Politika & Kriminal

Doznajemo: Hrvatska odgodila prihvat djece izbjeglica

Zbog potresa u Zagrebu, Vlada je privremeno odgodila prihvat izbjegličke djece iz Grčke

Zbog epidemije koronavirusa i snažnog potresa koji je 22. ožujka pogodio Zagreb i okolicu, Hrvatska je privremeno odgodila prihvat djece bez pratnje iz izbjegličkih kampova u Grčkoj. Dvije članice Europske unije počet će ovih dana primati djecu migrante koja nemaju roditelje, rodbinu niti skrbnike, no Hrvatska je izvijestila Bruxelles da će joj za prihvat trebati više vremena, potvrdili su nam iz Ministarstva unutarnjih poslova (MUP).

“S obzirom na COVID-19 i potres u Zagrebu uslijed čega je oštećena zgrada predviđena za smještaj premještenih maloljetnika, izvijestili smo Europsku komisiju da će nam za pripremu trebati malo više vremena nego drugim članicama koje će sudjelovati u premještaju”, odgovorili su iz MUP-a na naš upit.

Između 12 i 300 djece

Iz Ministarstva zasad nismo dobili informaciju o broju maloljetnika bez pratnje koji bi trebali biti preseljeni iz grčkih kampova u Hrvatsku. Podsjećaju tek da je Hrvatska “iskazala spremnost prihvatiti određen broj maloljetnika bez pratnje”.

Ni u Komisiji zasad ne otkrivaju taj podatak. Povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson potvrdila je da se nastavlja s realizacijom plana koji je Komisija predložila početkom ožujka kako bi se djeci koja žive u lošim uvjetima osiguralo premještanje u druge članice EU-a. Johansson je na Twitteru objavila i da bi države članice, koje su se dobrovoljno javile, trebale prihvatiti (svaka) između 12 i 300 djece.

Luksemburg i Njemačka prvi

Agencija Reuters u četvrtak je objavila da će 60-ak djece sljedećeg tjedna biti preseljeno u Luksemburg i Njemačku. Te dvije države prve su koje će prihvatiti djecu bez pratnje. Prema izvješću Reutersa, 12-ero djece trebalo bi sljedeće srijede otputovati u Luksemburg, a krajem sljedećeg tjedna još 50 djece ide u Njemačku.

U grčkim kampovima, prema ranijim procjenama Komisije, živi oko 5500 djece bez roditelja, rodbine ili skrbnika. Kako smo već pisali, Hrvatska je jedna od članica EU-a koje su odlučile sudjelovati u njihovom prihvatu.

Kad će krenuti prihvat?

Prema dosad dostupnim informacijama, desetak članica Unije spremno je smjestiti oko 1600 maloljetnika bez pratnje. S obzirom na epidemiju koronavirusa, povjerenica Johansson napomenula je i da se liječnički pregled može napraviti ili u Grčkoj ili po dolasku u državu članicu koja će im osigurati novi dom.

Kada će Hrvatska krenuti s prihvatom, u MUP-u, međutim, ne otkrivaju. Pitali smo Ministarstvo postoji li neki rok ili datum kada bi djeca mogla početi dolaziti u Hrvatsku. No, iz Ministarstva, kako smo spomenuli, odgovaraju tek da će za pripremu trebati malo više vremena nego ostale države.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu