Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Doznajemo: Poruke iz mobitela Josipe Rimac otkrivaju kako je sređivala ispite: 'Brat od Gabi polaže, pripazite malo'

Bivšu državnu tajnicu sumnjiči se da je urgirala za svoje prijatelje, znance i rodbinu

FOTO: PIXSELL

Da je Josipa Rimac, bivša državna tajnica u Ministarstvu uprave, pomagala srediti prolazak na državnom stručnom ispitu svojim prijateljima i stranačkim kolegama, USKOK je zaključio iz poruka pronađenih u njezinom mobitelu nakon uhićenja.

Upravo poruke koje datiraju još u zimu 2018., novi su dokazi što su ih istražitelji priložili šireći istragu protiv nje i još 13 suosumnjičenih. Doznali smo detalje komunikacije za koju USKOK tvrdi da inkriminira Rimac i ljude s kojima je kontaktirala.

Poruke bivše ministrice Gabrijele Žalac

Kad joj je, kako proizlazi iz njezinih poruka koje su pronašli istražitelji, bivša ministrica Gabrijela Žalac javila da joj brat polaže državni stručni ispit, Josipa Rimac tu je informaciju proslijedila Tereziji Marić, načelnici Samostalnog sektora za građanska stanja i modernizaciju upravnog postupanja u Ministarstvu uprave, na koju je, kako smo već javljali, također proširena istraga.

“Brat od Gabi polaže”, rekla joj je dodajući da on radi u Gradu Zagrebu i da “malo pripaze”, navodi se među dokazima. Brat Gabrijele Žalac, koji inače radi kao pomoćnik pročelnice za energetiku u Gradu Zagrebu 25. svibnja 2019. doista je položio državni stručni ispit.

I zlatar Paško Dodić zvao je Josipu Rimac

Nekoliko mjeseci kasnije, krajem kolovoza 2019., navodi USKOK, Rimac je kontaktirao i poznati zlatar Paško Dodić. Snimljeno je kako ju je nazvao i rekao joj da jedan od vježbenika iz Ureda gradonačelnika Grada Zagreba dolazi na državni stručni ispit.

“Tek je danas dobio literaturu i boji se doći mami doma ako ne položi”, objašnjava joj Dodić. Ona nakon toga navodno govori Tereziji Marić da na tog kandidata “pripazi”.

Kad joj je Dodić, prema podacima iz mjera tajnog nadzora, povratno javio da je njegov poznanik prošao, Rimac mu uzvraća: “Družeeee, pa držimo se riči”. Dodić je, kako tvrdi USKOK, kod Josipe Rimac urgirao i početkom ove godine za jednu stručnu suradnicu u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture. Ona je državni stručni ispit položila 22. veljače, a Dodić je sada osumnjičen.

‘Vozač ministra Medveda, molim te’

Dvoje državnih tajnika iz Ministarstva branitelja Ivan Vukić i Nevenka Benić, koji su također pod istragom, navodno su urgirali za jednog ministrovog vozača, te jednu stručnu savjetnicu. Oni su na državni stručni ispit izlazili u ljeto prošle godine.

“Jesi li što poduzela u vezi onog vozača. Aj molim te. Dobar vozač al za struč. treba pomoć”, napisao je, prema USKOK-ovim informacijama, Vukić Josipi Rimac. Ona je nakon toga proslijedila poruku Tereziji Marić: “Vozač ministra Medveda, molim te”. Ovaj vozač ispit je položio 7. rujna 2019. godine.

Pomogla je i rođakinji oko ispita

U mobitelu Josipe Rimac pronađene su i poruke njezine rođakinje Anite Validžić, supruge donedavnog pomoćnika ministra gospodarstva i održivog razvoja Domagoja Validžića, koji je i sam obuhvaćen ovom istragom.

Gospođa Validžić je zaposlena u Ministarstvu poljoprivrede, a lani kada se pripremala za državni stručni ispit javila se Josipi Rimac. Ona je, kako tvrdi USKOK, njezine podatke proslijedila Tereziji Marić uz napomenu: “Ovo me mole iz poljoprivrede”.

Anita Validžić položila je državni stručni ispit 12. listopada prošle godine.

Molbe iz Ministarstva zdravstva i Carine

Sumnja se da je na isti način, dakle uz pomoć Josipe Rimac, ispit položio i načelnik Sektora za financijske poslove u Upravi za financijske poslove Ministarstva zdravstva. Za njega je, tvrdi USKOK, kod Rimac urgirao glavni tajnik Ministarstva zdravstva Velibor Drakulić, koji je također obuhvaćen istragom.

Negdje sredinom svibnja ove godine, desetak dana prije nego što će Josipa Rimac biti uhićena, obraća joj se šef Carinske uprave Hrvoje Čović. “Imam jednu malu zamolbicu”, snimljen je kako joj govori. Zatim joj objašnjava da mu mlađi brat, koji inače radi u Gradu Vinkovcima, izlazi na državni stručni ispit, pa će joj poslati podatke.

“Samo mi šibni ime i prezime”, uzvraća, prema podacima USKOK-a, Rimac. “Nema problema vodimo računa i sve ćemo riješiti”, uvjerava ga. Podatke Čovićevog brata proslijedila je, tvrde istražitelji, Tereziji Marić.

Zadnji razgovor samo dan prije uhićenja

Ravnatelja Policijske akademije Dubravka Novaka USKOK je snimio u razgovoru s Josipom Rimac samo dan prije nego što su pukle mjere tajnog nadzora nad njom.

Bio je 28. svibnja nešto prije 9 sati kada je Novak, kako su zabilježili istražitelji, nazvao Josipu Rimac i pitao ju može li mu pomoći. Zatim joj je, proizlazi iz tajnih snimki, objasnio da sin njegovog šefa osiguranja polaže državni stručni ispit, pa traži da ga ne “izmasakriraju”.

Nakon razgovora, što je također utvrđeno iz pregleda mobitela, državnoj tajnici šalje poruku s mladićevim imenom i prezimenom, te vremenom polaganja i brojem komisije. Ona tu poruku, navodi USKOK, prosljeđuje Tereziji Marić uz opasku “Mole iz mupa”.

‘Jedva sam iz njega izvukla dvi suvisle’

Kasnije, istog dana, Terezija Marić je snimljena kako javlja Josipi Rimac da je pustila Novakovog kandidata iako je “jedva izvukla dvi suvisle”. Nakon što je mladić prošao Josipa Rimac, prema podacima USKOK-a, javlja Novaku da je dobro što je zvao za “onoga” jer da “njemu stvarno treba asistent”. Još, zabilježeno je, dodaje da su sve cure zaključile kako je jedino tako mogao proći.

Ravnatelj Policijske akademije već 9. lipnja poslan je u mirovinu.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više