Politika & Kriminal

Doznajemo: Povjerenstvo zaključilo da je profesor zagrebačke Veterine kriv za seksualno uznemiravanje studentica

Stegovno povjerenstvo Veterinarskog fakulteta u Zagrebu zaključilo je da je 'napravio tešku povredu radne dužnosti i narušio ugled Fakulteta'

Stegovno povjerenstvo Veterinarskog fakulteta donijelo je odluku vezano za svog profesora kojeg je devet sadašnjih i bivših studentica optužilo za seksualno uznemiravanje i vrijeđanje. “Mogu potvrditi da je Stegovno povjerenstvo Veterinarskog fakulteta donijelo odluku o težini počinjenog djela, odnosno da je zaposlenik napravio tešku povredu radne dužnosti i narušio ugled Fakulteta”, potvrdio je Telegramu dekan Nenad Turk.

Pojašnjava kako odluka Stegovnog povjerenstva još uvijek nije punovaljana jer se mora ispoštovati daljnja procedura. “Odluka Stegovnog povjerenstva prosljeđuje se na daljnje postupanje Etičkom povjerenstvu Veterinarskog fakulteta radi davanja mišljenja, sukladno člancima 29 i 30 Etičkog kodeksa Sveučilišta u Zagrebu”, kaže Turk.

Naglašava da je Veterinarski fakultet u međuvremenu otvorio ured za psihološko i akademsko savjetovanje i kako su nadogradili sustav prijavljivanja slučajeva. “Sada imamo jako dobro uspostavljenu liniju za bilo kakve buduće takve ekscese”, zaključuje dekan.

Prijava zbog dobacivanja i ponižavanja

Protiv profesora s Klinike za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju u siječnju je, odlukom dekana, pokrenut stegovni postupak, te je udaljen s radnog mjesta. Suspenzija je uslijedila nakon što je profesor prijavljen zbog ponašanja u razdoblju od 2008. do 2019. godine. U prijavi su studentice opisale kako im je na vježbama profesor dobacivao i ponižavao ih. Telegram je prije nekoliko mjeseci donio mučna svjedočanstva studentica o ispadima koje su trpjele.

Prijava zbog koje je suspendiran nije bila prva na račun tog profesora. Studentice ga prijavile i 2018. godine, no tada se ništa službeno nije pokrenulo. Dekan Nenad Turk za Telegram je objasnio kako spomenuta prijava nije bila službena, pa se na osnovu nje nije mogao dalje postupati. Profesor je samo u jednom od razgovora s upravom fakulteta upozoren na ponašanje. Međutim, kako su nam posvjedočile same studentice, tek nakon toga je kulminiralo neprikladno ponašanje.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu