Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Doznajemo: Ovo su SMS-ovi zbog kojih USKOK istražuje Tolušića, poticaje dobila firma koja mu je izvodila radove na kući

Novi detalji iz istrage koja je obuhvatila i bivšeg potpredsjednika Vlade

Poruke zbog kojih je pod istragom sumnjivih isplata potpora Ministarstva gospodarstva završio bivši ministar Tomislav Tolušića istražitelji su pronašli u mobitelu Ane Mandac, nekadašnje pomoćnice ministra Darka Horvata. Povezali su ih zatim s njegovim telefonskim kontaktima u posljednjih godinu dana, te zaključili da je intervenirao da firme Cestogradnja i Megamont, s čijim direktorima je blizak i s kojima je često surađivao, dobiju za USKOK sporne poticaje.

Trenutno se istraga vodi zbog problematične isplate ukupno 2,6 milijuna kuna potpora firmama koje na njih nisu ostvarile pravo na natječaju. Već smo javljali kako USKOK tvrdi da je Tolušić kod svog kolege Horvata intervenirao za tvrtke Cestogradnja d.o.o. i Megamont d.o.o. One su obje u konačnici i dobile potpore iz državnog proračuna odlukom koju je Horvat donio početkom prosinca 2018. – Cestogradnji je isplaćeno 197.290,60 kuna, a Megamontu 200.000 kuna. Ono što je prethodilo dodjeli sredstava navelo je istražitelje da zaključe kako nisu imale pravo na državne potpore, ali su ih ipak, intervencijom Tolušića i Horvata, dobile.

Veze Tolušića i vlasnika dvije tvrtke

Inače, vlasnik Cestogradnje iz Slatine u vrijeme dok je Tolušić bio virovitičko-podravski župan bio je Zvonimir Koić. On je u prvom Tolušićevom mandatu čak bio i dožupan jer je izabran kao član HDZ-ove i HSLS-ove koalicije. Gospodin Koić je tvrtku, nakon što se povukao iz posla, ostavio svojim nećacima Mariu i Goranu Koiću, koji ju i danas vode kao direktor i prokurist.

Iz javno dostupnih podataka vidljivo je da je Cestogradnja 2013. radila na izgradnji nogostupa u Čađavačkom Lugu u Virovitičko-podravskoj županiji, a radili su dosta i na lokalnim cestama, te izgradnji mrtvačnica. Obavili su 2019. i veliki posao na izgradnji dječjeg vrtića u Čađavici, također u Virovitičko-podravskoj županiji. Posao je bio vrijedan 6,9 milijuna kuna, a realiziran je u vrijeme dok je Tolušić bio ministar poljoprivrede.

U proljeće 2018., dakle netom prije nego što će dobiti spornu potporu Horvatovog ministarstva Cestogradnja je dovršila prvu fazu izgradnje nogostupa kroz središte mjesta Bankovci nedaleko Zdenaca što je financirano kroz projekt Ministarstva regionalnog razvoja, odnosno sredstvima europskih fondova, javio je tada Virovitički list.

Popis Tolušićevih telefonskih kontakata

Istražitelji će naknadno analizirati telefonske kontakte Maria Koića, te utvrditi da je od siječnja 2021. do siječnja 2022. 394 puta kontaktirao s Tolušićevim kumom Mariom Abramovićem, te 106 puta s Tolušićevim OPG-om Terra Slavonia. S Petrom Rončevićem, direktorom Megamonta Koić je kontaktirao desetak puta.

Prema dokumentaciji do koje su istražitelji došli pronađena je još čvršća povezanost bivšeg ministra s dvojicom poduzetnika. Naime, Megamont je bio dobavljač građevinskog materijala za Cestogradnju, koja je pak tijekom 2018. i 2019. radila na kući Tomislava Tolušića. Sve to, vjeruje USKOK, ukazuje na Tolušićevu povezanost s dvojicom poduzetnika za koje je intervenirao kod Horvata.

Poruke bivšeg ministra Horvata

Horvat je, kako se navodi na popisu dokaza, 14. studenog 2018., dakle dok je još trajao natječaj za ove potpore poslao Ani Mandac poruku: “Cestogradnja Slatina Megamont Čađavica”. Ona se kod članova povjerenstva zatim raspitala za te dvije firme i dobila odgovor da ne prolaze jer su im prijave po bodovima među zadnjima. Nakon što joj je na još jedan upit potvrđeno da njihove prijave nikako ne prolaze, to je javila i Darku Horvatu.

U nastavku rasvjetljavanja sumnjive dodjele novca istražitelji su pronašli i kontakte između tadašnje Tolušićeve suradnice Ružice Njavro i Horvatove pomoćnice Ane Mandac. Nakon što su se dvije visokopozicionirane žene sastale, Ana Mandac poslala je Ružici Njavro poruku u kojoj navodi upravo imena tvrtki Cestogradnja i Megamont.

Cijeli lanac poruka nastavlja se i par dana kasnije, 20. prosinca 2018., kada je Horvat svojoj pomoćnici poslao sliku zaslona iz koje je proizlazilo da mu je Tomislav Tolušić poslao poruku s kontaktima Petra Rončevića iz tvrtke Megamont, i Maria Koića iz Cestogradnje. U konačnici su dvije firme završile na popisu za spornu dodjelu potpora, a uz njih je bilo navedeno (T), što je, tvrde istražitelji, značilo da je za njih intervenirao Tolušić.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više