Politika & Kriminal

Doznajemo kako će izgledati nadzor policajaca na granici: ingeniozno je, kontrola će se prije dolaska najaviti

Može li se, kontrolama uz prethodnu najavu, otkriti i prevenirati nasilje nad migrantima?

FOTO: Pixsell/Telegram

Mučni slučaj brutalnog postupanja policajaca prema migrantima na granici između Hrvatske i BiH, koji su višemjesečnim istraživanjem otkrili i snimkama potkrijepili mediji, otvorio je bitno pitanje: kako se kontrolira što policajci rade na zelenom dijelu granice – tamo gdje nema graničnih prijelaza ni slučajnih prolaznika – i ovisi li otkrivanje ovakih slučajeva o angažmanu novinara i nevladinih organizacija.

Uznemirujući slučaj koji se još uvijek raspliće – DORH je neki dan potvrdio da su naložili izvide protiv policajaca – otvorio je, dakle, aktualno pitanje: koliko jest (i koliko će biti) učinkovit nezavisni mehanizam nadzora postupanja policijskih službenika prema migrantima, koji je Hrvatska, kao prva članica Europske unije, nedavno uspostavila.

Rezerve istaknutih udruga

Telegram je još prije dva mjeseca propitivao svrhovitost tog mehanizma, oko kojeg su tada istaknute međunarodne udruge poput Amnesty Internationala imale ozbiljne rezerve. Tražili su, među ostalim, od hrvatskih vlasti da objave detalje o funkcioniranju tog nadzora.

Te detalje sada otkriva dopis koji je Centar za mirovne studije (CMS), temeljem Zakona o pravu na pristup informacijama, dobio iz Ministarstva unutarnjih poslova. Na četiri stranice dopisa s potpisom državne tajnice Terezije Gras – koji je Telegram dobio na uvid – MUP pojašnjava pod kojim je točno uvjetima uspostavljen nadzorni mehanizam.

Iz MUP-a navode koje su organizacije i institucije uključene u monitoring i kako su izabrane; na koji se način misli osigurati da kontrolni mehanizam doista bude neovisan; zatim, da se njegov rad financira europskim sredstvima; da ima koordinacijski i savjetodavni odbor, a u ovom potonjem će biti predstavnici Europske komisije, europskih agencija, pravobranitelja, DORH-a…

Detalji o terenskom nadzoru

Pojašnjeno je i kako će se provoditi terenski nadzor. Aktivnosti “obuhvaćaju 20 promatranja (najavljena i nenajavljena) postupanja policijskih službenika prema neregularnim migrantima i tražiteljima međunarodne zaštite u provedbi propisa koji reguliraju nadzor državne granice i pružanje međunarodne zaštite, najavljene posjete zelenoj granici te uvid u pravomoćno okončane spise po podnesenim pritužbama za navodno nezakonito postupanje prema neregularnim migrantima i tražiteljima međunarodne zaštite”.

Iz MUP-a objašnjavaju da oni ne sudjeluju u samom radu mehanizma, a da je njegova neovisnost osigurana “stručnom ekspertizom provoditelja aktivnosti” te izvorom financiranja – dakle, time što su u njemu i istaknuti stručnjaci i institucije, kao i činjenicom da ga financira EU.

Logistička potpora MUP-a

Ministarstvo ima, napominju još, “isključivo logističku ulogu” tijekom najavljenih posjeta zelenoj granici “iz sigurnosnih razloga provoditelja aktivnosti Nezavisnog mehanizma nadzora na teško dostupnim područjima, područjima pod minsko-eksplozivnim sredstvima i dr.”

MUP bi, dakle, trebao pomagati onima koji ga nadziru da dođu u najavljeni nadzor na zelenu granicu, ako se radi o nepristupačnom ili opasnom terenu. Sama činjenica da je tu policija u logističkoj ulozi ne mora biti sporna, koliko je problematično to što će posjeti zelenoj granici – dakle, tamo gdje se događaju mučni slučajevi o kojima izvještavaju mediji, kako proizilazi iz dopisa koji smo dobili na uvid, morati biti najavljeni.

Što, naravno, mogućnost da se za vrijeme posjete nadzora dogodi incident poput onog s početka teksta – da migrante batinaju interventni policajci u odorama bez oznaka – stavlja u potpuno teoretsku domenu.

‘Mehanizam’ u kontroli

Nakon uznemirujuće snimke prošloga tjedna, iz mehanizma nadzora oglasili su se priopćenjem, u kojem kažu da su počeli s radom u lipnju i da su otad proveli nekoliko najavljenih i nenajavljenih kontrola. Napomenuli su i da “žurno” provode “nenajavljeno promatranje” vezano uz aktualni slučaj koji su na granici dokumentirali mediji.

Telegram je također pokušao dobiti njihov komentar na informacije o načinu na koji se provodi kontrola – prije svega, moraju li svi njihovi terenski posjeti zelenoj granici doista biti najavljeni i što su konkretno utvrdili u ovom recentnom slučaju – no nismo uspjeli. S detaljima njihovog rada i nalaza javnost bi trebala biti upoznata sredinom studenog, kada se očekuje objava njihovog prvog izvješća.

Problemi s ‘mehanizmom’

U Centru za mirovne studije su, pak, prema cijeloj priči s nadzorom poprilično skeptični. “Naša načelna pozicija oko mehanizma nadzora je da bi on trebao biti transparentan, neovisan i učinkovit. U uspostavljenom mehanizmu sva ta tri elementa izostaju”, kaže Ana Ćuća iz CMS-a, nabrajajući više spornih točki u načinu na koji je mehanizam uspostavljen.

No, najveći problem vide u pristupu zelenoj granici. “Na aktualnim snimkama, ali i u tisućama dosadašnjih svjedočanstava i iskazima udruga s terena, vidi se da se kršenja prava migranata događaju upravo na zelenim granicama. Sve dok MUP ne dopusti nenajavljeni pristup zelenim granicama, dakle, mehanizam nadzora će ostati samo deklarativan”, naglašava Ćuća.

Ukratko, u nevladinim organizacijama, koje se već godinama bave pravima izbjeglica i migranata i upozoravaju na slučajeve brutalnosti, strahuju da će se stvari na zelenoj granici nastaviti odvijati po starim prinicipima. Kako se pokazalo, u tim okolnostima jedini učinkoviti nadzor je onaj koji, opako riskirajući, provode novinari dok, s kamerom u rukama, čuče u grmlju.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu