Politika & Kriminal

Doznajemo: Ugovor iz Puklinovog sefa otkriva kako je funkcioniralo tajno društvo koje je isisalo milijune iz Hrvatske lutrije

USKOK ima važan dokaz protiv osumnjičenih u najnovijoj aferi

16.11.2021., Zagreb - Uhicena je bivsa zamjenica zupanijskog drzavnog odvjetnika u Zagrebu Mirela Aleric Puklin i njezin suprug Goran Puklin. Sumnja se da je tuziteljica Piruski Canjugi  davala informacije u predmetu Agrokor. Dolazak osumnjicenih na ispitivanje. Goran Puklin dolazi na ispitivanje u DORH.
FOTO: PIXSELL

U posljednjoj akciji policije i USKOK-a otkriveno je kako su se namještali poslovi u Hrvatskoj lutriji. Istražitelji sumnjaju da je tvrtka Fleksbit dobila 8,3 milijuna kuna vrijedne poslove nakon što je direktor Sektora za logistiku u Hrvatskoj lutriji Željko Fadljević upravo za nju skrojio javne natječaje. Radilo se o IT uslugama, a kako bi baš Fleksbit dobio te unosne poslove u natječaj su dodani uvjeti za koje se unaprijed znalo da ih upravo ta firma zadovoljava.

Fadljević je, prema sumnjama USKOK-a, to radio jer je, kako smo već javljali, bio tajni član Fleksbita. Tomislav Gligora, koji je također uhićen, bio je direktor te tvrtke kojoj su prihodi eksplodirali tijekom 2019., upravo kada je povećana suradnja s Hrvatskom lutrijom.

Ugovor o Tajnom društvu

Da su postojali tajni članovi Fleksbita istražitelji su utvrdili na osnovu ugovora koji je pronađen u sefu poduzetnika Gorana Puklina, supruga bivše zamjenice u Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu Mirele Alerić Puklin. Njegov dom pretražen je još u listopadu prošle godine nakon što je USKOK protiv njega pokrenuo postupak zbog sumnje da je čuvao dio novca što ga je Dragan Kovačević za svog mandata izvukao iz Janafa. Doduše i Puklin i Kovačević to odlučno negiraju.

Sada Telegram doznaje da istražitelji ‘Ugovor o tajnom društvu’ imaju među dokazima zajedno porukama iz WhatsApp grupe koju su koristili Fadljević, Gligora i Puklin.

Riječ je o ugovoru zaključenom između Gligore i Puklina 18. travnja 2018. godine. Gligora je u ugovoru naveden kao ‘Poduzetnik’, dok se Puklina titulira kao ‘Tajnog člana’.

Detalji Ugovora iz sefa

Neslužbeno doznajemo da je u uvodnom dijelu ugovora navedeno da je Gligora u Fleksbit uložio kapital od 150 tisuća kuna, te da na osnovu toga drži šest poslovnih udjela. Jedan udio je na nominalni iznos od 8000 kuna, dva pokrivaju iznos od po 9500 kuna, dok su još tri udjela vrijedna 41.000 kuna.

Prema Članku 1. Ugovora, Gligora i Puklin usuglasili su se da njihovo zajedničko djelovanje tvori tajno društvo, te da Puklin kao tajni član preuzima tri poslovna udjela – jedan od 8000 kuna, te dva od po 41.000 kuna. To je, navodi se dalje u Ugovoru, predstavljalo 60 posto udjela u vlasničkoj strukturi Fleksbita. Dalje je razrađeno da će te udjele za njega držati Gligora.

Članak 2. Ugovora naveo je i svrhu osnivanja Tajnog društva. Ono je, precizirano je, osnovano kako bi tajni članovi sudjelovali u dobitku i gubitku, ali i cijeni koja bi se ostvarila eventualnom prodajom firme. Raspodjela dobiti bila je navedena u Članku 6. Ugovora, a ‘Poduzetnik’ i ‘Tajni član’ trebali su ju dijeliti ovisno o visini udjela. Drugim riječima to bi značilo da je Puklin imao pravo na 60 posto dobiti Fleksbita, dok bi Gligora mogao zadržati 40 posto. Jednaki omjeri vrijedili su i za udio u gubicima.

Uloga direktora iz Lutrije?

Da je i Fadljević bio dio ovog poslovnog dogovora istražitelji zaključuju na osnovu komunikacije u WhatsApp grupi u kojoj je bio zajedno s Puklinom i Gligorom. Tako su pronađen poruke kojima su dogovarali prodor na IT tržište i to upravo kroz tvrtke i agencije u državnom vlasništvu, te jedinice lokalne i regionalne samouprave. “Samo Fleksbit, ništa drugo više nema”, napisao je Puklin 1. travnja 2018. u toj WhatsApp grupi, na što je Gligora dogovorio “Samo jako”, a Fadljević dodao “Sjajno, sjajno”.

U istoj grupi pronađena je i fotografija vizitke koju je Gligora napravio za Puklina. Na njoj je stajao natpis: Fleksbit d.o.o., te uz to ime i funkcija: ‘Goran Puklin – savjetnik uprave’. Gligora je uz fotografiju napisao: “Imamo novog savjetnika uprave, molim vas mišljenje”. Fadljević mu odgovara: “Što reći nego neka svo svoje znanje i umijeće stavi na raspolaganje upravi”.

Sporni javni natječaji

Kako su njih trojica, prema sumnjama USKOK-a, namještali natječaje za Fleksbit, Telegram je već detaljno javljao. Istražitelji tvrde da su Puklin i Fadljević dogovorili s Gligorom uvjete natječaja za nabavu ‘Usluga dodatnog razvoja platforme za sportsko klađenje’ s početka 2018. godine. U natječaju je, prema rješenju o provođenju istrage, bilo navedeno da ponuditelj mora imati na raspolaganju određene stručnjake. Radilo se, doznajemo, baš o stručnjacima kakve je imao Fleksbit, što bi im tijekom natječaja donijelo dodatne bodove. To istražitelji drže spornim.

Budući da su ionako bili jedini ponuditelj za ovaj posao, Hrvatska lutrija prihvaća njihovu ponudu i plaća im ovaj posao 1,8 milijuna kuna.

I u natječaju za ‘Uslugu dodatnog razvoja platforme za sportsko klađenje’ iz 2019., prema USKOK-u, trojica osumnjičenih na isti su način namjestila natječaj. Propisuju da ponuditelj mora imati stručnjake s određenim certifikatima i godinama iskustva, a upravo takve imao je Fleksbit. Ponovno se posao sklapa s tom firmom a sve ugovore s Gligorom potpisivao je predsjednik uprave Hrvatske lutrije Mario Musa.

Jesu li svi natječaju namješteni?

Tijekom 2019. raspisan je ponovno jedan natječaj za održavanje platforme za sportsko klađenje. Doznajemo da se sumnja da je Fadljević i tada, u dogovoru sa svojim poslovnim partnerima Puklinom i Gligorom, odredio uvjete koje može zadovoljiti jedino Fleksbit. Ugovor je bio vrijedan 1,8 milijuna kuna i Fleksbit ga je dobio.

Spornim istražitelji smatraju i ugovor za ‘Nabavu aplikativnog rješenja za HR procese’. Taj natječaj krenuo je u prosincu 2018. godine. Prema USKOK-u, Fadljević je uvjete dogovorio s Puklinom i Gligorom. Na natječaj se osim Fleksbita javlja i firma Proaxis. Za odbacivanje Proaxisove ponude argument je navodno bilo upravo to što ova tvrtka nije posjedovala potvrde i licence koje su bile jedan od uvjeta. Fleksbitova ponuda ponovno je ocijenjena potpunom te je Hrvatska lutrija taj posao platila gotovo dva milijuna kuna.

Firma Proaxis natjecala se i za posao ‘Razvoja programskog rješenja za Registar ugovora’. Natječaj je Hrvatska lutrija objavila u studenom 2018. godine. Osim Proaxisa javio se i Fleksbit, te tvrtka Beta tau beta d.o.o. I taj ugovor dobio je Fleksbit jer Proaxis i Beta tau beta nisu imali stručnjake koji su bili precizirani natječajem. Ovaj posao plaćen je nešto manje od 240 tisuća kuna.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu