Grozan slučaj sporosti hrvatskog pravosuđa: Djevojčica iz Vinkovaca 13 godina je čekala na alimentaciju

Hrvatska je zbog slučaja kažnjena presudom iz Strasbourga

ZADNJA IZMJENA: sij 12, 2016
Foto: PIXSELL/PIXSELL

Djevojci koja je gotovo 13 godina čekala da sudovi provedu presudu kojom njezin otac mora plaćati alimentaciju Hrvatska je povrijedila osnovno pravo na učinkovito suđenje. Zaključio je to Europski sud za ljudska prava prihvativši tužbu što ju je u ime svoje kćeri podnijela Marina Mamić. U postupku pred sudom u Strasbourgu majku i kćer zastupala je vinkovačka odvjetnica Vesna Šnur, koja nam je potvrdila da je upravo danas dobila ovu najnoviju presudu.

Europski sud za ljudska prava ocijenio je da je djevojka, sada već 18-godišnjakinja, doista predugo čekala na sudski rasplet, odnosno alimentaciju za koju je njezina majka još 1999. godine tužila svog bivšeg supruga.

Koliko su iznosila dugovanja?

Nakon što je sud presudio u njezinu korist, a suprug nije počeo doprinositi za uzdržavanje kćerkice, u siječnju 2001. godine Marina Mamić podnijela je Općinskom sudu u Vinkovcima i zahtjev za izvršenje te presude.

U veljači 2003. godine donijeto je rješenje o izvršenju prema kojem se ocu alimentacija mogla odbijati od plaće. No, on se žalio tvrdeći da alimentaciju već uplaćuje, a sud je u nekoliko navrata tražio majku da specificira iznose njegovih dugovanja.

Nova tužba zbog sporosti postupka

Dok je trajao sudski spor otac djevojčice otišao je u mirovinu, pa se pojavio novi problem oko propisane jedne trećine primanja što mu moraju ostati kao sredstva dostatna za život.

U svibnju 2011. godine majka je u ime svoje kćeri podnijela novu tužbu. Njome je od Županijskog suda u Varaždinu tražila da kazni niži sud zbog dugotrajnosti postupka prisilne naplate alimentacije. Tužba je prihvaćena, a u svibnju 2012. godine potvrdio ju je i Vrhovni sud RH, te je djevojčica dobila gotovo osam tisuća kuna odštete.

Presude se moraju i provoditi

Međutim, ni ta presuda nije bila dovoljna da se sustav pokrene, pa je, nakon što joj je odbijena ustavna tužba, Marina Mamić pravdu potražila u Strasbourugu.

Osim zbog dugotrajnosti postupka u toj je tužbi odvjetnica Šnur Republike Hrvatsku prijavila i zbog kršenja prava na djelotvoran pravni lijek što ga propisuje Europska konvencija o ljudskim pravima.

The European Court of Human Rights (ECHR) is seen during a hearing concerning the terrorist attack on a school in Beslan, North Ossetia (Russia), in September 2004, on October 14, 2014 in Strasbourg, eastern France. More than 330 hostages had been killed during the attack by pro-Chechen rebels, 186 of them were children, and about 750 people were injured. AFP PHOTO/FREDERICK FLORIN
Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu donio je presudu protiv Hrvatske AFP/AFP

U presudi su suci iz Strasbourga upozorili kako država osim učinkovitih zakona mora osigurati i njihovo učinkovito provođenje. To se u slučaju ove djevojčice i dokazalo jer više od 12 godina njezina majka nije dobila alimentaciju potrebnu za njezino uzdržavanje.

Kao odštetu Republika Hrvatska mora djevojčici platiti 30 tisuća kuna, te joj nadoknaditi i nešto više od 14 tisuća kuna troškova što su ih ona i njezina majka imale u sudskoj borbi za pravdu.

Ana Raić Knežević
Telegram autor
2122 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program