Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Doznajemo: Plinara istočne Slavonije, umiješana u pljačku Ine, dala stotine tisuća kuna Crkvi. Donirala i udrugu protiv abortusa

Drago Hedl istražuje podugačku listu donacija tvrtke koju je vodila nedavno uhićena Marija Ratkić

Plinara istočne Slavonije (PIS), čija je sad već bivša direktorica Marija Ratkić, jedna od osumnjičenih za sudjelovanje u pljački Ine, u ponedjeljak puštena iz Remetinca, bila je izdašni donator brojnih braniteljskih udruga, sportskih klubova i kulturno-umjetničkih društava, ali i crkava te vjerskih zajednica.

Donacije su se kretale u iznosu od 800 do čak 50.000 kuna. Kako je samo u prošloj godini neto dobit PIS-a bila veća od 3,9 milijuna kuna, novca je bilo i za dobrotvorne svrhe, pa je svake godine za tu namjenu trošeno oko 250.000 kuna.

Obnova sjemeništa u Sarajevu

Prošle godine Plinara istočne Slavonije, čiji je većinski vlasnik Vukovarsko-srijemska županija, crkvama i vjerskim zajednicama donirala je više od 50.000 kuna. Za mladu misu fra Vjerana Lazića, Župi presvetog srca Isusova u Vinkovcima, darovali su 10 tisuća kuna, a isto toliko i Župi svetog Jakova apostola u Gunji za svetište u Šumanovcima.

I Zaklada Vrhbosanske nadbiskupije u Vukovaru dobila je 10 tisuća kuna za obnovu Bogoslovnog sjemeništa u Sarajevu, koliko je PIS darovao i Islamskoj zajednici u Gunji kao pomoć za uređenje tamošnjeg vjersko-edukativnog centra. Deset tisuća kuna pomoći dobile su i Milosrdne sestre svetog križa da bi tim novcem mogle pomoći siromašne obitelji. Kako je i na koji način ta pomoć siromašnima podijeljena, nije poznato.

Također prošle godine Plinara istočne Slavonije donirala je i Caritas, Vojni ordinarijat u Osijeku s tisuću kuna, a novac je namijenjen pomoći u radu i djelovanju Caritasa u Vojnom ordinarijatu u Hrvatskoj. Župa sv. Martina biskupa za obnovu crkve od PIS-a je dobila 5000 kuna

Udruga koja se bori protiv abortusa

U 2020. Plinara istočne Slavonije s 20.000 kuna također je darovala Zakladu Vrhbosanske nadbiskupije za uređenje njihovih prostorija, dok je s 10 tisuća kuna pomogla Centar za nerođeni život Betlehem, nevladinu, neprofitabilnu udrugu građana čija je ideja vodilja promicanje dostojanstva i zaštita ljudskog života od začeća do prirodne smrti.

Milosrdne sestre svetog Križa za pomoć siromašnima dobile su 15.000 kuna, Župa svetog Martina biskupa iz Privlake za obnovu crkve 5000 kuna, a Župa svetog Vinka Pallotija iz Vinkovaca za rekonstrukciju crkvenog dvorišta 10.000 kuna.

Zajednica Vjera i svjetlo Marijine zvjezdice iz Vinkovaca (duhovni međunarodni pokret zajednica koji okuplja osobe s intelektualnim teškoćama, njihove roditelje i prijatelje) za posjet svetištu u Međugorju dobila je u 2019. donaciju PIS-a od tri tisuće kuna; Franjevački samostan svetog Marka evanđeliste iz Plehana u Bosni i Hercegovini iste godine dobio je donaciju za obnovu i gradnju crkve 10 tisuća kuna, a Milosrdne sestre svetog križa, za pomoć siromašnim obiteljima, također 10 tisuća kuna.

Žive jaslice i izgradnja kapelice

Čak 66.000 kuna u 2018. Plinara istočne Slavonije donirala je crkvama i vjerskim zajednicama. Najviše, 20.000 pripalo je Općini Lovas u Vukovarsko-srijemskoj županiji za organizaciju donatorske večeri Vrhbosanske nadbiskupije. Na donatorskoj večeri održanoj 27. rujna 2018. bio je nazočan izaslanik kardinala Vinka Puljića, Mirko Šimić, ravnatelj Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije. Goste je zabavljao tamburaški sastav Dike, a skupljeno je 104.650 kuna. Sestre milosrdnice svetog križa dobile su te godine 15 tisuća kuna, ali su, osim za pomoć siromašnima, dio darovanog iznosa potrošile za tiskanje slikovnice za djecu i mlade.

Župa crkve svetog Martina biskupa za obnovu crkve dobila je 5000 kuna koliko, za istu namjenu, i Župa bezgrešnog srca Marijinog, te ponovno Župa svetog Martina biskupa u Privlaci. Vojna kapelanija Kraljica svete krunice i svetog Ivana Kapistrana pri Vojnom ordinarijatu, dobila je 10 tisuća kuna za izgradnju kapelice, a Župa preslavnog imena Marijina u Retkovcima tri tisuće kuna za dramsko-scenski prikaz živih jaslica u povodu božićnih blagdana. Isto toliko, tri tisuće kuna, za božićni koncert dobilo je i društvo Hrvatske žene iz Vinkovaca.

Obroke dijelio HDZ-ov gradonačelnik

U 2019. godini Plinara istočne Slavonije tri tisuće kuna darovala je Nezavisnom sindikatu demokratske zaštitne zajednice posloprimaca (DZZP) iz Vinkovci i to, kako stoji u popisu donacija, za ”podjelu posnog obroka”. Naime DZZP u suradnji s Gradom Vinkovci na kršćanke blagdane Božić i Uskrs, na Badnjak, odnosno Veliki petak građanima dijeli besplatne obroke ribe i krumpir salate. Na Badnjak 2019. takve obroke građanima je osobno dijelio vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić (HDZ).

No, kako ne bi sve ostalo samo na darivanju posnih obroka, Plinara istočne Slavonije, iste te 2010. godine, također s tri tisuće kuna donirala je i – kako stoji u popisu donacija – ”Grad Otok, gradonačelnik” za sajam kulena u tom gradu, na čijem je čelu saborski zastupnik HDZ-a, Josip Šarić.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više