Politika & Kriminal

Doznajemo zašto je sudac morao priznati kako je godinama krao na stečajevima: 'Sad smo nadrapali i ti i ja'

Mihael Kovačić, potvrđeno je Telegramu, nakon uhićenja odlučio je priznati krivnju za stečajni kriminal

FOTO: Slavko Midzor/PIXSELL

“Sad smo nadrapali i ti i ja”, napisao je u poruci sudac Trgovačkog suda Mihael Kovačić stečajnoj upraviteljici Ivi Petanjek u studenom prošle godine. Njihovu komunikaciju istražitelji tada već nadziru par mjeseci. Oboje su, zajedno s još 11 osoba, uhićeni u velikoj akciji kojom su raskrinkane stečajne malverzacije koje su trajale punih 12 godina.

Sudac ovo piše stečajnoj upraviteljici nakon što mu je javila da je sudskim putem svojoj tvrtki vratila nešto više od milijun kuna pozajmice. Radilo se, međutim, o novcu izvučenom nezakonito iz stečajeva koje su ona i sudac Kovačić vodili. Sucu je bilo jasno da će se zbog tog procesa propitivati porijeklo milijunskog iznosa. Tako je i bilo, jer su i ove pozajmice obuhvaćene rješenjem o provođenju istrage.

Nakon uhićenja priznao je krivnju

Suočen s dokazima koje je USKOK prikupio protiv njega, sudac Kovačić je, kako je potvrđeno Telegramu iz izvora bliskih istrazi, priznao krivnju.

Prve naznake razotkrivanja višegodišnjeg kriminala suca Trgovačkog suda u Zagrebu, pojavile su se još krajem 2019. godine. Tada je stečajni upravitelj Jure Marušić od Trgovačkog suda u Zagrebu tražio novac tvrtke Firo farm u stečaju koji je trebao biti deponiran kod javne bilježnice. Namjeravao ga je raspodijeliti vjerovnicima ovog stečajnog dužnika. Radilo se o nešto manje od pola milijuna kuna.

Međutim, javna bilježnica obavještava sud da je po nalogu suca Kovačića još 2013. isplatila te novce.

Kako je pokušao sakriti krađu novca?

Nakon što je doznao za nestanak novca predsjednik Trgovačkog suda u Zagrebu Nino Radić suočava Kovačića s tom informacijom. Ovaj, kako smo već javljali sve pokušava svaliti na svoju zapisničarku.

Istovremeno, pokušavajući sve prikriti, 17. veljače 2020. nalaže isplatu novca s računa stečajne mase tvrtke Tempo, čiji je stečaj također vodio zajedno sa stečajnom upraviteljicom Ivom Petanjek.

Sve njegove kontakte s Ivom Petanjek, kao i njezine s ostalim ljudima koji su bili uključeni u izvlačenje novca, istražitelji od rujna prošle godine tajno nadziru. Snimaju razgovore i analiziraju poruke, pred kojima se sudac Kovačić očito nije mogao braniti negiranjem krivnje. Nakon uhićenja priznao je sve, želeći time, vrlo vjerojatno, olakšati procesnu poziciju i svim članovima svoje obitelji – supruzi, sinu, kćerki, nećaku, snahi – te prijateljima, koji je uvukao u stečajni kriminal.

Kronologija pada suca Kovačića

Dakle, nakon otkrića iz veljače prošle godine protiv suca Kovačića, kako je potvrđeno iz Državnog sudbenog vijeća, pokrenut je stegovni postupak. Na teret mu je stavljeno neuredno obnašanje dužnosti. Taj proces pred DSV-om još nije gotov.

Krajem siječnja ove godine, on sam podnosi pak zahtjev za razrješenjem od sudačke dužnosti. Na sjednici koja je održana 11. veljače, svega šest dana prije USKOK-ove akcije, DSV donosi odluku da ga se razrješuje s danom 30. travnjem.

Budući da je još uvijek formalno sudac unatoč priznanju zadržan je nakon otvaranja postupka u istražnom zatvoru. Sud je, naime, zaključio, kako i dalje postoji opasnost da bi mogao ponoviti kazneno djelo. No, nakon 30. travnja, kada mu sudačka dužnost prestane, moći će biti pušten da se brani sa slobode.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu