Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Doznajemo: Lutrija sad tuži firmu od koje je na sumnjivom natječaju kupila softver. Jer softver ne radi kako treba

Dobili smo uvid u tužbu Hrvatske lutrije protiv firme kojoj se prema sumnjama USKOK-a pogodovalo

FOTO: Pixsell

Telegram je doznao nove detalje iz afere s namještanjem natječaja u Hrvatskoj lutriji. Naime, jedno od softverskih rješenja koje je na sumnjivom natječaju dobila tvrtka Fleksbit, prema tvrdnjama iz Lutrije, više ne radi. Zbog toga je protiv Fleksbita Lutrija pokrenula sudski postupak u kojem traži povrat isplaćenog novca.

Riječ je o 1,9 milijuna kuna. Uz to, Lutrija traži i nešto manje od 500 tisuća kuna naknade za radne sate što su ih njezini stručnjaci uložili u softver koji im je sada, kako navode u tužbi, beskoristan. Sudski proces nedavno je započeo na Trgovačkom sudu u Zagrebu, a ako ga Fleksbit izgubi morat će Lutriji vratiti golemi novac.

Istraga USKOK-a o Fleksbitu

Kako smo već pisali, USKOK je prije par tjedana pokrenuo istragu zbog sumnji u namještanje natječaja u Hrvatskoj lutriji. Zbog toga su uhićeni nekadašnji direktor Sektora logistike Hrvatske lutrije Željko Fadljević, direktor Fleksbita Tomislav Gligora i tajni član te firme Goran Puklin. Među uhićenima je bila i Puklinova supruga, bivša tužiteljica Mirela Alerić Puklin, koju se sumnjiči za odavanje tajnih informacija iz afere Agrokor. Prošli tjedan je puštena da se brani sa slobode.

Iz istražnog zatvora u međuvremenu je izašao i Željko Fadljević i to nakon što je priznao da su natječaji Hrvatske lutrije bili kreirani samo za tvrtku Fleksbit. S obzirom na uvjete u natječaju nije bilo šanse da netko drugi dobije posao. Propisano je da ponuditelj mora imati stručnjake kakve je imao Fleksbit, a jedan od uvjeta bila je i kompatibilnost s Oracle Fusion Cloudom. I to je imao Fleksbit.

Radilo se o natječajima za informatička rješenja za koja je Hrvatska lutrija Fleksbitu platila ukupno 8,3 milijuna kuna.

Koji su ugovori sporni

U godinu i pol dana Fleksbit je od Hrvatske lutrije dobio tri ugovora za razvoj platforme za sportsko klađenje, te jedan za aplikaciju za registar ugovora. Ugovorili su i nabavu aplikativnog rješenja za HR procese. Radi se o sustavu namijenjenom upravljanju ljudskim potencijalima.

Taj sustav za ljudske resurse trebao je biti kompatibilan sa sustavom za obračun plaća, sustavom za upravljanje dokumentima te zaštitom na radu. Još jedan od zahtjeva je bio da u sustavu budu zaštićeni osobni podaci. Hrvatska lutrija očekivala je od Fleksbita da joj prilikom primopredaje softvera isporuči svu prateću dokumentaciju, kao i upute za korištenje na hrvatskom jeziku.

Predstavnici Lutrije uvjeravaju kako su još 2017. počeli tražiti tvrtku koja bi i napravila to programsko rješenje. Bili su naime, obavezni imati takav sustav. Tijekom 2018. izabrali su Fleksbit, da bi u ožujku 2019. bio potpisan ugovor vrijedan 1,9 milijuna kuna. No već tijekom implementacije, navodi se u tužbi što ju je Lutrija podnijela protiv Fleksbita, došlo je do kašnjenja i propusta. Do srpnja ove godine kada je tužba podnijeta sudu, Fleksbit navodno nije isporučio sustav u skladu s tehničkim specifikacijama navedenima u dokumentaciji o nabavi niti s Ugovorom.

Što ne valja s aplikacijom?

“Naši zaposlenici su testirali sustav i utvrdili niz nepravilnosti zbog kojih nije podoban za rad. O svemu je obaviješten Fleksbit. Osnovno je da sustav nije preveden na hrvatski jezik što je jedan od preduvjeta za njegovo korištenje, a nije ni izvjesno hoće li uopće biti preveden.

Osim toga, postavke radnog vremena nisu prilagođene radnom vremenu hrvatskog tržišta, te također ne znamo hoće li to biti napravljeno”, naveli su u tužbi predstavnici Hrvatske lutrije. Zatim su objasnili kako im je ova aplikacija iznimno važna budući da zapošljavaju oko 1450 radnika.

“Za nevođenje evidencije o radnicima i radnom vremenu, kao i za to da obračun plaće nema propisani sadržaj, propisane su kazne od 61 do 100 tisuća kuna”, napominju predstavnici Hrvatske lutrije u tužbi.

Vještak je analizirao softver

Uz tužbu je priloženo i vještačenje iz kojeg proizlazi da Felskbitovo “programsko rješenje doista nije bilo u potpunosti implementirano u skladu s detaljnom Tehničkom specifikacijom”.

“Dijelovi programskog rješenja – jezik, elementi vezani uz raspored radnika i odsutnost – nisu odgovarali tehničkoj specifikaciji i nije ih bilo moguće koristiti jer proizvođač softverskog rješenja nije u softver ugradio pojedine funkcionalnosti ili su one izvedene na način koji ne odgovara traženom u tehničkoj specifikaciji. Program se koristio u manjoj mjeri, a korisnik ga nije mogao u potpunosti samostalno koristiti, već uz intenzivnu pomoć ugovornog partnera”, navodi se u vještačenju.

Zbog toga osim 1,9 milijuna kuna koliko je stajao softver koji im sada ne koristi, Hrvatska lutrija traži i 460.449 kuna izgubljene dobiti. Taj se iznos odnosi na troškove radne snage i vrijeme što su ga zaposlenici Lutrije utrošili radeći na spornoj aplikaciji.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više