Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Doznajemo pozadinu iznenadne odluke o odgodi presude bivšem premijeru Ivi Sanaderu u slučaju Planinska

Teško je očekivati da će se bivši premijer vratiti na sud prije kraja ove godine

25.11.2015., Zagreb - Zupanijski sud donio je odluku prema kojoj ce se bivsi premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader braniti sa slobode. Nije mu odredjena jamcevina niti su mu izrecene mjere opreza te ce mu vratiti putovnicu. Sanader se u pritvoru u Remetincu bez prestanka nalazi od studenog 2012. kada mu je izrecena prva, naknadno ukinuta presuda u slucajevima Hypo i Ina-MOL. Ivo Sanader dao je izjavu okupljenim medijima. 
Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Iako je prije manje od mjesec dana sudsko vijeće koje je vodilo postupak protiv Ive Sanadera i suokrivljenih u slučaju Planinska odbilo prijedlog obrane za nadopunom vještačenja što ga je radio IGH, ocijenivši da se radi o potencijalnom odugovlačenju postupka, danas je izricanje presude odgođeno upravo zbog toga – novog vještačenja.

Naime, kako je obrazlažući iznenadnu odluku što je očito donijeta uoči same zakazane objave kazala sutkinja Jasna Smiljanić, u sudskom se spisu nalaze dvije verzije vještačenja. Zato je nužno provesti i treće kako ni ona ni članovi njezinog vijeća ne bi imali baš nikakve dvojbe.

Doduše, do sada je u ovom procesu provedeno pet vještačenja – tri građevinska i dva financijska.

Sutkinja u slučaju Planinska Jasna Smiljanić
Sutkinja Jasna Smiljanić PIXSELL

Je li IGH kompetentan?

Podsjećamo da je i u travnju prošle godine dodatno vještačenje tražio Mladen Mlinarević, okrivljeni vlasnik Inženjerskog biroa koji je radio procjenu zgrade u Planinskoj za čiju je prodaju, prema optužnici, Sanader od Stjepana Fiolića dobio 17 milijuna kuna provizije. Tvrdio je, naime, da IGH nije dovoljno stručan za to vještačenje te je tražio da ono bude povjereno Tehničkom veleučilištu u Zagrebu. I to je tada odbijeno.

No, čini se da se iza ovog razloga zbog kojeg je odgođeno izricanje presude Sanaderu kriju puno dublji motivi, o kojima je Telegram već pisao. Tako se još do nedavno moglo čuti da će Sanadera sudsko vijeće sa sutkinjom Jasnom Smiljanić na čelu osloboditi krivnje, bez obzira što su i Stjepan Fiolić, kao i bivši ministar Petar Čobanković, priznali da je zgrada u Planinskoj prodana uz izdašnu proviziju bivšem premijeru.

13.08.2013., Osijek - Bivsi ministar Petar Cobankovic u osjeckoj puckoj kuhinji odradjuje sudsku kaznu koja mu je izrecena u slucaju "Planinska". Photo: Marko Mrkonjic/PIXSELL,
Čobanković je kaznu već odradio PIXSELL/PIXSELL

Osuđujuća presuda

Samo dan prije izricanja presude pojavile su se pak nove informacije o osuđujućoj presudi s relativno blagom kaznom za Sanadera, krajnje neprimjerenoj težini kaznenog djela što ga je počinio na poziciji predsjednika Vlade. Valja se prisjetiti da ga je sudsko vijeće sa sucem Ivanom Turudićem na čelu u aferama Hypo i Ina-MOL nepravomoćno osudilo na deset godina zatvora, ističući među otegotnim okolnostima upravo Sanaderov tadašnji politički položaj. Ta je presuda na kraju srušena na Ustavnom sudu RH.

Ne možemo se zato oteti dojmu kako se u procesima Sanaderu očituje nevjerojatna sprega vrha vlasti, sudstva i krupnog kapitala.

Novi suci

Tako je i u ovom slučaju koji, sada je to već sasvim jasno, neće prije kraja ove godine dobiti svoj pravorijek. Naime, jedna od članica sudskog vijeća, koja je pune tri godine provela u slučaju Planinska, za nekoliko dana odlazi u mirovinu. Zbog toga će na Županijskom sudu u Zagrebu morati pronaći novog uskočkog suca koji bi popunio tročlano sudsko vijeće.

To neće biti nimalo lako budući da je mnogo sudaca iznimno opterećeno brojnim procesima, a mnogi od njih su već sudjelovali na neki način u postupcima Sanaderu (pa ne mogu biti članovi ovog sudskog vijeća). Zato je prije ljetne stanke teško očekivati bilo kakav novi pomak.

Bolja pozicija

Osim toga, zna se da financijska i građevinska vještačenja vrlo često traju i po nekoliko mjeseci, što znači da do pred kraj ove godine Sanader neće morati ponovno doći na Županijski sud u Zagrebu zbog slučaja Planinska. Troškovi vještačenja do tada će se pak dodatno nagomilati.

12.02.2015., Zagreb - Zupanijski sud u Zagrebu zaprimio je iza 9 sati dojavu o bombi. Prekinuti su svi sudski postupci u tijeku, te su djelatnici evakuirani iz zgrade suda, dok se ne provjeri dojava. Photo: Borna Filic/PIXSELL
Na Zrinjevcu će se tražiti novi suci za Sanadera u slučaju Planinska PIXSELL/PIXSELL

Sutkinji Smiljanić, koja je, kako je Telegram već pisao, trenutno među kandidatima za mjesto čelno mjesto Županijskog suda u Zagrebu, ovaj potez vijeća odgovara i zbog činjenice da će izbornu kampanju proći bez tereta presude Sanaderu, na što bi se, ovisno o tome kakva bi odluka bila, moglo gledati i prilikom glasovanja u Državnom sudbenom vijeću, u kojem sjede i predstavnici vladajućih i oporbe.