Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Telegram doznaje kako točno tužitelji terete petoricu osumnjičenih za silovanje kraj Zadra

Petorica su pod istragom zbog spolnog odnosa bez pristanka, a jedan od njih i zbog silovanja

FOTO: Dino Stanin/PIXSELL

Županijsko državno odvjetništvo u Zadru potvrdilo je za Telegram da su sva petorica mlađih punoljetnika, koji su jučer završili u istražnom zatvoru zbog sumnji da su se godinu dana seksualno iživljavali nad maloljetnicom iz okolice Zadra, prijavljeni za spolni odnos bez pristanka sa svojom žrtvom. Samo jedan od njih, također nam je potvrđeno, prijavljen je za silovanje.

Spolni odnos bez pristanka je, dakle, kazneno djelo kada žrtva počinitelju nije dozvolila da s njom bude intiman, a u ovom slučaju ono je počinjeno prema žrtvi ranjivoj zbog njezine dobi. Kao silovanje se kažnjava spolni odnos bez pristanka počinjen uz prijetnju ili primjenu sile.

Različite su i kazne. Za spolni odnos s 15-godišnjakinjom bez pristanka Kazneni zakon predviđa od jedne do deset godina zatvora, dok je za silovanje u ovom slučaju zapriječena kazna od tri do 15 godina zatvora.

Za što će još osumnjičeni odgovarati?

Uz ova kaznena djela, kako je još jučer potvrdilo tužiteljstvo, protiv mladića je otvorena istraga zbog bludnih radnji što se kažnjava zatvorom do jedne godine, iskorištavanja djece za pornografiju za što Kazneni zakon predviđa od jedne do osam godina zatvora, prijetnje za koju može biti izrečeno do tri godine zatvora, te nanošenje ozljeda za što je zapriječeno od jedne do osam godina zatvora.

Glasnogovornik Županijskog suda u Zadru sudac Hrvoje Visković danas je potvrdio da bi zlostavljana djevojka uskoro trebala dati svoj iskaz, a zatim se očekuje ispitivanje još nekoliko svjedoka. Zbog toga nije mogao ocijeniti hoće li osumnjičeni mladići ostati u istražnom zatvoru mjesec dana, koliko im je sada određeno ili možda kraće ako svi svjedoci budu ranije ispitani. Nije također isključeno da im istražni zatvor bude i nakon isteka prvih mjesec dana produljen ako tužiteljstvo ne uspije ispitati sve svjedoke.