Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Doznajemo: Zagrebačko sveučilište danas raspisuje izbore za novog rektora

Ime Borasovog nasljednika znat ćemo najkasnije u ožujku 2022.

14.11.2021., Zagreb - Svecana promocije doktora znanosti i umjetnosti Sveucilista u Zagrebu u Hrvatskom narodnom kazalistu
FOTO: PIXSELL

Na današnjoj sjednici Senata Sveučilišta u Zagrebu, kako doznaje Telegram, bit će pokrenut postupak izbora novoga rektora koji će 1. listopada 2022. stupiti na dužnost i naslijediti aktualnog rektora Damira Borasa. Nakon dva uzastopna četverogodišnja mandata, Boras prestaje biti rektor s istekom rujna iduće godine.

Prema hodogramu koji se danas izglasava na Senatu, treba biti imenovano izborno povjerenstvo na čelu s dekanom Pravnog fakulteta Ivanom Koprićem i određuje se da kandidati za rektora svoje prijave dostavljaju do petka, 17. prosinca 2021. Nakon što za svoje kandidature prikupe nužnu podršku određenog broja fakulteta ili tzv. vijeća područja, do 28. siječnja 2022. bit će objavljeno koji kandidati službeno ispunjavaju sve propisane uvjete.

Ti će kandidati između 16. i 18. veljače 2022. Senatu predstaviti svoje rektorske programe, a Sveučilište u Zagrebu novoga će rektora ili rektoricu dobiti u narednih sedam do 14 dana. Preciznije, ime osobe koja će od listopada 2022. do listopada 2026. voditi najveće hrvatsko sveučilište bit će poznato najkasnije 4. ožujka 2022.

Muško društvo u izbornom povjerenstvu

U izborno povjerenstvo, koje će provesti postupak izbora rektora, osim dekana Prava Koprića kao predsjednika povjerenstva, predlaže se imenovanje još šestero muškaraca. Tu su dekan Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije Tibor Pentek, dekan Fakulteta prometnih znanosti Tomislav Josip Mlinarić, dekan Akademije likovnih umjetnosti Tomislav Buntak, dekan Medicinskog fakulteta Slavko Orešković, dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta Josip Šimunović i dekan Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Mirko Planinić.

Nakon imenovanja na današnjoj sjednici Senata – oko kojeg ne bi trebalo biti nikakvog problema jer se na Senatu sve predloženo izglasava – izborno povjerenstvo će do 26. studenog izraditi upute za postupak prikupljanja kandidatura i sve fakultete obavijestiti o početku postupka izbora. Svi redoviti profesori Sveučilišta, koji se žele kandidirati, svoje će prijave morati predati do 17. prosinca, a oni s valjanim kandidaturama svoje će programe predstaviti Senatu između 16. i 18. veljače. Sveučilište će novog rektora ili rektoricu dobiti najkasnije 4. ožujka iduće godine.

Izgledna četiri kandidata

Svakog kandidata, da bi njegova kandidatura bila valjana, moraju podržati najmanje tri fakulteta ili barem jedno od senatskih tzv. vijeća područja. Rektora ili rektoricu na izbornoj se sjednici bira tajnim glasanjem, a za izbor je potrebno najmanje 36 glasova od ukupnih 70 ruku u Senatu. Kako je Telegram ekskluzivno objavio prije nekoliko mjeseci, četiri su imena u igri za novu čelnu osobu Sveučilišta u Zagrebu.

Kandidaturu je otvoreno potvrdio jedino Tonći Lazibat, Borasov prorektor za poslovanje, inače profesor Ekonomskog fakulteta. Izgledna kandidatkinja, koja nam je potvrdila da razmišlja o kandidaturi, jest i Mirjana Hruškar. Inače profesorica Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta, Hruškar je bila prorektorica u Borasovoj upravi, no početkom ove godine dala je neopozivu ostavku nakon Telegramovog otkrića kako je rektor Boras nagradio profesora optuženog za seksualno uznemiravanje.

Iako nam je u srpnju potvrdio tek da su u tijeku konzultacije oko njegove kandidature, dekan Građevinskog fakulteta Stjepan Lakušić također je izgledni kandidat, kao i sada već bivši dekan Medicinskog fakulteta Marijan Klarica.

Sanacija posrnulog Sveučilišta

Nakon osmogodišnjeg mandata Damira Borasa, obilježenog cijelim nizom skandala, bit će zanimljivo vidjeti smjer kojim će krenuti sveučilišna uprava na čelu s novim rektorom ili rektoricom. Iako nemaju tu obavezu, bilo bi poželjno da rektorski kandidati predstave i svoj najuži tim prorektora s kojima će voditi Sveučilište u narednom, osjetljivom razdoblju.

Pred Sveučilištem je, između ostaloga, obnova infrastrukture nakon potresa, razgovori o novoj zakonodavnoj podlozi Ministarstva znanosti te njena implementacija. Općenito, pred novom će upravom biti određivanje budućeg generalnog smjera u kojem će posrnulo zagrebačko sveučilište.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više