Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Doznajemo: načelnik Murtera preko reda dobio građevinsku dozvolu za svoj OPG. Na listu prioriteta upisao se sam

Općina je lani Županiji poslala listu s 15 zahtjeva za prioritetno rješavanje koju je potpisao Toni Turčinov

FOTO: Pixsell

Telegram doznaje da je načelniku Općine Murter-Kornati Toniju Turčinovu, koji je javnosti poznat po tome da je potrošio 11.668 kuna općinskog novca u austrijskom bordelu, omogućeno da preko reda dobije građevinsku dozvolu za svoje obiteljsko-poljoprivredno gospodarstvo.

Naime, Općina je lani, 10. studenoga, Upravnom odjelu za zaštitu okoliša, prostorno uređenje, gradnju i komunalne poslove Šibensko-kninske županije poslala dopis u kojem traži žurno izdavanja građevinskih dozvola za strateške općinske projekte, ali i za nekoliko privatnih investicija među kojima je bila i ona Turčinovljeva.

Dokument s prioritetnim popisom na kojem je bio i njegov zahtjev potpisao je upravo Turčinov. Kako doznajemo, njegovom zahtjevu je u međuvremenu i udovoljeno.

U 9 riješenih zahtjeva i onaj načelnikov

Iz Županije tvrde da im je Turčinov lani 8. studenog poslao zahtjev za rekonstrukciju građevine stambeno-poslovne namjene. Kako smo vidjeli, već dva dana nakon toga načelnik je taj zahtjev stavio na spomenutu listu prioriteta usporedno sa zahtjevima za, primjerice, izdavanje dozvole za pristupnu cestu do lokalnog vrtića ili trafostanice.

Nakon provedenog upravnog postupka nadležno tijelo mu je 9. veljače izdalo građevinsku dozvolu koja je postala pravomoćna 21. ožujka 2022. Iz Županije navode kako je od 15 zahtjeva navedenih kao prioriteti Općine Murter-Kornati, do sada riješeno devet, dok se u preostalih šest zahtjeva poduzimaju radnje.

Pritom u odgovoru nisu pojasnili zašto se baš načelnikov zahtjev morao i mogao riješiti prije ostalih, a nisu nam željeli ni dostaviti listu ostalih zahtjeva pravdajući se Zakonom o zaštiti osobnih podataka. Valja spomenuti kako je načelnik Turčinov do 4. kolovoza bio i vijećnik u Županijskoj skupštini u koju je izabran s Liste grupe građana aktualnog župana Marka Jelića.

Dozvola mu je trebala za njegov OPG

Na prioritetnu list s načelnikovim zahtjevom prvi je upozorio vijećnik HDZ-a Danijel Ježina na 7. sjednici Općinskog vijeća Općine Murter-Kornati. Dodao je da obični građani na rješavanje svojih zahtjeva čekaju godinama te da su na listi i neki službenici iz Općine.

Turčinov je odgovorio kako je upravo župan Jelić od Općine tražio listu prioriteta pa je on na nju stavio ljude koji su mu se javili. Pritom, očito, nije zaboravio na sebe. “Ja sam čovjek kao svaki drugi i imam ista prava”, izjavio je u travnju ove godine na tu temu za portal Rudinapress.

Načelnik Turčinov je pokrenuo OPG za proizvodnju i prodaju prirodne kozmetike od mediteranskog aromatičnog i ljekovitog bilja te je u sklopu prijavljenog projekta za EU sredstva morao rekonstruirati svoju kuću. Stoga mu je bila potrebna građevinska dozvola.

Na službenim stranicama Turističke zajednice Murter nalazi se poveznica na proizvode OPG-a Turčinov

Za ostatak potpore mora rekonstruirati kuću

Kako su nam objasnili iz Agencije za plaćanje u poljoprivredi, Turčinov se s tim projektom 2020. javio za mjeru „Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnom području“. Njime je predviđena gradnja i opremanje prostora za proizvodnju i prodaju kozmetike od mediteranskog aromatičnog i ljekovitog bilja.

Na natječaju je bio na 151. mjestu od ukupno 2885 podnesenih zahtjeva, a Agencija mu je odobrila potporu u iznosu od 371.975 kuna. Za sada mu je isplaćena prva rata u iznosu od 185.987,50 kuna. Da bi dobio ostatak, uz rekonstrukciju kuće, mora postaviti i solarne panele, nabaviti opremu za preradu i proizvodnju bilja te izraditi i web stranicu.

Iz Agencije nam otkrivaju da mu rok za dostavu zahtjeva za isplatu ostatka potpore ističe 19. kolovoza 2023. godine.

Prikaz kuće načelnika Turčinova u Informacijskom sustavu prostornog uređenja. Objekt mora rekonstruirati za proizvodnju i prodaju kozmetike od mediteranskog aromatičnog i ljekovitog bilja kako bi dobio ostatak poticaja

Turčinov je i dalje načelnik

Iako je, nakon Telegramovih otkrića o tome kako je pokušavao sakriti troškove na službenoj kartici i prijetio podređenima da to knjiže drugačije, u urede Općine stigao i PNUSKOK, Turčinov nije dao ostavku na mjesto načelnika.

Renato Kožulić, predsjednik stranke Zajedno za Murter, pokrenuo je stoga prije dva tjedna prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma za raspust općinskog vijeća i opoziv načelnika Turčinova. Za Telegram kaže kako je do sada prikupljeno 100-tinjak potpisa.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više