Politika & Kriminal

Doznajemo: Policija podnijela prijavu protiv bivšeg HDZ-ova gradonačelnika za muljanje s vijećničkim naknadama

Hedl već neko vrijeme izvještava o neobičnim manevrima Josipa Nemeca i orahovačkog HDZ-a

”Policijska uprava Virovitičko-podravska je 17. prosinca 2019. godine dovršila kriminalističko istraživanje u svezi počinjenja kaznenih djela zloupotreba položaja i ovlasti, utaja poreza ili carine i povreda prava na rad, nakon čega je Općinskom državnom odvjetništvu u Virovitici podnesena kaznena prijava protiv 64-godišnjaka”, stoji u dopisu te policijske uprave upućene Telegramu.

Kao što je Telegram pisao, slučaj nezakonite isplate vijećničkih naknada u Orahovici prijavljen je policiji nedugo nakon smjene vlasti u tom gradu, na lokalnim izborima u svibnju 2017. Dotadašnji HDZ-ov gradonačelnik Josip Nemec (64), koji se bez navođenja imena spominje i u dopisu PU Virovitičko-podravske, godinama je isplaćivao vijećničke nakade bez obračuna poreza.

Tako je državni proračun, po saznanjima Telegrama, oštećen za 245.000 kuna. To je ustanovila inspekcija Porezne uprave iz Virovitice, koja je provela nadzor nad financijskim poslovanjem i utvrdila poreznu utaju, te izdala rješenje kojim sada Grad Orahovica mora platiti taj iznos.

Prebacivanje novca na privatnu štednu knjižicu

U vrijeme kad je Telegram počeo istraživati taj slučaj, sredinom prosinca prošle godine, policijska istraga još nije bila završena. Kao što stoji u dopisu PU Virovitičko-podravske, to se dogodilo tek 17. prosinca prošle godine. Prema informacijama koje je Telegram dobio iz izvora Grada Orahovice, policija je o nezakonitim isplatama vijećničkih naknada bila obaviještena nakon posljednjih lokalnih izbora, kada je Nemec izgubio vlast u Gradu Orahovici. To znači da je istraga trajala, kao što je Telegram i napisao, oko dvije godine.

Istražujući nezakonitu isplatu vijećničkih naknada Telegram je otkrio i muljažu s prebacivanjem novca položenog na privatnu štednu knjižicu bivšeg HDZ-ovog rizničara u Orahovici Maria Kršćanskog. Naime, dok su se naknade ostalih vijećnika u Gradu Orahovici isplaćivale na račune njihovih političkih stranaka, naknade HDZ-ovih vijećnika uplaćivane su na spomenutu štednu knjižicu otvorenu u Hypo Alpe Adria Bank. S nje su potom, uz znanje tadašnjeg gradonačelnika Nemeca, koji je bio i predsjednik orahovačkog HDZ-a, isplaćivani određeni novčani iznosi za potrebe izborne kampanje.

Za što je utrošen novac s knjižice?

Telegram je u posjedu dva takva dokumenta – odluke Gradskog odbora HDZ-a kojom je naložena isplata po 30.000 kuna Josipu Nemecu, te Zoranu Stočiću, članu HDZ-a, koji je u to vrijeme bio i direktor komunalne tvrtke Papuk u Orahovici. U obje odluke stajalo je kako će taj novac, ukupno 60.000 kuna, biti uplaćen u obliku donacije na poseban račun otvoren za provedbu izbora za gradonačelnika, njegovog zamjenika te članove gradskog vijeća za Grad Orahovicu u 2013. godini. Dokumenti datiraju iz travnja 2013., u vrijeme neposredno pred lokalne izbore.

Prema neslužbenim informacijama do kojih je došao Telegram na spomenutoj knjižici nalazilo se oko 350.000 kuna, no nije poznato kada je i kome isplaćen ostatak novca te za koje je svrhe utrošen. Bivši rizničar HDZ-a Mario Kršćanski na naš upit kome je sve isplaćivan novac nije odgovorio pravdajući se kako je istraga u tijeku, te da o tome ne može govoriti. Uputio nas je na aktualnog predsjednika HDZ-a Orahovice, Sašu Ristera, koji također, iz istih razloga, ništa nije htio komentirati.

Čudna kupovina ruine Đure Dečaka

Telegram neslužbeno doznaje da je policijskoj upravi Virovitičko-podravskoj dostavljen i ugovor kojim je bivši gradonačelnik Orahovice, Josip Nemec, od umirovljenog generala Hrvatske vojske Đure Dečaka, 25. listopada 2005. bez provođenja javne nabave kupio nedovršenu građevinu koja je trebala biti odmaralište za radnike osječke tvrtke Tehnika-beton. Kad je to poduzeće 1994. završilo u stečaju, Dečak je kupio spomenutu nekretninu za 12.000 nekadašnjih DEM (oko 6 tisuća eura), da bi je nedugo nakon toga prodao Gradu Orahovici za iznos od 552.000 kuna.

Posebna zanimljivost te transakcije jest da je procjena Dečakove nekretnine obavljena tek mjesec dana nakon prodaje kada je sudska vještakinja Mira Markovac nekretninu procijenila na 328.604,41 kunu. Nesuđeni hotel Đure Dečaka i danas stoji nedovršen i po svemu sudeći bit će srušen jer je u međuvremenu posve nagrizen vremenom. Njegova gradnja, naime, bila je započeta davne 1961. godine.

I ugovor između Grada Orahovice i Đure Dečaka o prodaji nedovršenog odmarališta, kao i naknadna procjena sudske vještakinje koja je nekretninu procijenila na čak 200.000 kuna manje od cijene koju je platio Grad Orahovica, dostavljeni su virovitičkoj policiji. Kako saznajemo iz izvora bliskih gradskoj upravi Orahovice prošloga tjedna ti su dokumenti ponovno poslani PU Virovitičko-podravskoj, no još nema odgovora je li i to predmet policijske istrage.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu