Politika & Kriminal

Doznajemo: Propao novi pokušaj Vlade da osposobi zgradu u Bruxellesu koju smo platili 11,5 milijuna eura. Ostaje prazna

Stiglo je novo izvješće revizora, Vlada će opet analizirati isplativost ulaganja u zgradu koja godinama zjapi prazna

FOTO: Marijan Mikolić/Pixsell

Vlada će ponovno razmatrati ima li smisla dalje ulagati u zgradu u Bruxellesu, koju je država za potrebe diplomatskih predstavništava u tom gradu kupila još 2013. godine, ali dosad je tri vlade i pet ministara vanjskih poslova nije uspjelo staviti u funkciju. Novi zaplet oko sad već famozne nekretnine u glavnom gradu Belgije, koja je plaćena 11,5 milijuna eura, nastao je nakon što se njome opet bavila Državna revizija.

U svome izvješću revizori napominju da zgrada, do trenutka obavljanja revizije u rujnu 2019. godine, “nije stavljena u uporabu” pa opisuju što se s njom događalo u zadnjih godinu dana. Natječaj za rekonstrukciju bio je raspisan, ali je u siječnju prošle godine poništen jer je stigla samo jedna ponuda s cijenom većom “za 30,4 posto od procijenjene vrijednosti nabave”. Vlada je procijenila da će radovi stajati 38 milijuna kuna, no pristigla je ponuda na oko 49 milijuna kuna.

Nova analiza isplativosti

“(…) Državni ured za reviziju predlaže izraditi analizu isplativosti ulaganja u objekt “Hrvatska kuća“, uzevši u obzir procijenjene potrebe za najmom poslovnih prostora u Bruxellesu u budućem razdoblju, aktualno stanje na tržištu nekretnina u Bruxellesu i buduće rashode održavanja zgrade nakon dovršenja radova i useljenja. Nadalje, predlaže na temelju navedene analize poduzeti aktivnosti za donošenje odluke o daljnjem postupanju u vezi sa zgradom”, navodi se u izvješću o reviziji poslovanja Ministarstva vanjskih i europskih poslova za 2018., objavljenom tijekom prosinca.

Iz Ministarstva su prošlog tjedna Telegramu potvrdili da će poslušati preporuku revizora i analizirati isplati li se ulagati u tu nekretninu. “Rezultati analize bit će dostavljeni na daljnje razmatranje Vladi RH u cilju donošenja konačne odluke”, kažu u Ministarstvu. Iako ne navode koje bi mogle biti opcije za tu nekretninu, logično je pretpostaviti da je jedna od njih i prodaja ako se pokaže da pokušaji da se zgrada stavi u funkciju više nemaju smisla.

Ministarstvo je na svojim stranicama objavilo i plan nabave za 2020. godinu. Jedna od stavki u tom dokumentu je i “usluge procjene isplativosti uređenje zgrade u Bruxellesu”, što se, izgledno je, odnosi upravo na tu novu analizu. Ona bi, prema procjeni Ministarstva, mogla stajati do sto tisuća kuna. No, riječ je, ponovimo, o planu nabave pa točna cijena te studije još nije poznata.

Skupi najam u Bruxellesu

Ovo je drugi put da se Državna revizija bavi zgradom u Bruxellesu za čiju je kupnju Vlada Zorana Milanovića dala suglasnost prije točno sedam godina. Revizori su još 2016. godine ocijenili da je prije kupnje trebalo izraditi detaljnu studiju o opravdanosti ulaganja. Ministarstvo ju je naknadno i napravilo: pokazala je da bi bilo dobro što prije završiti zgradu i u nju useliti hrvatska diplomatska predstavništva u Bruxellesu.

Otad su, međutim, prošle tri godine, a nikakvih stvarnih pomaka nije bilo. Dapače, Hrvatska je nedavno za predsjedanje Europskom unijom morala unajmiti dodatni prostor u Bruxellesu po cijeni od 28.800 eura mjesečno. Kako smo pisali, najam se plaća i za nekoliko drugih lokacija na kojima su smješteni hrvatski diplomati, a ukupni mjesečni izdaci trenutno se penju na gotovo 390 tisuća kuna.

Barem dio tih najamnina moglo bi se prestati plaćati, kada bi zgrada koja sedam godina čeka adaptaciju bila dovedena u useljivo stanje. Sada je, međutim, očito ponovno upitno hoće li se to uopće dogoditi: treba pričekati novu analizu isplativosti daljnjih ulaganja i odluku Vlade temeljem tih nalaza.

Situacija u Beogradu

U spomenutom izvješću, revizori su Ministarstvu dali bezuvjetno mišljenje, što znači da nije bilo nepravilnosti u poslovanju. Ipak, primijetili su još neke nelogičnosti u postupanju s nekretninama. Navode, primjerice, da Hrvatska ima u vlasništvu zgradu u Beogradu koja se koristi za potrebe veleposlanstva, ali se “veliki dio raspoloživih prostora zgrade veleposlanstva ne koristi”.

Istovremeno, konzularni odjel smješten je na drugoj lokaciji za koju se plaća najam od 4.055 eura mjesečno. Ugovor o zakupu sklopljen je još 2013. godine, a onda je 2018. produžen na još pet godina, uz mogućnost da ga se otkaže. Revizori stoga smatraju da treba vidjeti može li se dio zgrade veleposlanstva iskoristiti za rad konzularnog odjela.

Iz Ministarstva tvrde da su i prije nalaza Državne revizije počeli razmatrati tu mogućnost. Ali, prema njihovom tumačenju, preseljenje konzularnog odjela iz unajmljenog prostora u neiskorišteni dio zgrade veleposlanstva nije sasvim jednostavno. “Za to je nužno utvrditi mogućnost građevinskih preinaka, koje bi osigurale zadovoljavajući prostor za obavljanje konzularnih poslova, sukladno schengenskim standardima”, objašnjavaju na Zrinjevcu.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu