Politika & Kriminal

Doznajemo: Šef Carinske uprave, mimo bilo kakvog plana zapošljavanja, primao je ljude - bez kvalifikacija

Zaposlio je inženjere hortikulture i uređenja krajobraza, socijalne radnike, profesore talijanskog jezika

Pomoćnik ministra financija i ravnatelj Carinske uprave Hrvoje Čović, USKOK-ov osumnjičenik u slučaju Josipe Rimac, i na svojoj visokoj funkciji nastavio je praksu neobičnog izbora kadrova koju je primjenjivao i u Carinici Vukovar, dok je ondje od 2007. do 2011. obnašao dužnost pročelnika. Kako je Telegram nedavno pisao Čović je u Vukovaru kao carinike zapošljavao osobe čija struka nije imala dodira s državnom službom u koju su primljeni.

Tako su carinici postajali voćari-vinogradari-vinari, građevinski tehničari niskogradnje, veterinarski tehničari, a Čović se u carinike nije libio primiti ni prodavače i pomoćne kuhare. Sva ta rješenja, kao što smo pisali, poništilo je drugostupanjsko tijelo i slučaj prijavilo Državnom odvjetništvu, ali zbog zastare, nitko nije odgovarao, a Čović je napredovao.

S neobičnim izborom kadrova nastavio je na novoj poziciji

Kad je 28. veljače 2016. postao pomoćnik ministra financija Zdravka Marića i ravnatelj Carinske uprave, funkcija na kojoj se i danas nalazi, nastavio je s neobičnim izborom kadrova. Telegram je u posjedu nekoliko rješenja o primanju u državnu službu na određeno vrijeme, koja je 2018., potpisao šef Carine Čović, a koja su, blago rečeno, neobična.

Tako je L. S., diplomirana socijalna radnica, rješenjem od 25. srpnja 2018., primljena na radno mjesto višeg stručnog savjetnika u Odjel za podrijetlo robe, Službe za carinsku vrijednost i podrijetlo, koja djeluje u Sektoru za carinski sustav, Središnjeg ureda Carinske uprave pri Ministarstvu financija.

Rješenjem od 14. svibnja 2018., također s Čovićevim potpisom. M. P. R., diplomirana inženjerka agronomije i uređenja krajobraza, postala je samostalna upravna referentica u Odjelu za carinsko-porezni sustav Službe za carinske poslove u Sektoru za carinski sustav. A. C., diplomirana inženjerka kemije, također u svibnju 2018. primljena je na radno mjesto carinik II. vrste, u Sektoru za trošarine i posebne poreze pri Trošarinskom uredu za vezu i analizu trendova trošarinskih postupanja.

Profesorica talijanskog u odjel za električnu energiju, plin i goriva

Magistra, inženjerka hortikulture, A. Ž. 26. srpnja 2019. s jednogodišnjim radnim iskustvom, primljena je u službu za carinsku vrijednost i podrijetlo i to u Odjel za carinsku vrijednost. Zanimljivo je obrazloženje zašto je primljena: dok su neki u državnu službu došli tako što je razlog primanja bilo duže odsustvo nekog zaposlenika, inženjerka hortikulture na godinu je dana zaposlena ”radi potrebe predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem europske unije”.

Iz istog razloga i u isto vrijeme kada i A. Ž., na godinu dana u Carinsku upravu Ministarstva financija primljena je i K. F. profesorica talijanskog jezika i diplomirana lingvistkinja i talijanistica i to na radno mjesto u Sektoru za trošarine i posebne poreze u sklopu Službe za energente i električnu energiju, u Odjelu za električnu energiju, prirodni plin i kruta goriva!

V. V. stručni specijalist javne uprave, također ”radi potrebe predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem europske unije”, 26. srpnja 2019. primljen je, na određeno vrijeme, u državnu službu do 31. srpnja ove godine, kao stručni suradnik u Carinsku upravu Ministarstva financija i to u Službu za duhanske prerađevine i alkohol, Odjel za alkohol.

Plan zapošljavanja objavljuje se u Narodnim novinama

Zanimljivo, svake godine, pa tako i 2018. i 2019. Ministarstvo uprave donosi Plan prijama u državnu službu u tijela državne uprave i stručne službe i urede Vlade Republike Hrvatske koji se objavljuje u Narodnim novinama kao službeni dokument. U njemu je navedeno koliko će koje ministarstvo u toj godini primiti novih državnih službenika, među ostalim i onih na određeno vrijeme, kao i osoba koje se, također na određeno vrijeme, prima zbog povećanog opsega posla.

Taj dokument 2018. potpisao je tadašnji ministar državne uprave, Lovro Kuščević. U Ministarstvu financija (kamo pripada i Carinska uprava), te je godine bilo zaposleno 7.176 osoba, a planom zapošljavanja za 2018. godinu nije bilo predviđeno ni jedno novo radno mjesto na određeno vrijeme, kao ni zapošljavanje zbog većeg opsega posla.

Dok nije bilo predviđenih zapošljavanja, Čović je zaposlio 14 ljudi

Plan prijama u državnu službu u tijela državne uprave i stručne službe i urede Vlade Republike, naravno, objavljen je i 2019. godine, a s obzirom da je Kuščević u međuvremenu smijenjen, potpisao ga je novi ministar Ivan Malenica. Tada je u Ministarstvu financija radilo 7.054 osoba i ponovno nije bilo predviđeno ni jedno zapošljavanje na određeno vrijeme ili zbog povećanog opsega posla. No, prema podacima Telegrama, Čović je u te dvije godina na određeno vrijeme primio najmanje 14 osoba.

S obzirom na tu činjenicu moguća su samo tri zaključka: ili je donošenje Plana prijama u državnu službu u tijela državne uprave i stručne službe i urede Vlade Republike Hrvatske, koji se kao službeni dokument objavljuje u Narodnim novinama tek puka formalnost da bi se zadovoljio Zakon o državnim službenicima, ili se taj plan donosi odoka i naprečac, bez obzira na stvarne potrebe ministarstva.

Ili je, pak, Hrvoje Čović postupio na svoju ruku pa u državnu službu, Carinsku upravu, primao koga mu se i kada mu se prohtije, uključujući i zanimanja koja s carinskom službom nemaju previše dodira – od inženjera hortikulture, socijalnih radnika, inženjera uređenja krajobraza, ili kemije, do profesora talijanskog jezika i književnosti…

Nastavite čitati