Politika & Kriminal

Doznajemo: Šest učenika iz Gospića varalo na maturi; sumnja se da je upletena i jedna profesorica

Učenicima su ispiti poništeni

FOTO: PIXSELL

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO), koji je zadužen za provedbu ispita državne mature, otkrio je slučaj varanja na ispitima iz matematike i to u gospićkoj gimnaziji, doznaje Telegram. Ispiti su poništeni četvero učenika koji su matematiku polagali na osnovnoj razini i još dvoje učenika koji su ispit polagali na višoj razini.

Prema neslužbenim informacijama kojima raspolažemo, sumnja se da je dijelu učenika u varanju pomagala nastavnica gimnazije koja je učenike čuvala prilikom pisanja ispita. Kako je doznao 24sata, radi se o utjecajnoj gospićkoj HDZ-ovki Aneli Serdar Pašalić.

“Prilikom ocjenjivanja ispita iz predmeta Matematika na višoj i osnovnoj razini održanih 23. i 24. lipnja 2020. utvrđeno je moguće prepisivanje u Gimnaziji Gospić”, stoji u obrazloženju odluke kojom se ispiti poništavaju za šest gospićkih gimnazijalaca. Prepisivanje se u oba dana polaganja dogodilo u istoj ispitnoj prostoriji, odnosno učionici. Učenički “se netočni odgovori podudaraju odnosno imaju identične odgovore bez strukture zadataka”, pojasnili su nam danas iz NCVVO-a.

Varalice sutra ponavljaju ispit

Iz NCVVO-a nam kažu i kako su za slučaj Gimnazije Gospić dobili i prijavu s dodatnim detaljima o slučaju. “U ovome trenutku možemo ustvrditi da je profesorica spomenuta u prijavi bila dežurni nastavnik na ispitu iz matematike osnovne razine koji se održao 24. lipnja”, poručuju. Ministarstvo obrazovanja od NCVVO-a je zatražilo da se učenicima koji su varali na ispitu omogući ponovno polaganje ispita. “Budući da je propust napravila Gimnazija Gospić, sve troškove organizacije i provedbe ponovnog ispita snosit će škola”, stoji u odluci NCVVO-a koju potpisuje ravnateljica Ivana Katavić.

A učenici će ispite ponovno pisati sutra u 9 sati, i to pred samu objavu privremenih rezultata državne mature na ljetnom roku, koja je predviđena za 12 sati. Iz NCVVO-a za Telegram kažu da u ovome trenutku sutrašnje ponovljeno pisanje ispita nisu potvrdili svi pristupnici kojima je pružena ta mogućnost zbog opravdane sumnje u prepisivanje. Kako Telegram neslužbeno doznaje, varanje je NCVVO-u prijavila osoba detaljno upućena u detalje i okolnosti pisanja ispita iz matematike u Gimnaziji Gospić.

Mogućnost ponavljanja ispita za varalice na maturi, i to u istom (ljetnom) roku, predviđa Pravilnik o polaganju državne mature. “Centar učenika, odnosno pristupnika za kojega postoji opravdana sumnja na moguće prepisivanje koje su uočili ocjenjivači, može pozvati na ponovno polaganje ispita”, stoji u Pravilniku. Iz NCVVO-a nam napominju da su, omogućavajući ponovno pisanje ispita, postupili prema odluci Ministarstva obrazovanja “koje je informirano o spornom slučaju”.

NCVVO želi strože mjere

Iz NCVVO-a za Telegram danas ističu kako se zalažu za izmjenu trenutačnog Pravilnika i strože mjere za utvrđene nepravilnosti profesora i učenika, odnosno svih sudionika koji se ne drže jasno propisanih pravila. Iznose i ostale brojke ovogodišnjeg polaganja ispita državne mature u ljetnome roku; utvrdili su ukupno 27 nepravilnosti u više srednjih škola.

“Kod troje pristupnika je riječ o korištenju nedopuštenih sredstava za vrijeme pisanja ispita (mobitel) te 24 pristupnika kod kojih postoji opravdana sumnja u prepisivanje, što je utvrđeno tijekom procesa vrednovanja. Pristupnici kod kojih postoji opravdana sumnja u moguće prepisivanje, dobili su mogućnost ponovnog polaganja ispita uz nadzor djelatnika NCVVO-a prije završetka i objave podataka ispita ljetnog roka sutra 13. srpnja u 12 sati”, kažu iz NCVVO-a.

Zašto učenike čuvaju njihovi nastavnici?

Osim samoga varanja na ispitu u gospićkom slučaju, posebno je problematično što postoji sumnja da je učenicima pomagala nastavnica koja je učenike čuvala tijekom pisanja ispita. Portal Srednja.hr prije deset je dana opširno problematizirao ustaljenu praksu da učenike na ispitima državne mature čuvaju njihovi nastavnici iz škole. Za Srednja.hr su iz NCVVO-a poručili kako su već razmišljali o tome da maturante na ispitima čuvaju nastavnici iz drugih škola, no da im je za to potreban dogovor sa sindikatima.

Željko Stipić iz Preporoda za Srednja.hr je rekao kako se još za vrijeme ministra Dragana Primorca, odnosno prilikom samog uvođenja državne mature, pojavila ideja da nastavnici iz jednih škola odlaze čuvati učenike u druge škole, u kojima nisu predavali. “Od toga se kasnije odustalo jer se tvrdilo da je takvo što teško organizirati pa se prešlo na ovo prijelazno rješenje gdje ih ne čuvaju nastavnici tog predmeta koji se piše”, kazao je Stipić.

S druge strane, njegov kolega sindikalist Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, kolegama sa Srednja.hr doslovno se pohvalio da je upravo on jedan od najzaslužnijih što sustav ‘rotiranja’ nastavnika prilikom pisanja državne mature nije zaživio. “Kad su ministar Primorac i njegovi suradnici iznijeli tu ideju, mi smo to odbili. U ugovoru jasno piše gdje radi koji nastavnik i ne može ga se slati na drugo radno mjesto. Puno je tu pravnih problema i bolje se ne igrati s tim”, izjavio je Mihalinec za Srednja.hr. Rekao je i da je “opasno tvrditi da nastavnici odobravaju prepisivanje” i da ako država želi povećati sigurnost na državnoj maturi, treba angažirati kontrolore koji bi za to bili posebno plaćeni.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu