Doznajemo: Petek je taman prije nego što mu je Uskok postavio bubu dao sve pretražiti, bojeći se da ga prisluškuju

Krešo Petek, navodno je bez ustezanja pričao o dogovorima za unosne poslove

ZADNJA IZMJENA: ruj 22, 2020
Foto: Pixsell/Telegram

Telegram iz neslužbenih, ali dobro upućenih izvora doznaje da je i poduzetnik Krešo Petek, kao svojevremeno i državna tajnica Josipa Rimac, tražio protuprislušni pregled svog doma i automobila. Drugim riječima, angažirao je stručnjake da pregledaju je li mu negdje, možda, postavljena minijaturna kamera, tzv. ‘buba’.

Bilo je to tek nešto prije nego što su ga istražitelji počeli tajno nadzirati, u rujnu prošle godine. Kako u onom času ništa nije pronađeno, odnosno Petek je dobio uvjeravanja da ga se ne prisluškuje, nastavio je iznimno puno komunicirati o poslovima što ih je dogovarao s državom.

Unosni poslovi s državom

Sada ga USKOK tereti da je platio 1,96 milijuna kuna mita šefu Janafa Draganu Kovačeviću za 40 milijuna kuna vrijedne poslove s tom državnom firmom, te poslove u Velikoj Gorici i Novoj Gradišci što ih je dogovorio s tamošnjim gradonačelnicima Draženom Barišićem i Vinkom Grgićem.

U tajno snimljenim razgovorima Petek se hvalio kako je osobno dogovorio čak 70 posto poslova koje dobiva Elektrocentar Petek, dok njegov odjel javne nabave dogovori tek 10-ak posto.

Snimljen je i kako u banci naručuje novac kojeg je kasnije, prema USKOK-ovim sumnjama, odnio Kovačeviću. Toj primopredaji nazočio je i Jakov Kitarović, suprug bivše predsjednice, koji će u istrazi biti svjedok.

Brbljavi poduzetnik sve uvalio

Nakon sastanaka s gradonačelnikom Barišićem, Petek je bez ustezanja svojim suradnicima javljao da je “sve dogovorio s Draženom”. Osim toga, iz tajnog nadzora proizlazi da mu je gradonačelnik Barišić na sticku donio natječajnu dokumentaciju kako bi Petek prilagodio ponudu svoje firme i dobio posao od Velike Gorice.

U njegovom automobilu, u koji su istražitelji uspjeli postaviti ‘bubu’, prije nekoliko mjeseci snimljeno je kako s direktorom VG Vodoopskrbe Tomislavom Jelisavcem dogovara posao. Jasno mu je, sumnja se, dao do znanja da je sve prije toga dogovorio i s gradonačelnikom Barišićem. “Dražen je rekel, Krešo gle, ti s Tomislavom sve dogovaraš…”, snimljeno je.

Tko plaća nagrade za posao?

Petek je, tvrdi USKOK, dogovarao i 100 tisuća kuna nagrade za gradonačelnika Grgića u zamjenu za posao u Novoj Gradišci.

“Jesmo se dogovorili da će te vi njemu dati 100.000 u kešu? Tako ste rekli kada ste bili tamo”, rekao mu je sugovornik.

“U novom projektu, a ne u ovom u p… materinu”, odgovorio mu je Petek. Uslijedio je i sastanak sa samim gradonačelnikom Grgićem.

Oprezni gradonačelnik Grgić

Kako su u to vrijeme već bile uvedene restrikcije zbog pandemije, Petek u razgovoru predlaže “da im neki privatnik otvori” ili da se nađu na parkiralištu. Na to mu Grgić odgovara: “Znaš, šta, ja sam ipak gradonačelnik… Netko će me snimiti pa će me z… zbog toga”. Uslijedio je, navodi USKOK, sastanak na parkiralištu.

Nekoliko dana kasnije Petek ponovno zove Grgića: “Gradonačelniče, moje duboko poštovanje, samo pitam da ti onaj smuđ ne bi pobegel…”

“Neće, neće brate… J… je kampanja pa sam stalno na televiziji, radiju… Kad si me zvao bio sam na radiju”, odgovorio mu je Grgić. Nakon toga dogovaraju novi sastanak i to, kako Petek kaže oko “onog drugog deala”.

Ana Raić Knežević
Telegram autor
2042 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program