Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Doznajemo: Zasjeda Školski odbor Klasične gimnazije, sučelit će se ravnateljica i profesorica matematike

Od 10 sati Školski odbor raspravlja zbivanja u školi oko naknadnog podizanja već zaključenih ocjena nakon maila Sanje Musić Milanović

FOTO: PIXSELL

Kako je Telegramu potvrđeno tijekom jutra, u 10 sati počela je sjednica Školskog odbora zagrebačke Klasične gimnazije na kojoj bi odbor trebao raspraviti zbivanja u školi oko naknadnog podizanja već zaključenih ocjena. Na sjednici Školskog odbora prisustvovat će, kako smo doznali, i ravnateljica Zdravka Martinić-Jerčić i profesorica matematike koja je naknadno podigla ocjene sinu predsjednika Republike Zorana Milanovića i još šestero učenika, nakon što je u školu stigao javnosti već dobro poznati mail predsjednikove supruge Sanje Musić Milanović.

Školski odbor sastao se 8. srpnja, no sjednica je prošla bez zaključka jer još nije bio gotov inspekcijski nadzor Prosvjetne inspekcije. Jedanaest dana kasnije, nalaz inspekcije je gotov, a u javnost su ekskluzivno na Telegramu jučer istupile i profesorica matematike i, reagirajući na njen istup, ravnateljica Martinić-Jerčić. Školski odbor, istaknimo, upravlja školom i ima niz nadležnosti i ovlasti, od imenovanja i razrješenja ravnatelja, preko davanja suglasnosti na zapošljavanje u školi, do odlučivanja o pravima radnika za zaštitu prava iz radnog odnosa. Odbor broji sedam članova.

Profesorica iznijela svoju stranu

Profesorica matematike u velikom je intervjuu kazala kako je ocjene podigla nakon što je to od nje tražila ravnateljica škole. Učinila je to, kako je precizirala, za ukupno sedmero učenika u razredu koji pohađa sin predsjednika Republike. Sve to dogodilo se, tvrdi profesorica, nakon njenog razgovora s ravnateljicom u kojem joj je ravnateljica rekla da je stigao mail predsjednikove supruge s pritužbama na njen rad te da je riječ o osobi “čiji je utjecaj neupitan”.

Profesorica je izjavila Telegramu kako je ravnateljica to od nje tražila jer “ako se to ne dogodi, da onda znamo da će doći inspekcija, ne samo meni, nego i školi. Da će pročešljati cijelu školu, a da to nikako ne želimo jer znamo koji će biti ishod inspekcije”. Kazala je i kako do 23. lipnja, odnosno do razgovora s pedagoginjom i ravnateljicom, nije znala da postoje ikakve roditeljske pritužbe na njen rad.

Ravnateljica demantira profesoricu

Nakon objave ekskluzivnog intervjua s profesoricom matematike, Telegram je ponudio ravnateljici Martinić-Jerčić da iznese svoju stranu priče. U kratkoj nam je izjavi poručila kako nije istinita izjava “mlade kolegice koja me je u intervjuu izravno optužila da sam naložila mijenjanje ocjena nekolicini učenika”. Najavila je da će, sukladno prijedlogu prosvjetne inspekcije, profesorici matematike izreći upozorenje za “utvrđene propuste”, kao i da joj “ne preostaje ništa drugo nego poduzeti korake nužne za zaštitu ugleda Gimnazije i svog osobnog”.

Ravnateljica u izjavi Telegramu problematizira i zašto je profesorica matematike tvrdnje o podizanju ocjena iznijela preko medija, a ne ranije prosvjetnom inspektoru koji je bio u nadzoru u školi. “Žao mi je da je do ovoga došlo, ali ne mogu dopustiti da bilo tko svoje propuste brani neosnovano blateći mene i ustanovu u kojoj radim”, zaključila je Martinić-Jerčić.

Podsjetimo, prosvjetna inspekcija utvrdila je da su naknadno podignute ocjene formalnopravno valjane jer su promijenjene uoči razrednog vijeća koje je, potom, usvojilo navedene ocjene. Međutim, inspekcija je utvrdila niz propusta u školi zbog čega je inspektor školi i ravnateljici izdao obvezni prekršajni nalog, što znači da su kažnjeni novčanom kaznom sukladno Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi. Osim toga, prosvjetni je inspektor izrekao prijedlog ravnateljici za izdavanje pisanog upozorenja nastavnici matematike.

 

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više