Politika & Kriminal

Doznajemo: USKOK pokrenuo izvide zbog Sljemenske žičare

Telegram je dobio potvrdu da se istražuju prijave sumnjivih poslova

Sljemenska žičara u Zagrebu/Sandro Lendler
FOTO: Sandro Lendler

USKOK je u koordinaciji s PNUSKOK-om pokrenuo izvide o prijavljenim malverzacijama tijekom gradnje Sljemenske žičare.

Potvrđeno je to malo prije za Telegram iz USKOK-a.

Nekoliko prijava zbog žičare

Koji segment se točno istražuje u ovom trenutku nije poznato, no izvjesno je da se provjerava ono što je navedeno u prijavi koju je podnijela politička platforma Možemo.

Neslužbeno doznajemo da je i prije te prijave tužiteljstvo već zaprimilo nekoliko sličnih prijava. Većina ih je, kako doznajemo iz pouzdanih izvora, anonimna.

Kako je poskupio projekt?

Sve se tiču sumnjivih poslova tijekom gradnje žičare kojima je projekt poskupio za najmanje 89 milijuna kuna.

Detalji realizacije projekta prije nekoliko dana objavljeni su u 7-satnom video uratku Operacija žičara. U njemu se sugerira da je realizacija nepotrebno poskupljivala, no sada sve te to po nalogu USKOK-a istražuje i policija.

Jesu li više cijene opravdane?

Glavni nositelj projekta bila je tvrtka GIP Pionir s kojom je Grad Zagreb potpisao ugovor vrijedan nešto više od 299 milijuna kuna.

U konačnici je cijena prema nekim izračunima iznosila ukupno 512 milijuna kuna. Ukok će, između ostalog, istraživati je li bilo potrebno sklopiti devet aneksa kojima se mijenjao glavni ugovor i s GIP-om i s austrijskom tvrtkom Doppelmayr Seilbahnen koja je dostavila samu žičaru.

Što slijedi u ovom procesu?

Nakon što budu provedeni izvidi, PNUSKOK će odlučiti hoće li protiv nekoga od odgovornih za povećanje cijene projekta podnijeti kaznenu prijavu i je li uopće bilo kršenja zakona.

U svakom slučaju za to će biti potrebno provesti i vještačenje koje će odgovoriti na pitanje jesu li svi dodatni radovi na žičari bili opravdani i realno naplaćeni.

Nastavite čitati