Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Dragan Kovačević prijavio šeficu i članove Povjerenstva za sukob interesa: 'Javno me sramote i zlonamjerno tumače zakon'

Novaković i članove Povjerenstva optužuje za zloupotrebu položaja i nestručnosti u obavljanju poslova

Dragan Kovačević, bivši šef Janafa osumnjičen za primanje mita, podnio je kaznenu prijavu protiv Nataše Novaković, šefice Povjerenstva za sukob interesa te članova tog istog Povjerenstva. Optužuje ih za zloupotrebu položaja i nestručnosti u obavljanju poslova, te ističe da su mu povrijedili ugled zbog čega od njih u privatnoj tužbi traži odštetu, piše N1.

Sve to Kovačevi je detaljno pojasnio u priopćenju kojim se obratio javnosti. U tom priopćenju stoji da je Povjerenstvo u svojim odlukama zanemarilo njegove navode da on nije dužnosnik, čime mu je načinilo štetu.

Na čemu temelji prijavu?

“Temelj kaznene prijave je potpuno zanemarivanje činjenica da Dragan Kovačević nije više od godinu dana u Janafu te da Dragan Kovačević prema Zakonu o sprečavanju sukoba interesa nije dužnosnik jer je državno vlasništvo tj. RH je vlasnik u Janafu 14,9 posto a dužnosnici su oni gdje je RH u vlasništvu više od 50 posto”, stoji u priopćenju u kojem se navodi kako je Kovačević sve te navode posao na adresu Povjerenstva, no da ih je ono zanemarilo.

Pritom su se, ističe se u priopćenju, dali “u javno sramoćenje i povredu ugleda Dragana Kovačevića te potpuno nestručno i zlonamjerno objašnjavali svoj Zakon.”. Zbog toga je Kovačević podigao tužbu te traži odštetu.

Podigao i privatnu tužbu

“Nataša Novaković i njeni suradnici prema Zakonu o sprečavanju sukoba interesa nemaju nikakvu nadležnost nad Draganom Kovačevićem jer on prema Zakonu nije dužnosnik. Povjerenstvo iz svoje nestručnosti, a temeljem davanja sebi na značenju, pomiješalo je što je to vlasništvo u trgovačkom društvu, a što je imovina trgovačkog društva.

Kako je Kovačević već tužio Povjerenstvo za lažno prikazivanje njegovog statusa, sada je digao i privatnu tužbu protiv Novakovićeve i njezinih suradnica za zlouporabu položaja i lažnog prikazivanja stanja te nestručnosti u obavljanju poslova”, piše u priopćenju.

Kovačevića kaznili s 13 tisuća kuna

Podsjetimo, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa je krajem kolovoza s 13.000 kuna kaznilo bivšeg predsjednika Uprave trgovačkog društva Jadranski naftovod, Dragana Kovačevića, jer u tri trgovačka društva nije prenio upravljačka prava te zbog nepodnošenja imovinske kartice na kraju mandata.

Kovačević je kažnjen s tri tisuće kuna jer, dok je obnašao dužnost predsjednika Uprave Jadranskog naftovoda, nije prenio upravljačka prava na drugu osobu, na temelju udjela u vlasništvu trgovačkih društava Finkor i Rašeljke te Centru ekonomskog razvoja – CER d.o.o. Dodatnih deset tisuća kuna kazne odnosi se na prekršaj s imovinskom karticom.