ukoliko haker bude identificiran.

“U Centru će se održavati i edukacije i to o onome što je iz ranijih slučajeva naučeno kao najbolja praksa, kao i o treninzi za podizanja svjesnosti o ozbiljnosti cyber prijetnji”, objašnjava nam američki vojni stručnjak svrhu budućeg cyber središta.

Zašto je još važan ovaj Centar?

Ovaj Operativni centar za kibernetičku sigurnost, uvjereni su i na američkoj i na hrvatskoj strani, osigurat će podizanje sveobuhvatnih sposobnosti u zaštiti računalnih mreža Ministarstva obrane. Pritom, naglašavaju i jedni i drugi, i ostali cyber stručnjaci tamo će se moći pripremati za suprotstavljanje hakerskim napadima.

Ovaj Centar, kako je i objavljeno nakon sklapanja ugovora krajem prošlog mjeseca, bit će vrijedan pet milijuna dolara. Pukovnik Denny precizira da američke vlasti ulažu 4,2 milijuna dolara, dok je Vlada Republike Hrvatske osigurala preostalih 800 tisuća eura.

Mobilni tim pomagat će svima

Osim Centra, ugovorom je predviđeno i osnivanje posebnog Mobilnog tima za brzi odgovor na cyber prijetnje. Taj tim, objašnjava nam pukovnik Denny, bit će korišten u zaštiti mobilnih snaga ili pak onih koje će biti upućene u misije. Zadatak će mu biti zaštita od cyber napada na bilo kojoj lokaciji.

“Kibernetički tim za brzi odgovor ima za cilj ne samo jačanje sigurnosti informacijskih sustava MORH-a već može pružiti i pomoć kod kibernetičkih napada na druge institucije ili države”, doznajemo iz MORH-a.

Kakvi cyber napadi prijete?

A što bi hrvatsku vojsku moglo snaći u cyber prostoru? Kakvim je cyber napadima uopće izložena, pitam američkog vojnog izaslanika i MORH. “Maliciozna cyber aktivnost, hakerske operacije i širenje dezinformacija pod okriljem države ugroze snažno rastu. Državni čimbenici, kao i oni koje se ne povezuje s pojedinim državama, sve su vještiji u ugrožavanju računalnih mreža koordiniranim akcijama.

Koriste se širenjem lažnih informacija i klasičnim cyber napadima. Prijete i preko društvenih mreža i kroz medijske kampanje kojima je cilj doći do povjerljivih podataka. Osim toga na taj način pokušavaju posijati nemir i nepovjerenje u demokratskom svijetu”, tvrdi pukovnik Denny. Isto govori MORH. Kažu da su i oni i Oružane snage RH često izložene cyber-napadima od svih skupina malicioznih aktera u cyber-prostoru, od banalnih pokušaja hakiranja do vrlo sofisticiranih hakerskih kampanja.

“Nekoliko puta godišnje otkrivamo i pokušaje napada vrlo ozbiljnih APT (Advanced Persistent Threat) grupa. APT su grupe hakera najčešće sponzorirane od strane država koje pokušavaju ostvariti nezamijećen pristup mrežama i sustavima drugih država ili važnijih tvrtki i organizacija s ciljem špijuniranja, krađe, ometanja i sličnog”, otkriva nam MORH.

Desetljeća suradnje RH i SAD

Hrvatska sa SAD na sigurnosnom planu surađuje više od 25 godina, a tvrde da će kroz ovaj novi Centar i mobilni tim pridonijeti podizanju regionalne sigurnosti, kao i sigurnosti unutar NATO saveza. Pukovnik Denny podsjeća i na partnerstvo Hrvatske vojske s Nacionalnom gardom Minnesote, te na suradnju u okviru Europskog zapovjedništva SAD.

“SAD će nastaviti suradnju sa cyber zapovjedništvom i to tako što ćemo pomagati u razvoju različitih računalnih procesa, programa i stručnjaka. Surađivat ćemo i u cyber vježbama oružanih snaga”, dodaje američki vojni ataše.

Jedna takva vježba u kojoj su sudjelovali hrvatski vojni cyber stručnjaci, Cyber Coalition 2020, što ju je organiziralo NATO-ovo zapovjedništvo za transformaciju, održana je baš ovaj tjedan.

Foto: MORH/ M. Škovrlj Marko Škovrlj

Nastavite čitati